С официални чествания и тържества в цялата страна българите ще

...
С официални чествания и тържества в цялата страна българите ще
Коментари Харесай

Честваме Националния празник Трети март

С публични празнувания и тържества в цялата страна българите ще отбележат Националния празник - 3 март, честваме 146 години от Освобождението на България от турско иго. Основните празненства ще бъдат в столицата, а празнувания ще има във всички градове в страната, съобщи кореспондент на БГНЕС.


Президентът Румен Радев ще взе участие в церемонията по издигане на националното знаме на България пред Паметника на Незнайния войник в София, където ще отдадат респект пред паметта на починалите за свободата на България.

По мотив Националния празник в 12.00 ч. ще бъде осъществена тържествена промяна на почетния гвардейски часовой пред формалния вход на постройката на Администрацията на президента.

Председателят на Народното събрание Росен Желязков ще участва на благодарствения молебен в храм-паметника " Рождество Христово " в град Шипка. Ритуалът ще бъде отслужен от Старозагорския митрополит Киприан и ще стартира в 9.30 часа.

Тържественото отбелязване на Националния празник на Република България и 146 години от Освобождението на страната на връх Шипка ще стартира в 11.30 часа. Честването е под патронажа на ръководителя на Народното събрание Росен Желязков, който ще произнесе слово пред Паметника на свободата.

Председателят на Народното събрание и народни представители ще участват в София на Тържествената заря-проверка в 18.30 часа на площад „ Цар Освободител “.

Военнослужещите от Българската войска ще вземат участие в отбелязването на Националния празник на Република България 3 март в цялата страна. В тържествените прояви в София ще вземат участие заместник-министърът на защитата Станимир Георгиев и началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов.

От 18.30 ч. на площад „ Народно заседание “ ще се състои тържествена инспекция (заря). В нея ще вземат участие Гвардейският внушителен духов оркестър и представителни блокове от състава на Националната гвардейска част, както и военнослужещи от Съвместното командване на силите. Командващ на тържествената инспекция (заря) ще бъде бригаден военачалник Димитър Хлебаров – пълководец на Командването за комуникационно-информационна поддръжка и киберотбрана (КИПКО).

В строя ще бъдат знамената-светини, знак на най-възвишените обичаи и добродетели на българското воинство, напомнящи за героичния героизъм на Българската войска: Самарско знаме, Знаме на 23-ти пехотен Шипченски полк, Знаме на 15-ти пехотен Ломски полк, Знаме на 13-ти пехотен Рилски полк, Знаме на 25-ти пехотен Драгомански полк, Знаме на 30-ти пехотен Шейновски полк, Знаме на Горнооряховските въстаници, Знаме на 24-ти пехотен Черноморски полк.

В празничния ден военнослужещи от Сухопътните войски, Военноморските сили, Военновъздушните сили, Съвместното командване на специфичните интервенции, както и от висшите военни учебни заведения ще вземат участие в тържествените ритуали по издигане на националното знаме и полагане на венци и цветя в редица обитаеми места в страната: Белене (9.30 ч. в Парка на признателността пред Паметника на починалите във войните беленчани), Свищов (на площад „ Алеко “ от 11.30 ч. и на площад „ Свобода “ от 12.00 ч.), Плевен (11.00 ч. на площад „ Възраждане “), Благоевград (9.30 ч. пред паметната плоча на първия избавител на града - майор Орлински и 10.00 ч. пред паметника на Гоце Делчев), Монтана и Бяла Слатина (10.00 ч.), Враца и Козлодуй (11.30 ч.), Стара Загора (тържествата стартират в 10.30 ч. пред Общината и не престават с паметно шествие с националния трикольор до Мемориален комплекс „ Бранителите на Стара Загора “ от 11.00 ч.), Димитровград (10.00 ч.) и Хасково (11.00 ч.) на централните площади в градовете, Ямбол (10.30 ч. пред Общината), Чирпан (10.30 ч. пред Паметника на освободителите), Смолян (11.00 пред паметника на Борците за независимост на площад „ Възраждане “ в кв. „ Устово “), Асеновград (9.30 ч. на паметника на военачалник Дандевил на площад „ Николай Хайтов “), Пловдив (12.00 ч. в парк „ Бунарджика “ и 13.30 ч. пред Паметника на опълченците в Централните гробища), Елин Пелин (11.00 ч. на площад „ Независимост “), Разлог (18.00 ч. пред паметника на Васил Левски), Шумен (18.30 ч. пред Паметника на починалите във войните шуменци), Русе (19.00 часа пред Паметника на Свободата), Добрич (10.00 ч. при Мемориален комплекс „ Хан Аспарух “), Бургас (11:00 ч. на площад „ Атанас Сиреков “ и 11:30 ч. пред Паметника на починалите в Руско-турската освободителна война), Созопол (10.00 ч. пред Летен спектакъл „ Аполония “), Варна (10.00 ч. на площад „ Св. Св. Кирил и Методий “, 11.00 ч. пред Паметника на починалите за свободата на България украински войни, 12.00 ч. пред Паметника на починалите за свободата на България съветски войни и в 13.30 ч. в кв. „ Владислав Варненчик “), Черноморец (11.00 ч. пред Паметника на починалите във войните). Почетен часовой ще взе участие и в отбелязването на 3 март пред Паметника на успеха в прохода Арабаконак.

С инспекции (зари) с присъединяване на военнослужещи от Българската войска Националният празник ще бъде маркиран в Пловдив от 18.30 ч., Варна от 19.30 ч., Сливен от 19.00 ч., Сандански от 18.30 ч., Първомай от 16.30 ч., Чепеларе от 18.30 ч. и Дългопол от 18.30 ч. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР