С оглед на настоящите климатични и екологични кризи, необходимостта от

...
С оглед на настоящите климатични и екологични кризи, необходимостта от
Коментари Харесай

Международен проект ще обезопасява рискови за птиците електропроводи по поречието на река Дунав

С оглед на актуалните климатични и екологични рецесии, нуждата от отбрана на застрашените диви животни на нашата планета става по-важна от всеки път. Една от най-значимите закани за дивите птици е с мъртността  от токов удар при кацане върху рискови електрически стълбове и конфликт с проводниците на надземните електропроводи . Противодействието на тази опасност е цел на плана LIFE „ Danube Free Sky “ , представляващ неповторим образец за необятно транснационално съдействие по поречието на река Дунав, която е един от най-важните миграционни коридори, спирка и място за зимуване за доста типове птици в Европа. Партньори в плана са 15 организации от седем страни. Българското сдружение за отбрана на птиците () и са сътрудниците в плана за страната ни.
Проектът публично започва на 1 септември с финансовата поддръжка на стратегия LIFE на Европейския съюз. По време на 5-годишното му осъществяване сътрудниците по плана ще работят за използването на най-ефикасните решения за смекчаването на съществени за птиците закани. Поставените цели са свързани с изолирането на повече от 3200 от най-опасните  за птиците електрически стълбове , с цел да се предотврати смъртността от токов удар, както и с маркиране с дивертори на повече от 245 км от най-рисковите въздушни проводници , с цел да са по-видими те за птиците в полет.
 Европейски дни на птиците – 27 години за мигриращите птици и техните местообитания Европейски дни на птиците – 27 години за мигриращите птици и техните местообитания
За 27-ти следващ път BirdLife International кани хората от Европа, Близкия Изток и Централна Азия да се насладят на чудото на миграцият...
Повече от 380 типа птици, доста от които са международно застрашени, стават жертва на рисковите електропроводи. В регионите на плана са ситуирани към 2074 км надземни електропроводи от осем смъртоносни за птиците вида. Чрез инсталиране на дивертори и слагането на изолации в 23 особено предпазени зони от Натура 2000 и 8 Орнитологично значими места (ОВМ), планът всяка година ще предотвратява гибелта на към 2000 индивида от 12 целеви типа птици , които гнездят или зимуват там.
Дейностите на плана в България плануват Българско дружество за защита на птиците да реализира полево изследване на най-смъртоносните за птиците надземни електропроводи – приблизително напрежение (20 kV) по поречието на р. Дунав и в 10 предпазени зони от Натура 2000 в Северозападна България. Българско дружество за защита на птиците ще уточни най-опасните 160 км от тези електропроводи, които по-късно ще бъдат обезопасени от „ ЧЕЗ Разпределение България “ АД, прилагайки най-хубавите и модерни способи. Общо за страната ни в границите на плана ще бъдат обезопасени 1200 рискови за птиците електрически стълба и ще бъдат инсталирани дивертори на 15 км въздушни проводници.
LIFE планът „ Danube Free Sky “в България ще добави работата по към този момент настоящия взаимен LIFE план на ЧЕЗ и Българско дружество за защита на птиците, по който досега са обезопасени 459 стълба и са инсталирани 138 дивертора в Западна България.
Повече за сътрудниците на плана може да научите от късото видео.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР