С още четири бюст-паметника порасна Алеята на писателите в уникалния

...
С още четири бюст-паметника порасна Алеята на писателите в уникалния
Коментари Харесай

Дворът на кирилицата посрещна висши държавници от Бурятия, Калмикия и Чечня

С още четири бюст-паметника порасна Алеята на писателите в неповторимия културно-исторически комплекс Двор на кирилицата в остарялата столица Плиска. Достойното си място в храма на писмеността ни заеха българският публицист Димитър Талев, бурятският стихотворец Намжил Нимбуев, калмикският създател Давид Кугултинов и чеченският създател Абузар Айдамиров. Видни държавници и непознати делегации уважиха събитието във вторник.

Авторът на „Железният светилник“ бе увековечен на святото място точно на 120 година от рождението му. Както „Труд“ писа, паметникът му е подаяние от известната шуменска общественичка Ася Асенова. Той бе осветлен от отец Андрей, а лентата преряза пистелят-публицист Христо Стоянов.

На събитието участва делегация, управлявана от Соелма Дагаева, министър на културата на Република Бурятия, националният актьор на Бурятия – певицата Бадма-Ханда Аюшеева, която развълнува публиката с обичайни бурятски песни, извънредно напомнящи на българския фолклор. Церемонията бе почетена от скулптора Баир Сундупов и сестрата на създателя – Любов Нимбуева. По традиция в основата на постамента на Нимбуев бе посипана пръст от родната му земя. Създателят на културно-историческия комплекс Карен Алексанян пък, бе сюрпризиран от далечна Бурятия с подарък обичаен кинжал и книги с творчеството на Намжил Нимбуев.

Николай Санджиев, зам. министър на културата и ръководител на Съюза на писателите на Република Калмикия, откри паметника на калмикския публицист Давид Кугултинов. Малцина знаят, че в творчеството му участва и стихотворение, отдадено на българската столица София. Санджиев подари народен калмикски шал-хадак и книги с произведения на калмикския публицист. Малко прочут факт е, че Кугултинов е бил толкоз впечатлен от родната ни тирада, че основал „Ода за българския език“.
 img_5679  img_5736  img_5761
Специално за откриването на паметника на патриарха на чеченската литература Абузар Айдамиров в първопрестолна Плиска дойде и многочислена група от чеченски общественици, измежду които и скулпторът Асланбек Усаев. Синът и внукът на чеченския публицист – Могамед и Байсангур Айдамирови откриха паметника и посипаха пръст от родината на класика. Внучката му Марха рецитира стихотворение, написано от дядо й, а Байсангур извърши народен чеченски танц. Дворът на кирилицата към този момент има и книги с товрбите на Айдамиров.

Авторите на паметниците и донорът Ася Асенова получиха грамоти и поздравления от община Каспичан и Асоциацията на българите по света. Венци и цветя на благодарност отрупаха Алеята на създателите. Те са от името на Асоциация на българите по света, кмета на Шумен Любомир Христов, градоначалниците на Нови пазар Ивайло Камджиев и на Каспичан Милена Недева.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР