С поднасяне на много венци и цветя и развети български

...
С поднасяне на много венци и цветя и развети български
Коментари Харесай

Ловеч отбеляза тържествено Националния празник

С поднасяне на доста венци и цветя и развети български флагове стотици ловчалии отпразнуваха Трети март. Тържествената гала – гражданско поклонение и боен обред, се организира на площад „ Тодор Кирков “ пред паметника на войводата, взел участие в подготовката на Априлското въстание, един от водачите на Тревненската чета и обесен на това място.



„ 3 март 1878 година е датата в историята на България, която се отъждествява с думата независимост. Краят на Руско-турската война и подписването на Санстефанския контракт бележи вододела сред две столетия – петвековният османски терор и възобновяване на българската държавност. Преди 146 години с възобновяване на държавността се основава и българската нация. Нация, която реализира Съединението и афишира своята Независимост “, сподели в словото си кметът Страцимир Петков. Той посочи още, че „ Трети март не е единствено дата на избавление, Трети март обуславя нашето бъдеще. Дава на тогавашната млада страна път на развиване със свои лични ползи “.



Кметът прикани всички да се преклоним пред мъчениците за свободата, пред починалите съветски войни и участниците от Румъния, Финландия, Естония, Украйна, Литва, Латвия, пред българските опълченци, пред книжовниците и будителите, съхранили писмеността и езика ни. „ Трябва да браним жанр, град и татковина, с цел да пребъде България. Вярвам в бъдещето на нашата страна “, акцентира Петков.

„ Нека пазим свободата, като помним, че нашият народ се е съхранил през бурните исторически превратности точно с помощта на православната си религия и упованието си в бога “, съобщи Ловчанският митрополит Гавриил, който по-рано денем отслужи в храма „ Света Троица “ панихида за упокой на душите на починалите и признателен молебен за нашето избавление.



Да почетат паметта на починалите за свободата на България на площад „ Тодор Кирков “ пристигнаха още регионалният шеф Виктор Стойчев, ръководителят на общинския съвет Стефан Тихолов, зам.-кметовете Цветелин Винчев, инж. Петър Маринов и доктор Алдин Начков, в.п.д. шефът на ОДМВР – Ловеч, старши комисар Милко Стайков, началникът на Военно окръжие – Ловеч, подп. Красимир Костов, зам.-началникът на Военно формирование 24480 майор Дилян Янчев, общински съветници.



В тържествения обред участваха почетен строй от Военно формирование 24480, 57260 и 57310, общинският духов оркестър и дребните „ четници “ от 4-та група на Детска градина „ Снежанка “.

Признателните генерации сервираха още венци и цветя на паметника на починалите ловчанци в двора на храма „ Света Троица “, пред паметната плоча на Цачо Шишков, на Кървавия камък в квартал „ Дръстене “, на Алеята на българо-руската дружба, паметника на Гложенеца, Белия и Черния монумент в парка „ Стратеш “.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР