С персонален идентификационен код (ПИК) на Националната агенция за приходите

...
С персонален идентификационен код (ПИК) на Националната агенция за приходите
Коментари Харесай

НЗОК: С кодове за фирмено ползване не могат да се разглеждат пациентски досиета

С личен идентификационен код (ПИК) на Националната организация за приходите (НАП), публикуван за фирмено прилагане, не могат да се преглеждат пациентски досиета на чиновници на компанията. Това увериха от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) в четвъртък. Преди ден касата пусна на уеб страницата си нова функционалност, която дава достъп до пациенското досие с ПИК, с което се дава достъп на 400 000 жители до тяхната здравна информация за прегледи, проучвания, престой в болница, изписани медикаменти.

Това провокира реакция от страна на пациентска организация, съгласно която това дава достъп на счетоводители до здравната информация на пациенти.

От касата обаче отхвърлиха това да е правилно и прецизираха, че когато ПИК на Национална агенция за приходите е публикуван на физическо лице, той се разпознава с персоналния идентификатор на жителя (ЕГН), а когато е публикуван за фирмено прилагане, той се разпознава с ЕИК/Булстат на компанията.

НЗОК, взаимно с Национална агенция за приходите, ще провежда среща с пациентски организации за разяснение на преимуществата на новата функционалност.

Входът с ПИК доста улеснява достъпа на хората до пациентските им досиета, защото до момента те трябваше да имат електронен автограф или да си извадят обособен код от НЗОК, което са създали доста дребен брой хора – едвам към 40 000 души.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР