С одобрения от Министерски съвет вариант на проект на Закон

...
С одобрения от Министерски съвет вариант на проект на Закон
Коментари Харесай

С новия закон за личния фалит ще продължи тормозът от събирачите за вземания

С утвърждения от Министерски съвет вид на план на Закон за неплатежоспособност на физическите лица, по-известен като закон за персоналния банкрут, ще продължи тормозът от компаниите за събиране на вземания върху длъжниците, така наречен колекторски компании. Това е мнението на Асоциацията за отбрана на потребителите. „ Не всички длъжници ще могат да се употребяват от опциите на производството по неплатежоспособност “, съобщи Пейо Майорски, ръководител на АЗП. Изключени са лицата, които са бизнесмени или еднолични търговци, само че пък залагат персоналното си имущество пред банки и кредитори. Те не трябва да бъдат поставяни в по-неблагоприятно състояние единствено заради този факт. Те заслужават същите благоприятни условия за отбрана и произвеждане по неплатежоспособност, което да завърши с опция за освобождение от отговорности, разяснява Майорски.
Много от българските жители към момента не умеят да отстояват правата си и да заобикалят неравноправните клаузи в потребителските контракти, найвече с мобилните оператори, търговски вериги и компаниите за бързи заеми. Влезлият в действие преди повече от 10 години Закон за потребителския заем дава избрани привилегии на потребителите, които ловко биват заобикаляни от кредиторите, да вземем за пример посредством даване на фирмени заеми на физически лица като еднолични търговци, обезпечени с тяхното персонално имущество. Финансовите институции, които оферират бързи заеми, правят активност след регистрация, която не е банкова и заради това Българската национална банка не реализира надзор върху начисляваните от тях лихви, такси и други разноски върху предоставените средства. От друга страна към момента няма правна регулация на активността на сдруженията, събиращи вземания, за което настояваме от години, сподели Пейо Майорски.
В такава среда на свободно договаряне потребителите са изправени пред доста неизвестности, без да имат нужната правна и финансова просвета да договарят или да се пазят при накърняване на техните права. Огромната част от жителите, които мъчно се оправят с ежедневните разноски и сметките, разчитат на регулярни приходи. Ако останат без предстоящите средства, тяхната кредитоспособност понижава, а при ненадейно настъпване
на неподходящо събитие, което да ги остави без работа или им стовари спомагателни разноски, рискът от трайна несъстоятелност е още поголям. Следват предложения за заплащане на просрочени сметки, искови молби и даже непосредствено запори по сметките и почнало осъществяване.
В множеството модерни законодателства участва персоналният банкрут, само че в България жилищният фонд на популацията е над 90% за разлика от останалите страни в Европейски Съюз. При новия закон за неплатежоспособност на физическите лица у нас ще се обособи " имотна мафия ", в която ще се съсредоточат имуществата на длъжниците. В тази връзка е нелогично и безсмислено да се изчаква спомагателен петгодишен период за безкористен дебитор, с цел да се освободи от задълженията си. В член 101 от плана е записано, че „ Задълженията на добросъвестния несъстоятелен дебитор за угаждане на вземанията на кредиторите, посочени в приложения към молбата за разкриване на произвеждане по неплатежоспособност лист на кредиторите, се погасяват с приключване на 5-годишен период от влизането в действие на решението на съда по член 38, алинея 4, при изискване, че:
1. не са налице учредения за непочтеност на длъжника по смисъла на член 9, алинея 2;
2. цялото негово секвестируемо имущество след влизане в действие на решението на съда по член 38, алинея 1, е послужило за угаждане на кредиторите му.
При изискване, че безкористен дебитор разгласи неплатежоспособност и към момента е в България, взето му е всичкото имущество и движимости, живее чартърен и всичките му сметки са под запор, той ще продължава да бъде унизен от компаниите за събиране на вземания. Не е разумно банките и кредиторите му да чакат още пет години в случай че той реши да им заплаща нещо и чак тогава ще бъде свободен, изясни Пейо Майорски. Съществува огромна маса от българи, които са в такава обстановка от 10 и даже 20 години. Те от дълго време са в сивия бранш, а страната губи от това, че не им дава нов късмет да осъществят капацитета си. Значителна част от тях са задоволително положителни експерти, заради което и не са напуснали страната. От живота на старите безконечни длъжници, едни 10- 20 години са изгубени, а новият закон им дава още 5 години безсмислено изчакване. Голяма част тези хора са изгубили имуществото си в бизнес, където са били принудени от банките да заложат цялото си имущество, с цел да осъществят концепциите си.
АЗП постоянно е подкрепяла основаването на Закон за неплатежоспособност на физическите лица, по-известен като закон за персоналния банкрут. Той ще запълни празнотата в националното законодателство и ще уреди производството по неплатежоспособност на физическите лица в сходство с публичните упования, условията на Европейския съюз и особеностите на националната правна система. Законопроектът е и в осъществяване на уговорките на България по Националния проект за възобновяване и резистентност. Сега настоящото законодателство не позволява физически лица, които са в несъстоятелност, да бъдат оповестени в неплатежоспособност.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР