С оглед на засилващото се обществено напрежение от Пациентски организации

...
С оглед на засилващото се обществено напрежение от Пациентски организации
Коментари Харесай

Пациентки организации предлагат мерки за Мораториума на лекарства

С оглед на засилващото се публично напрежение от Пациентски организации " Заедно с теб ", Асоциация за репродуктивно здраве, бременност и грижи за децата " Усмихни се ", Алианс на трансплантираните и оперираните АТО " Бъдеще за всички ", Асоциация на пациентите със сърдечно-съдови болести, оферират на институциите ограничения по отношение на Мораториум на новаторски лечения в Закона на бюджета на НЗОК за 2018 година

Според настоящото законодателство не могат да се вършат ремонти по същите текстове в Закона за бюджета на НОЗК за 2018 година три месеца след приемането му, съобщи Българска национална телевизия.

Организациите оферират: " Спешно привършване до края на 2017 година на договарянията на НЗОК за отстъпки с Притежателите на позволение за приложимост на медикаменти за утвърдените от комисиите 32 новаторски молекули, с цел да могат да влязат в Позитивната листа на НЗОК за 2018 година и да изчакат рухването на Мораториума. Забавянето на договарянията ще забави обезпечаването на лекуването на пациентите, нуждаещи се от новаторски лечения. По информация тези договаряния са замразени. "

" Специализираната Комисия за одобрение на нови лечения, предлагана от Министерство на здравеопазването, да проработи краткотрайно и палиативно, до момента в който изтекат трите месеца, изисквани от законодателството за промени в гласувания закон ", изясняват те.

" Бихме приели реимбурсирането на тези молекули, които се покриват от здравните фондове на 9 европейски страни като изискване, защото множеството от тези, които аплайват в НЗОК дават отговор на това условие ", допълват пациентските организации.

Пациентските организации показват решителност по отношение на обезпечаването на лекуването с новаторски лечения на всички пациенти, които се нуждаят, без значение от болесттите. Както за тези, за които няма съществуващо лекуване, по този начин и за тези, на които наличните лечения не оказват помощ.

Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР