С подписването на съвместната декларация от страна на командващия Върховното

...
С подписването на съвместната декларация от страна на командващия Върховното
Коментари Харесай

От днес: Северна Македония е напълно военно интегрирана в НАТО

С подписването на взаимната декларация от страна на командващия Върховното съюзническо командване на НАТО за трансформацията военачалник Филип Лавин и началника на Генералния щаб (на Северна Македония) генерал-лейтенант Васко Гюрчиновски през днешния ден публично завърши процесът на военно консолидиране на Република Северна Македония в командните структури на алианса, заяви особено на Българска телеграфна агенция организация МИА.

На церемонията за сключване на взаимната декларация във вила Водно участваха президентът и висш главнокомандващ на въоръжените сили Стево Пендаровски и министърът на защитата Радмила Шекеринска.

Президентът Пендаровски сподели, че пътят до пълноправно участие в НАТО не е бил лек за Република Северна Македония, само че с активирането на поканата за участие страната е получила по-голяма интернационална видимост и дипломатически капацитет за осъществяване на стратегическите си политически и стопански ползи.

" Предвидимото бъдеще, което обезпечава участието в НАТО, е основа за продължение и на демократичните промени в страната, което пък води до стопански напредък и по-висок витален стандарт на жителите. В по-тесен боен смисъл имаме изгода и от шерването на познания, генерирани от Съюзническото командване за промяна, както и от разширените благоприятни условия за изпращане на претенденти за обучение и образование в другите членки на НАТО. Експертизата, която получаваме от по-старите членки, е от значително значение за по-нататъшно трансформиране на нашата система за сигурност и защита. В този подтекст сме признателни на Съединени американски щати, Обединеното кралство, Франция, Германия, Италия, Турция, както и на другите членки на Алианса за двустранното съдействие и помощ ", съобщи Пендаровски.

Генерал Филип Лавин поздрави страната за бързото и сполучливо довеждане докрай на военното й консолидиране в алианса, наблягайки, че Северна Македония може да разчита на солидарността и поддръжката на съдружниците от НАТО.

" Разширяването на НАТО се потвърди като сполучлив механизъм за поддържане на дълготрайна непоклатимост и сигурност. Днес показваме признателност на Северна Македония за приноса за стабилността в Югоизточна Европа и НАТО. Подписването на взаимната декларация съставлява освен забележителен триумф за въоръжените сили на Северна Македония, а и удостоверява укрепването на Северна Македония като сигурен и важен сътрудник на Алианса ", съобщи Лавин.

Министърът на защитата Шекеринска сподели във връзка подписването на взаимната декларация, че " през днешния ден сме в края на пътя от хиляда благи, почнал преди 30 години, само че и тръгваме по нов път за цялостна рационализация на армията ".

" Показваме, че нашето участие в НАТО не беше единствено политическо решение, а резултат от огромни промени. Успяхме да реализираме тази цел 19 месеца след подписването и това е най-бързата военна интеграция в алианса ", съобщи Шекеринска.

Генерал-лейтенант Гюрчиновски акцентира на подписването, че през днешния ден сполучливо приключва интеграционният развой, който на процедура отразява траялата три десетилетия упорита работа на страната и армията.

Завършването на процеса на военна интеграция в НАТО е доказателство за уговорката на министерството на защитата и армията на Република Северна Македония към осъществяването на поставените цели посредством процесите на промяна в министерството на защитата и армията.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР