С помощта на софтуер, който имитира човешкия мозък, Европейската космическа

...
С помощта на софтуер, който имитира човешкия мозък, Европейската космическа
Коментари Харесай

Изкуствен интелект откри 6 звезди, "бягащи" от Млечния път

С помощта на програмен продукт, който имитира човешкия мозък, Европейската галактическа организация откри шест звезди, които се отдалечават от центъра на Млечния път към покрайнините му с голяма скорост, оповестява уеб сайтът на организацията.

Според нея откритието ще даде нова информация за най-отдалечените региони на нашата вселена.

Както означават учените, Млечния път има няколко милиарда звезди, свързани между тях от гравитацията. Тези звезди се въртят с друга скорост, според от позицията си в галактиката. Например Слънцето се движи със скорост от към 220 км в секунда, а междинната скорост на звездите в халото е 150 км в секунда.

Новият клас бързи звезди, скоростта на които надвишава междинната стойност с към 100 километра в секунда, е открит преди 10 години. Според откривателите, тяхното държание се дължи на взаимоотношението им с свръхмасивната черна дупка, която се намира в центъра на галактиката.

" Тези свръхбързи звезди са извънредно значими за проучването на цялостната конструкция на Млечния път ", разяснява Елена Мария Роси (Elena Maria Rossi) от Университета в Лайден, Холандия, която показа откриването на шест нови такива звезди днешните на Европейската седмица по астрономия и галактически науки в Прага.

Източник: esa.int

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР