С остра позиция, гражданската организация Спаси София поиска незабавна оставка

...
С остра позиция, гражданската организация Спаси София поиска незабавна оставка
Коментари Харесай

"Спаси София" искат незабавна оставка на зам.-кмета по строителство

С остра позиция, гражданската организация Спаси София изиска незабавна оставка на зам.-кметът по строителство и вложения на Столичната община, госпожа Ирина Савина. Причината е информация, пусната през уикенда, че ремонтите в центъра на столицата ще продължат и през 2020 година, поради непредвидени смени по ВиК и топлопреносната мрежи. Активистите напомнят, че планът за реорганизация на улиците Цар Иван Шишман и 6-ти септември е от 2014 година, а от общината чак в този момент се сещат, че има потребност от замяна на подземните връзки.

От Спаси София дефинират протичащото се като открита насмешка със софиянци, които към този момент втора година търпят безкрайните некачествени поправки в сърцето на града. " Това е ясна проява на некадърно и безконтролно държание на управлението на София. Основната функционалност на госпожа Савина, която от 13 години е зам.-кмет, е да провежда и координира подготовката и осъществяването на планове с европейско финансиране - задача, с която явно не се оправя. ", съобщи Борис Бонев от организацията и попита, " какви щяха да бъдат оправданията, в случай че ремонтът на централната зона беше приключил в период (3-ти март) и в този момент се постановяваше ново разкопаване за подземни връзки? ".

" Г-жа Савина би трябвало неотложно да бъде освободена. От години приказваме за потребността от добра съгласуваност при ремонтите и е неприемливо това да не се е случило при най-важния план за този управнически мандат. Как по този начин общината чак в този момент се сеща, че топлопреносната мрежа в зоната е с привършен експлоатационен запас? Нима това не го знаеха и преди началото на ремонта? Колко още години ще са нужни на кмета Фандъкова и нейния екип, с цел да ремонтират няколко централни улици? ", пита Гергин Борисов от Спаси София.

Активистите показват терзанието си, че протичащото се сега може да e опит на компанията реализатор на ремонта да ѝ бъдат спестени солените санкции за закъснение, които към този момент трябваше да търпи. Активистите напомнят, че планът за реорганизация на централната градска част е финансиран от европейските фондове, подготовката за него стартира през 2014 година, а ремонтът трябваше да завърши за 5 месеца. Вместо това обаче, дейностите се забавиха повече от година, а качеството на строителството и проектантските решения станаха мотив за многочислени кавги. " Фирмата дължи по над 200 000 лева за всеки ден закъснение отвън крайния период, който от дълго време мина. Опасяваме се, че с цел да отбрани неразбираеми ползи, управлението на Столичната община приема решения в ущърб на ползите на софиянци и градската среда " - приключват от организацията.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР