С помощта на данни от космическия телескоп на НАСА “Кеплер

...
С помощта на данни от космическия телескоп на НАСА “Кеплер
Коментари Харесай

Учени откриха най-древните планети!

С помощта на данни от галактическия телескоп на НАСА “Кеплер ” учени съумяха да открият планетарна система, формирана от пет дребни планети, която е извънредно остаряла. Тя е зародила когато галактиката Млечен път е била единствено на 2 милиарда години – въпреки и съществено число, за галактическите времеви мащаби това е млада възраст.

Системата, която носи името “Кеплер-444 ” има планети, които са с размер, вариращи от този на Меркурий до този на Земята. Всички пет планети обикалят звездата (която е от вида на Слънцето) за по-малко от 10 дни. Това значи, че всички планети са извънредно горещи и негостоприемни. Няма възможност на тях да е зародил живот.

Но това, което е удивително, е в действителност античната възраст на “Кеплер-444 ”. Възникнала е преди 11.2 милиарда години, когато възрастта на Вселената е била по-малко от 20% в съпоставяне със сегашната й възраст. Засега “Кеплер-444 ” е най-старата известна на нас планетарна система, тя е два и половина пъти по-стара от нашата Земя.

Системата “Кеплер-444 ” се намира на 117 светлинни години от нас, в съзвездието Лира.

Научна публикация, която разказва откритието, е оповестена в списание The Astrohysical Journal. Достъпна е от.

Откритието потвърждава, че планети с размера на Земята са се образували през по-голяма част от съществуването на Млечния път. Това усилва неведнъж статистически шанса някъде в нашата Галактика да е зародил живот.

На процедура когато нашата Земя се е образувала, планетите от “Кеплер-444 ” към този момент са били по-стари от … днешната възраст на Земята.

Откритието оказва помощ и да се посочи преди какъв брой време е почнало образуването на планети.

За повече информация: Бирмингански университет.

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР