С поглед в бъдещето Още по темата Срещу проекта, който

...
С поглед в бъдещето Още по темата Срещу проекта, който
Коментари Харесай

ВСС в света на кариерния бонус

С взор в бъдещето

Още по тематиката
Срещу плана, който планува възбрана на външното финансиране за съсловните организации на магистратите, имаше остра реакция от неправителствени организации и запитвания от Европейска комисия за задачата му

За ръководещите правосъдната промяна и тактики са единствено декларативни книжовни стенания за пред Брюксел

Но пък основният прокурор поддържа концепцията за кариерен бонус за членовете на Висш съдебен съвет при връщането им в системата

Членовете на сегашния Висш правосъден съвет (ВСС), родил не един и два абсурда, имат дребен, само че въпреки всичко мотив, за празник. Парламентът дефинитивно утвърди през днешния ден така наречен кариерен
бонус, който ще им разреши в края на мандата им, в случай че не желаят да се върнат на предходното си работно място, да си изберат друга, " равна по степен служба в органите на правосъдната власт ".

ГЕРБ, Движение за права и свободи и Патриотите бяха приготвили и по-голям подарък на останалото им до дъно правилно болшинство в съвета - автоматизирано повишение в края на мандата, само че и признатото през днешния ден не е малко. Какви благоприятни условия за кариерно развиване дават на кадровиците на Темида признатите промени (по-скоро на лобито към основния прокурор Цацаров, доколкото реформаторското малцинство беше срещу така наречен бонуси)?

Ясен Тодоров. Следовател по специалност, през последните девет години острието на етиката и дясна ръка на Сотир Цацаров е отвън системата и евентуално ще му е мъчно да се приспособява. Ето за какво нищо чудно да потърси ново занятие, отвън следствието. Приетите в четвъртък текстове разрешават той да бъде възобновен освен в същата конструкция на правосъдната власт (в случая - Следствен отдел към Софийската градска прокуратура), само че и в друга равна по степен, в това число в съда или в прокуратурата. Ето за какво Тодоров може да се преквалифицира в арбитър в Търговското поделение на Софийския градски съд (СГС). По време на корупционните кавги към комерсиалните каузи в градския съд Тодоров беше един от гневните бранители на статуквото. След като новото управление на съда скъса с порочните практики, Ясен Тодоров може да удари рамо за връщането на положителното остаряло време.

Разбира се, следователят може да потърси място и в новият шлагер в правосъдната система - профилираните съд и прокуратура (и следствения отдел към последната). Тази седмица депутатите изпратиха там делата против представители на високите и междинните етажи на властта и опитът на Ясен Тодоров сигурно ще е от изгода.

Димитър Узунов. Човекът на Бойко Борисов във Висш съдебен съвет е имал надалеч по-грандиозни проекти за своето кариерно развиване в края на мандата си като представляващ съвета, а точно да оглави Върховния административен съд. След като не съумял да събере даже нужните подписи за номинация, той бледен, описват членове на съвета. " Капитал " се обърна към Узунов посредством Viber с въпрос какво мисли да прави, само че не получи отговор. Истината е, че той се намира в деликатна позиция, тъй като попадна във Висш съдебен съвет от председателското място на Районния съд в Сандански и вариантите му за развиване са само на районно равнище. Обзавел се с апартамент в София, Узунов евентуално ще желае да остане в столицата, само че вариантите не са доста обнадеждаващи, изключително за човек, изгубил трудови привички - районния съд и прокуратура в София са свръхнатоварени. Ето за какво Узунов евентуално ще търси развиване посредством командироване или различен ексклузивен прийом.

Милка Итова, Мария Кузманова. Имат общ background и по тази причина ще ги разгледаме дружно. И те, сходно на Ясен Тодоров, от девет години не правораздават, тъй като преди да попаднат във Висш съдебен съвет, изкараха по един мандат в като правосъдни инспектори в Инспектората към съвета. Преди това и двете бяха съдии в Софийски градски съд. Перспективата да се завърнат в съд, управителен от Калоян Топалов, който болшинството във Висш съдебен съвет по всякакъв начин тормози, надали ги обнадеждава. Ето за какво е допустимо да потърсят заслон в Специализирания съд, който, както към този момент стана дума, занапред излиза на мода. Това, че са гледали цивилен каузи не е спънка, а оказва помощ. Защото, както се мотивираше болшинството в съвета всякога, когато натресеше за шеф някой външен на съответния съд или прокуратура магистрат, " добре е да има непряк взор. "

Галя Георгиева. Тя изпълняваше функционалността на публично посланичество на Сотир Цацаров в Съдийската гилдия. За петте години в съвета Георгиева сподели, че може да бъде всичко.

Така да вземем за пример, тя изигра основна роля при дисциплинарното уволняване на члена на съвета Камен Ситнилски, който умря през 2016 година. Атаката против Ситнилски стартира през 2014 г, откакто по някаква причина стана неуместен на Делян Пеевски и основния прокурор Сотир Цацаров. Пред Висш съдебен съвет имаше митинги против него, като даже бяха разлепени некролози с неговата фотография.

Галя Георгиева изигра ролята на действен служащ (извършил проверката), следовател (изготвил предлагането за формиране на дисциплинарно дело), прокурор (поддържащ обвинението) и арбитър (член на дисциплинарния състав). Наскоро Върховният административен съд, по молба на наследниците на Ситнилски, възобнови делото, по което той обжалваше уволнението си. Тъй като е несъмнено, че уволнението ще бъде анулирано, Висш съдебен съвет ще би трябвало да заплати близо половин милион лв. хонорари и лихви на фамилията на някогашния зам.-главен прокурор. Разбира се, тези пари няма да бъдат платени от създателите (Сотир Цацаров) и изпълнителите (мнозинството във Висш съдебен съвет и най-много Галя Георгиева и Ясен Тодоров) на сюжета по уволнението, а от българския поданик.

Встрани от отклонението - преди да влезе в съвета Георгиева беше углавен арбитър в Пловдивския апелативен съд, само че е повече от явно, че нейното място е в Специализирания апелативен съд. Защото, както посочихме нагоре, има заплашителен капацитет, който би трябвало да бъде употребен, изключително поради новата подготвеност на профилираните съдилища.

Даниела Костова и Каролина Неделчева. Дойдоха във Висш съдебен съвет от Окръжния съд във Варна. Имат алтернатива за трансфер в столицата и, с риск да станем банални - в Специализирания углавен съд. През последните пет години те потвърдиха, че са адаптивни и лоялни към всеки на власт. А въпреки всичко това ще бъде съдът на (или срещу) властта.

Михаил Кожарев беше зам.-главен прокурор преди да влезе в съвета, а след избирането му продължи да се държи като подобен. Ето за какво няма огромно значение къде ще попадне, само че няма да е за удивление, в случай че Цацаров да разкрие щат за него.

Румен Боев преди да стане член на Висш съдебен съвет, беше прокурор в апелативната прокуратура в Пловдив. Беше част от групата на Ситнилски, само че след наказателната акция против него, беше превъзпитан и от този момент не е надигал глава. Не е за поверие, че в оставащите му три години до пенсия, ще търси друго занятие.

Румен Георгиев беше зам.-директор на Националната следствена работа. В края на мандата той е четири години преди пенсия. Надяваме се, че ще се посвети на доизграждането на Единната осведомителна система за противопоставяне на престъпността - задача, с която се занимава от дълго време. Създаването на това митично оръдие на труда стартира в края на 90-те, пое над 20 млн. лева и към момента не работи в услуга на правоохранителните институции.

Светла Петкова се погрижи за кариерата си още преди края на мандата на съвета и постави клетва като правосъден заседател в Софийски градски съд. Преди това тя беше арбитър във Върховен административен съд, само че доближи пенсионна възраст.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР