С покруса отбелязваме 102 години от подписването на Ньойския договор.

...
С покруса отбелязваме 102 години от подписването на Ньойския договор.
Коментари Харесай

Военна академия: С покруса отбелязваме 102 години от подписването на Ньойския договор

С мъка означаваме 102 години от подписването на Ньойския контракт. Прави го министър-председателят Александър Стамболийски в кметството на парижкото предградие Ньойи сюр Сен, на 27 ноември 1919 г. 

Това се споделя в изказване, оповестено на страницата на Военна академия  " Г. С. Раковски " във Facebook.

" Мястото е определено преднамерено – поради гибелта на локалния граф през 1205 година в борбата при Адрианопол, против българския цар Калоян (край Одрин, през днешния ден Едирне в Република Турция). Българската делегация пътува 8 дни с трен, охранявана от сенегалски бойци. След идването, на членовете ѝ е неразрешено да излизат от хотела без предварителна поръчка.

На страната ни са наложени големи репарации, откъснати са ѝ територии, в които остават да живеят сред 600 хиляди и 2 милиона българи, а най-малко 100 хиляди бежанци идват ", акцентират от висшето военно учебно заведение.

" Ньойският диктат не държи сметка за етнически генезис, благосъстоятелност и вяра. На Кралството на сърби, хървати и словенци са дадени български територии от " стратегически съображения " – села в Кулско, градовете Босилеград, Цариброд и Струмица с по десетки околни села. Няколко от тях, сред които и днешният граничен пункт Стрезимировци, са разцепени сред двете страни: къщи, дворове, ниви и гробища постоянно остават " отвъд ". 

Онази страна към този момент не съществува, през днешния ден териториите остават в Република Сърбия и Република Северна Македония ", означават от Военна академия " Г. С. Раковски ".

" Румъния още веднъж получава Южна Добруджа. Излаз на Беломорието е планувано да остане за България, като територията се ръководи общо от спечелилите. Само година по-късно, тя е предадена на Гърция.

Освен 2,25 милиарда златни френски франка репарации, страната ни би трябвало да съобщи на победителките 33 хиляди овце, 13 500 млечни крави, 12 500 коня, 9 200 вола, 2 500 мулета и 125 бика.

На западния комшия – въглищата от пернишките мини през идващите 5 години ", допълват от Военна академия.

" Ратифицирането на контракта още при започване на 1920 година отваря пътя на Царство България да стане член на Обществото на народите, което възпира експанзията на Гърция през 1925 година – " Петричкия случай ".

В последна сметка, пророци се оказват президентът на Съединени американски щати Уилсън и френският маршал Фош – те предизвестяват, че този " ред " и мирът ще изтраят единствено 20 години, както и става.

На 23-ти юли 1940 година, военачалник Никола Жеков, командващият армията ни през Първата международна война е поканен да се разпише в златната книга на кметството на Ньойи сюр Сен, а българският байрак е повдигнат от военна част пред него, с цел да се измие позорът от провалянето и Солунското помирение.

Нататък е известно... ", приключват от висшето военно учебно заведение.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР