С писмо от 19 април 2021 г. Асоциацията на европейските

...
С писмо от 19 април 2021 г. Асоциацията на европейските
Коментари Харесай

София с титлата „Световна столица на спорта“ за 2024 г.

С писмо от 19 април 2021 година Асоциацията на европейските градове и столици на спорта ACES Europe уведомява, че е отличила София с купата „ Световна столица на спорта “ през 2024 година Одобрението се базира на иновативността и положителните практики, въведени от София като „ Европейска столица на спорта “.
Новината бе обявена през днешния ден персонално от кмета на Столична Община Йорданка Фандъкова и от Елен Герджиков – ръководител на Столичен общински съвет и ръководител на Фондация „ София – европейска столица на спорта “. На събитието в Информационния център на самодейността участваха още именитите олимпийци Йордан Йовчев и Евгения Раданова, спортните гении Йоана Илиева и Катрин Маноилова – лица на самодейността през последните години и други Изтъкнатите ни първенци поддържаха градската администрация в приемането на званието като естествено продължение и надграждане на стореното през последните 6 години за дейния и здравословен метод на живот
„ София организира една от най-успешните акции като „ Европейска столица на спорта “, което беше високо оценено от всички европейски страни. Като израз на тази оценка ACES Europe разгласи невиждано София за непрекъснат притежател на тази купа. Със своите многочислени спортни прояви Фондацията увлече голям брой други български градове в огромното семейство на избраните за градове на спорта. Активните занимания със спорт са измежду най-важните действия на актуалния човек, те му дават опция за възстановяване метода на живот и за превъзмогване на следствията от международната пандемия. Титлата „ Световна столица на спорта “ е изключително влиятелна и дава на града-носител нов имидж и вероятност. София е заслужила да бъде номинирана поради високите й достижения в региона на спорта и бихме приветствали кандидатурата на града за „ Световна столица на спорта през 2024 година “ настояват ръководителите на ACES EUROPE.
Писмото напомня, че купата „ Световен град на спорта “ бе въведена от ACES Europe в съдействие с ЮНЕСКО. Дебютно през 2019 година бе отличен Абу Даби, за интервала 2020-2021 година званието e в Гуадалахара, а за 2022 година ще бъде в Мадрид.
В късото си изявление Йорданка Фандъкова посочи кое ни дава съображение да приемем номинацията за „ Световна столица на спорта “:
- През последните 6 години София разви огромна и разностранна активност като „ Европейска столица на спорта “. Особено дейна бе тя в организирането на събития за всички възрастови и обществени групи – от детските градини, през учащи, обществено слаби, бежанци и хора в риск, военизирани, до хората от третата възраст. В това отношение градът е отличник в Европа, а екипът закупи скъп опит в своята огромна активност.
 Красив разум в красиво тяло: Как спортът оказва помощ да се социализираме още веднъж Красив разум в красиво тяло: Как спортът оказва помощ да се социализираме още веднъж
Как се отрази на психологичното ни здраве неналичието на обществен живот? Живеехме в свят, в който прекомерно постоянно се оплаквахме от неналичието на мяс...
- София увлече 10 български градове, които получиха влиятелния приз „ Европейски град на спорта “: Пловдив, Бургас, Русе, Стара Загора, Варна, Пазарджик, Банско, Сандански и Горна Оряховица бяха оповестени през другите години за европейски градове на спорта, а Албена стана първият в историята „ Курорт на спорта “.
- Българската столица сътвори и първа вкара модел за осъществяване на спортни прояви в конюнктура на прецизни здравни ограничения с две събития през юни 2020.
- Година по-рано София стана хазаин на първата в историята самобитна Олимпиада на новите градски спортове със събралата над 800 участници от 12 страни „ Ърбан зона спорт 2019 “. Успоредно с 8-дневните надпревари в 20 дисциплини, Фондацията провежда първата Международна конференция на тематика „ Новите ърбан спортове – развиване, трендове, бъдеще “. Това бе историческо събитие за все по-популярните градски надпревари.
- София бе първата измежду 20-те досегашни европейски столици на спорта, която осъществя специфичен план свързващ спорта с културата, образованието и изкуството. Организирани бяха 18 фотоизложби, 8 кинофестивала, просветителни начинания. Фондацията инициира и финансира изработката на 4 документални кино лентата за Витоша и подкрепя издаването на скъпи книжни издания и справочници за града и планината.
- В последните две години се разрасна обществената ангажираност на Фондацията посредством образуване на нови форми и интензивности за даване на повече благоприятни условия за спортуване на хората със специфични потребности и на децата в риск. Стана традиция дейностите по този приоритет да се удвояват всяка година като брой събития и обхванати участници.
 Община Казанлък означи 17 май - Денят на българския спорт Община Казанлък означи 17 май - Денят на българския спорт
По случай Деня на българския спорт Община Казанлък провежда поредност от спортни събития за всички възрасти през миналите почивни дн...
- Подпомагат се детско-юношеските школи на територията на Общината. Успоредно с самодейност „ София – евростолица на спорта “ беше инициирана, стартирана и надградена Програмата за непосредствено финансиране на клубовете, която удвои параметрите на предоставяните за спортуване на децата средства.
- През последните 6-7 години бяха актуализирани и напълно реконструирани благодарение на страната главните и най-популярни огромни спортни зали на града: Асикс Арена, Зала София, Зимния замък и други Засилва се ползата на бизнеса към вложения в спортни обекти, образец за това е новата волейболна зала.
- С помощта на Общината и Фондацията, София затвърди реномето си на съвършен хазаин на огромни спортни надпревари. Всяка година градът е почетен с достойнството да приема участници в международни и европейски шампионати и купи в най-обичаните от българите спортове. Това е тласък за федерациите, за българските участници и за приятелите на спорта. През 2021 година София е хазаин на 10 международни и европейски шампионати и шампионати.
- Безценен е и опитът, добит от екипа на „ София – европейска столица на спорта “, утвърдил се като отличен уредник и скъп асистент на всички, които работят в региона на всеобщия спорт и обичаните на младежите градски дисциплини.
- В последните две години Фондация „ София – европейска столица на спорта “ преструктурира забележителен човешки, логистичен и финансов запас към рехабилитацията на туристическата инфраструктура на Витоша. Дейностите в планината се осъществят съгласно общата Програма и подписаното на 9 юни 2020 година Споразумение с Природен парк „ Витоша “ и идно Споразумение с Югозападно държавно дружество за осъществяването на съответни задачи по в детайли разказан проект. Под управлението на Фондацията работни групи търсят непрестанно благоприятни условия за възстановяване изискванията за спорт и рекреация в Природен парк Витоша, съобщи Фандъкова, като посочи, че след предоставено проучване към този момент става допустимо възобновяване на Княжевския и Драгалевския лифтове. „ Витоша е един от целите ни за 2024 година, “ сподели още Фандъкова.
 SPORTHUB - новото място за феновете на спорта SPORTHUB - новото място за феновете на спорта
На блестяща гала в хотел Hyatt компанията DIGITEX даде началото на спортната платформа SPORTHUB Създателите на продукта Sporthub...
„ Приемаме купата „ Световна столица на спорта “: тласък, продължение и надграждане “, съобщи Елен Герджиков. „ Причината да бъдем утвърдени от ACES Europe и номинацията за „ Световна столица на спорта “ през 2024 година е, че не спряхме след 2018 годинА в развиването на всеобщия спорт. Приоритет са спортната инфраструктура и разпоредбите за нейното създаване и прилагане, финансирането на детско-юношеските школи и личната богата стратегия от събития, които всяка година са над 100, “ съобщи още Герджиков.
Зам.-председателят на " София - европейска столица на спорта " Анатоли Илиев даде повече детайлности за плана „ Световна столица на спорта “, какви са опциите и отговорностите, които води след себе си купата. „ Едно от най-мащабните спортни събития в София – 100-километровата Обиколка на Витоша, ще означи тъкмо през 2024 година 40-годишен празник, “ сподели още Илиев.
Подкрепа към новото предизвикателство и признателност към Столична община изрекоха олимпийските медалисти Евгения Раданова и Йордан Йовчев, които застанаха зад самодейността още по време на кандидатстването за „ Европейска столица на спорта “ през 2014 година " Новината е страхотна, " оцени Йовчев, като посочи смисъла на издигнатите в последно време доста квартални фитнес площадки и даде детайлности за идната Световна купа по паркур, която следва при започване на септември в София.
Изтъкнато бе, че определянето на София за „ Световна столица на спорта “ е естествено продължение и надграждане на всички нововъведения и положителни практики, основани и развити по време на самодейност „ Европейска столица на спорта “. Титлата ще е мощен тласък, като ще разреши на столичани и жителите на града и в бъдеще да имат своите многочислени и разнородни благоприятни условия за спорт и деен метод на живот. Животът потвърди, че всеобщият спорт и физическата интензивност са първото и най-ефективно средство, за възобновяване на естествения метод на живот след края на пандемията. Спортните занимания ще са мощен антишок за превъзмогване последствията от обществената изолираност, принудила човечеството да си остане по къщите в продължение на месеци.
Инициативата „ Европейска столица на спорта “ увлече стотици хиляди в последните 7 години. Тя не е обвързвана с някое съответно събитие и с тъкмо избрана дата. Това е план, който следва непрестанно да дава на хората повече избор и благоприятни условия за спортуване, за здравословен метод на живот. Целта е градът да става все по-модерен, привлекателен и състезателен, а всички варианти като събития и обекти да бъдат в интерес на столичани и гостите на София.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР