С подписано Допълнително споразумение № 5 към Договор за БФП

...
С подписано Допълнително споразумение № 5 към Договор за БФП
Коментари Харесай

Община Смолян подписа Допълнително споразумение

С подписано Допълнително съглашение № 5 към Договор за БФП №BG05М9ОР001-2.004-0044-С01, Община Смолян продължава осъществяването на проект „ Предоставяне на услуги за ранно детско развиване в Община Смолян “, финансиран от Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси 2014-2020 “, със период на контракта до 30.06.2023 година като продължава даването на всички типове услуги в Общностен център – Смолян. Общата стойност на плана възлиза на 1 156 897,27 лв..

Обща цел на проекта е предварителна защита на общественото изключване и понижаване бедността измежду децата от община Смолян, посредством даване на интегрирани услуги за ранно детско развиване, ориентирани към деца до 7 годишна възраст.

Конкретните цели при реализирането на плана са:
Подобряване достъпа на децата в ранна възраст до качествени здравни грижи и повишение на учебната им подготвеност за включване в просветителната система.Повишаване потенциала на родителите от целевата група посредством образуване на виновни наставнически умения и възстановяване на фамилната среда, с оглед ограничение предаването на бедността сред поколенията.Предотвратяване на изоставянето и институционализирането на деца с увреждания от община Смолян, посредством създаване на умения у родителите за развъждането им, подкрепени от нужните експерти.Надграждане на интегрираните услуги за обществено включване в община Смолян, сполучливо основаните по Проект за обществено включване, финансиран със Заем 7612BG от Международна банка за възобновяване и развиване.
Целевите групи по плана са:
Деца в риск от 0 до 7 година, които са от уязвимите етнически групи, в частност ромската общност; чиито родители са безработни; чиито родители получават обществени помощи; са без персонален доктор, или чийто персонален доктор не е педиатър; чиито родители не са здравно осигурени; не посещаващи детска градина или не ползващи различен вид услуга за грижа на деца; за които родителите не поставят задоволително грижи; с увреждания; със здравословни проблемиРодители на деца от 0 до 7 година, които са от уязвимите етнически групи, в частност ромската общност; получават обществени помощи; безработни; родители на 3 и повече деца; бъдещи родители от уязвими групи; самотни родители; родители в рискова възраст; без или ниско образование; живеещи в неприятни жилищни условия; които не поставят задоволително грижа за децата си, включително регистрирани в ДСП; родители на деца с увреждания; родители на деца със здравословни проблеми; здравно неосигурени родители; родители на деца във висок риск; деца и приемни фамилии на децата; родители и деца, които не са директни бенефициенти по плана.
Потребителите на центъра ще не престават да се възползват от услуги за оказване на поддръжка на родителите и подкрепяне на децата от 0 до 7 годишна възраст във всички области на развиване, а точно:
Ранна намеса на уврежданията – Услугите се реализира на място в Центъра за ранна намеса, открит по Проекта за обществено включване, намиращ се в гр. Смолян, кв. Каптажа, ул. „ Христо Христов “ №31, а също по този начин и в родилно поделение на МБАЛ „ Бр. Шукеров “-Смолян, визити в домовете, детски градини и учебни заведения. Услугите се правят от педиатър, обществен служащ, рехабилитатор, логопед и психолог.Индивидуална педагогическа поддръжка за деца с увреждания – Целта е поддръжка на децата с увреждания и техните родители за сполучлива интеграция в първи клас. В активността на услугата са включени и работа с родители, с цел да се открият и разпознават създалите се проблеми. Услугата се прави от специфичен възпитател и от нея се възползват потребителите от услугата Ранна намеса на увреждания.Формиране и развиване на наставнически умения и фамилно консултиране и подкрепа – активността се реализира посредством образуване на групи за консултация и поддръжка на родители и бъдещи родители, самостоятелна работа с бъдещи родители, фамилно обмисляне и консултиране и се реализира от екип експерти, включващ посредник, психолог, педиатър, мед. сестра, акушерка, гинеколог, обществени служащи.Допълнителна подготовка за еднакъв старт в училище – Целта на услугата е да се усъвършенства учебната подготвеност на децата от целевата група, като се увеличи тяхната мотивация, убеденост и им се даде еднакъв старт с техните връстници при постъпването им в първи клас. Услугата се дава от педагози, посредством активността Създаване на летни групи/училища.Здравна консултация за деца – Целта на услугата е постоянно следене на здравното, физическото и психомоторното развиване на бебетата и децата. Превенция на детската заболеваемост, смъртност, разкриване на случаи, в които се вижда не задоволителна грижа в фамилията и други опасности в ранна детска възраст. Достъпност за родители на новородени и на деца, които са изолирани и уязвими и/или не са регистрирани при общопрактикуващ доктор. Дейността се предлага в кабинета за здравни съвещания към Общностния център, намиращ се в град Смолян, кв. Каптажа, ул. „ Христо Христов № 31, в здравните кабинети в детските градини в града и обитаемоте места в общината. Услугата се прави от педиатър, стоматолог, здравна сестра и посредник.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР