С писмо от 10 март т. г. изпълняващият длъжността генерален

...
С писмо от 10 март т. г. изпълняващият длъжността генерален
Коментари Харесай

Предупредили с писмо монасите, свързани с Руската църква, да напуснат Киевско-печорската лавра

С писмо от 10 март т. година изпълняващият длъжността общоприет шеф на Националния музей „ Киево-печерска лавра “ Олександър Рудник предизвестява монасите на историческата реликва, че от 29 март би трябвало да изоставен обителта, написа БГНЕС.

От 1 януари т. година братството на лаврата беше лишено от опцията да употребява Успенския събор и Трапезната черква, които са държавна благосъстоятелност и спадат към музейната част на комплекса, като бяха отдавани за „ почасово прилагане “ на Украинската православна черква. Сега обаче властта, която се отнася враждебно към УПЦ поради каноническата ѝ връзка с Руската православна черква, желае всички монаси дружно със студентите от Духовната семинария и Духовната академия дружно да изоставен лаврата, оповестява " Двери ".

Според предстоятеля на УПЦ Киевски митрополит Онуфрий и на други архиереи, който канонично служи на Руската православна черква, която освен оправдава експанзията в Украйна, само че се моли за успеха на руснаците в една мракобесна и подла война, тези искания на властта са противозаконни и монасите няма да изоставен лаврата.

На вчерашната литургия в лаврата митр. Онуфрий е споделил в проповедта си: „ Не знаем какво ще се случи в бъдеще, само че не забравяйте, че нашата черква е построила лаврата! По време на комунизма тя беше запустяла и през 1988 година ни върнаха една купчина отломки тук, на това свято място. Нашата черква построи тук отново тази света обител, по тази причина считаме за незаслужено да ни лишават разрешението да служим на това свято място. Молете се Господ да промени мисленето на тези хора, които желаят да изгонят нашите братя от светата обител. Нека светилото на молитвата продължава да свети, с цел да може всеки от вас да пристигна тук и да взе участие в свещените тайнства и да се покланя на нетленните светци в пещерите. С молитвите на светите наши отци Антоний и Теодосий, само че и на всички светци от пещерите Господ да благослови земята ни с мир “.

Припомняме, че преди известно време специфичните служби на Украйна имаха специфична акция в светата обител поради сведения, че точно монасите в " Киево-печорската лавра " се занимават с подривна активност против украинстия народ и страна, служейки на ползите на агресора Русия. 
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР