С плисване на менче с мляко заместник-кметът и изпълняващ длъжността

...
С плисване на менче с мляко заместник-кметът и изпълняващ длъжността
Коментари Харесай

Заместник-кметът Добрин Добрев откри 20-ия Панаир на киселото мляко, 20-годишна египтянка бе избрана за Кралица на Панаира

С плискане на менче с мляко заместник-кметът и изпълняващ длъжността Кмет на Община Разград Добрин Добрев откри в четвъртък 20-тото издание на Панаира на киселото мляко и Фестивал на националните обичаи и занаяти.

Той пожела на жителите и гостите на града ни да са здрави и дълго да си спомнят за магията на това колоритно събитие, събрало на едно място танцьори от разнообразни континенти, обичайни български усети, обичайни занаятчийски творби и хора, които дружно се забавляват и любуват на прелестния фестивал.

На откриването на Панаира заместник-кметът Добрин Добрев връчи грамоти на тримата фотографи – Мехмед Азиз, Георги Тодоров и Антон Анастасов – създатели на фотосите, включени в изложбата „ Панаирът през времето ”, която до края на лятото може да бъде забелязана на непрекъснатата експозиция до Музикалния дом.

Атракция на откриването на Панаира бяха три овце от породата „ френски джуджета ”, които бяха част от танца при започване на церемонията, символизиращ подготовката за подготвяне на киселото мляко. Трите дребни овце, предоставени за откриването на Панаира от плантация „ Paradise ”-с. Липник, бяха сложени в специфична кошара, до момента в който течеше церемонията, след нея провокираха максимален интерес измежду дребните посетители на Панаира, които наобиколиха оборудването, с цел да видят рядката порода овце.

Церемонията по откриването приключи с хоро, на което се хванаха както част от формалните лица, по този начин и танцьори от всички гостуващи танцови обединения – Египет, Грузия и Мексико. Официални посетители на откриването бяха двете гостуващи делегации от градове-побратими на Разград – румънският Кълъраш, водена от кмета Мариус Григоре Дулче и немския Витенберге, водена от ръководителя на комисията по просвета към Градския съвет Уве Флакер. Сред формалните лица на откриването бяха и: ръководителят на Общински съвет-Разград Стоян Ненчев, заместник-кметовете Мирослав Грънчаров, Полина Иванова и Хабибе Расим, секретарят на Община Разград Нели Добрева.

Следващо в програмата бе едно от най-атрактивните обичайни събития от Панаира – Изборът на Кралица на Панаира. 11 девойки от танцовите сформира, участващи в културния празник, се включиха в конкуренцията. Коя е най-красива дефинира жури в състав: ръководител Светослав Стойчев – шеф на Капански ансамбъл-Разград и членове – основният редактор на вестник „ Екип 7 ” Митко Ханчев и именитият вратар на ПФК ”Лудогорец 1945 ” Владислав Стоянов. Конкурсът бе в три тура: в първия девойките дефилираха в национални костюми, във втория танцуваха обичаен за техния народ танц, а в третия потропаха ръченица. Короната завоюва 20-годишната учителка по гимнастика и балет от Египет Хамса Абдалмонейм, чието обичано занятие са танците. На второ място остана танцьорката от ТА ”Булгарика ” към ЦПЛР-Център на работа с деца-Разград Гергана Иванова, а на трето – 12-годишната грузинка Кети Чхартешвили. Уникалната корона, направена от художничката Таня Стоянова, бе сложена на главата на победителката от заместник-кмета Добрин Добрев, лентите на победителката и подгласничките сложиха членовете на журито.

Трите хубавици дружно с Градския мажоретен състав към ЦПЛР ЦРД и Градски духов оркестър поведоха дефилето от площад „ Независимост ” към площад „ Момина чешма ”, където пред цялостен площад се организира първият вечерен концерт на гостуващи фолклорни сформира и две български обединения – Детски танцов отбор „ Лудогорче ” и Капански ансамбъл-Разград.

Публиката на площада се наслаждения на атрактивните осъществявания на четири обединения от три страни от три разнообразни континента. Фолклорната група „ Алианца “ е от най-стария град в Северно Мексико Салтильо. Съставът съществува от 1999 година В него вземат участие млади актьори, които осъществят планове, свързани с традициите и обичаите на локалното население от преди испанската инвазия до 19 век. Танците от 9 мексикански района се извършват под музикален акомпанимент от мариачи. На сцената на площад „ Момина чешма “(Ларго) излязоха и изпълнителите от фолклорна група „ Елхориа “ от люлката на античните цивилизации Александрия. Това е една от най-хубавите танцови обединения в Египет, представящи страната на интернационалните фестивали, пътуващи по линия на Министерството на културата в Египет. Съставите от Грузия са два. Ансамбъл „ Абджари “ от столицата Тбилиси е основан пред 1996 година Групата е притежател на голям брой награди от интернационалните състезания, главното в активността й е приносът в развиването на детската хореография в страната. Другата група от Грузия е Аджарския държавен научен отбор за музика и танци „ Арсиани “ от Батуми. Той е учреден през 1921 година, през 2016 година получава статут на държавен отбор. „ Арсиани “ значи „ орел “.

Със занимания за децата стартира вторият ден от Панаира на киселото мляко и Фестивал на националните обичаи и занаяти – 29 юли, петък. Между 9,30 и 11,00 ч. преподаватели от ЦПЛР Център за работа с деца ще проведат детска работилница „ Чудесия “. Цветомира Петрова ще покаже на малчуганите на и над предучилищна възраст по какъв начин да си създадат сами кукли от салфетки и прежда, а Жулиета Иванова ще ги научи на национални игри от времето на техните баби и дядовци. Това ще се случи в градинката пред Художествената изложба „ Илия Петров “.

В програмата на Панаира за втория му ден е включено и занимателното съревнование „ Да вършим таратор, а не гнет “. В него тимове от фолклорните сформира, които гостуват на Разград на щафетен принцип ще създадат обичайна българска студена чорба таратор. Състезанието стартира в 17,30 ч. на площад „ Независимост “ към фонтана пред Общинския културен център.

20,00 ч. е началният час на дефилето на художествените сформира от площад „ Независимост “ към площад „ Момина чешма “, което още веднъж ще водят Градският духов оркестър, Градският мажоретен състав, Кралицата на Панаира и двете й подгласнички. В 20,30 ч. стартира концертът, в който ще вземат участие: Фолклорна група „ Алианца “ от Мексико, Фолклорна група „ Елхориа “ от Египет, Ансамбъл „ Абджари “ и Държавен научен отбор за музика и танци „ Арсиани “ от Грузия, група „ Фолклоритъм “-Ловско, Детски танцов отбор „ Капанче “ и Ансамбъл „ Българин “-Варна.

Вечерните концерти се излъчват на уеб страницата на телевизия КИС 13 и на Община Разград.

И във втория ден на Панаира на киселото мляко и Фестивал на националните обичаи на централните разградски улици в над 100 шатри и щандове създадените от тях артикули ще показват занаятчии, производители на млечни артикули,производители на мед и пчелни артикули, читалища от района, както и щандове с благотворителни дела. Община Разград приканва посетителите на събитията от Панаира да съблюдават настоящите противоепидемични мерки
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР