С по пет години удължиха концесиите на варненското и бургаското

...
С по пет години удължиха концесиите на варненското и бургаското
Коментари Харесай

С по пет години удължиха концесиите на варненското и бургаското летища

С по пет години удължиха концесиите на варненското и бургаското летища. Това стана по предложение на концесионера „ Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт “ АД. Изменението на контракта е утвърдено от Министерския съвет и с него срокът на концесията се удължава до 10 ноември 2046 година.

Концесионерът поема обвързване за спомагателни вложения в общ размер на 10 милиона евро в двата обекта, с желание да доближат 413 млн. евро. Тазгодишната планувана инвестиция в двата аеропорта е за 19 млн. лева, съобщи настоящо.ком.

Припомняме, че концесионният контракт е подписан през 2006 година от тогавашния министър на превоза Петър Мутафчиев за период от 35 години. 

Отправеното от концесионера предложение за изменение на концесионния контракт е обосновано с новите спешни стопански условия, подбудени от продължаващата пандемия от COVID-19 и военния спор сред Русия и Украйна, довели до сериозен спад на пътническия трафик.

Концесионерът показва, че тези спешни фактори директно засягат авиационния бранш и оказват значителен неподходящ резултат върху активността му като оператор на двете летища.

Акционери „ Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт ” с 60% капитал е „ Фрапорт АГ – Франкфурт Еърпорт Сървисиз Уърлдуайд ” – Германия, а 40% са владеене на „ Еърпорт Сървисис - България ” ЕАД – София. Собственик на българското сдружение е холдингът „ Химимпорт “ АД.

В годишния отчет на сдружението за предходната година е посочено, че при правенето на бюджет`2021 упованията им са били за трафик от 2.555 хиляди пасажери, с 48% по-малко от 2019 година В последна сметка, след редица спадове и растежи, следвайки несигурната бизнес среда сдружението приключва с пътникопоток малко над 1.952 хиляди пасажери, или 60% по-малко от 2019 година

„ През 2021 година напълно липсваше туристопотокът от Обединеното кралство, както и прекратените полети от Беларус, полетите от Русия бяха мощно лимитирани, а това са съществени пазари за сдружението. Изключително позитивно беше държанието на самолетните компании с непрекъснати полети като Wizz Air, България ер, Auistrian Airlines, Turkish Airlines, които поддържаха броя на полетите си без значение от изменящата се среда и затоварването на самолетите си. Това още веднъж сподели положителното съдействие на Дружеството с самолетните компании, изпъляващи постоянни полети от и до летищата Варна и Бургас и затвърждаването им като съществени сътрудници “, се сочи в отчета.

Компанията се е възползвала от мярката за бизнеса 60/40 през 2021 година Тя е получила обезщетения за 10 месеца, като се изключи октомври и декември. Компенсацията на разноските за личен състав са в размер на 7.063 хиляди лв., която напълно е получена до края на миналата година. В резултат от получената държавна помощ е бил непокътнат непрекъснатият личен състав и не са били подхванати съкращения на чиновници.

През несигурния интервал на ковид-кризата сдружението употребило револвираща кредитна линия за финансиране на оборотен капитал от 12 млн. евро за период от 24 месеца, започващ от 01.07.2020 година

Видно от отчета, през цялото време на рецесията сдружението е водило договаряния с страната, в следствие от което било  договорено второ отсрочване в заплащането на концесионното заплащане за първото полугодие на 2020 година до края на декември 2021 г.  

В края на 2021 година всички настоящи и отсрочени заплащания са били платени. 

През миналата година аерогарите във Варна и Бургас посрещнали близо 2 милиона пасажери и обслужили над 17 хиляди полета на 70 български и задгранични самолетни компании, изпълняващи чартърни и постоянни полети до повече от 96 дестинации в Европа, Близкия Изток и Северна Африка.

Забелязва се наклонност на последователно възобновяване на пътникопока, макар към момента непредвидимата обстановка, провокирана от разпространяването на COVID-19, като „ Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт “ АД завърши годината със 89% растеж във връзка с обслужените пасажери, по отношение на 2020 година

Общият размер на приходите в за 2021 година са в размер на 57.559 хиляди лева, което е с 90% повече от 30.238 хиляди лв. през миналата и се дължи главно на 89% растеж на пътникопотока през 2021 година

Общата сума на разноските за 2021 година е 50.241 хиляди лева, която е извънредно близка в съпоставяне със 50.139 хиляди лева през миналата 2020 година

През първите 15 години на концесията - интервала от 2006 година до 2021 година, „ Фрапорт Туин Стар влага “ над 405 милиона лв. в инфраструктурни и софтуерни усъвършенствания на летищата Варна и Бургас.

Към края на предходната година сдружението няма отговорности по револвиращата кредитна линия за финансиране на оборотен капитал от 12 млн. евро.

Базирайки се на прогнозите на водещи институции в авиационната промишленост като ACI, IATA, Eurocontrol, в края на предходната година управлението предвижда предстоящ трафик за 2022 година от 3.179 хиляди пасажери. Това е възобновяване до 64.5% от трафика през 2019 година, спрямо достигнатите 40% през 2021 година. Пътникопотокът на летище Бургас се предвижда да бъде 1.688 хиляди пасажери, а на летище Варна 1.491 хиляди пасажери.

През 2022 година година плануваните вложения в двете летища са за над 19 милиона лв..
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР