С очаквания за значителен ръст на новите случаи на COVID-19

...
С очаквания за значителен ръст на новите случаи на COVID-19
Коментари Харесай

В очакване на вълна заради Омикрон властта смекчава COVID ограничения

С упования за забележителен растеж на новите случаи на COVID-19 в страната, държавното управление има желание за разхлабване на рестриктивните мерки за ковид, като понижава наложителната изолираност на потвърдено инфектирани и техните контактни.

По сходство на към този момент несъществуващия щаб за ковид, в който членуваха представители на системата на опазването на здравето, само че и на други институции, кабинетът е обособил ново звено, наречено Национален пандемичен комитет. В него вземат участие представители на всички министерства, като се твърди, че ще бъдат поканени и организации. (Списък с участниците вижте във файла в края на статията)

Това се разбра от брифинг на зам.-министъра на опазването на здравето Георги Йорданов след среща във ведомството на пандемичния комитет, основан със заповед на премиера Кирил Петков (щабът също бе основан със заповед на министър-председателя. Тогава той бе Бойко Борисов - бел. авт.). От изявлението му не се разбра дали управляващите плануват други стъпки към управлението на Коронавирус рецесията. Бе посочено, че държавното управление ще се стреми " до края на месеца да бъдат имунизирани нови 500 хиляди души ", като счита да ускори процеса, като провежда мобилни групи за имунизиране и открие спомагателни пунктове.

Както Йорданов уточни, това са стъпки за хората, които желаят да се имунизират, да ми се обезпечат по-добри условия. Не стана обаче известно какви ще са дейностите на кабинета към болшинството нежелаещи да се защитят от тежко протичане на COVID-19, отвън декларираната нова (поредна) осведомителна акция. Изрично бе посочено единствено, че няма да се вкарва наложително имунизиране за обособени групи от обществото (напр. медици, обществени служащи, военни).

По-кратка изолираност

С вярата, че наблюденията в страни с високо имунизационно покритие за по-леко протичане на заразяване с Омикрон управляващите решили " някои от противоепидемичните ограничения да ги смекчим ".

Зам.-министър Георги Йорданов уточни, че още при започване на идната седмица ще бъде понижена наложителната изолираност на инфектирани с COVID-19 от 14 на 10 дни, без значение от това дали и какви признаци на болестта имат. Карантината на контактните на инфектираните пък ще бъде понижена от 10 на 7 дни.

Цел: Нови 500 хиляди дози, само че по какъв начин не е известно

Зам.-министърът на опазването на здравето Георги Йорданов регистрира от дълго време известното, че невисок дял от популацията на България е имунизирано против COVID-19, като съгласно пресмятане на управляващите 35.7% от хората в страната са с сложени дози. Калкулацията била направена след. Данните на Европейския център по профилактика и надзор на болесттите към този момент по-нисък %: 28.5% от българите имат най-малко една доза.

Йорданов разгласи, че в първите дни на годината са сложени 32 хиляди дози, само че анализът посочил, че половината са бустерни на хора над 65 години. " Хората се имунизират, привлечени от, които гласоподава Министерският съвет ", заключи зам.-министърът. В отговор на въпрос на " Дневник " Йорданов уточни, че не се плануват финансови тласъци за имунизиране при хората под 65 годишна възраст.

Нова власт, нов вид на щаб

Министерството на здравеопазването оповестява, че в новия Национален пандемичен комитет вземат участие 23 души - представители на всички министерства, като негов ръководител е министъра на опазването на здравето Асена Сербезова. Отделно, в границите на здравното ведомство има различен пандемичен комитет, в който вземат участие единствено здравни специалисти и политици.

От брифинга обаче не се разбра (възможността за задаване на въпроси бе лимитирана - бел. авт.) каква е ролята на огромния пандемичен комитет: той ли взима решения за Коронавирус разпоредбите в България, по кое време заседава, обществени ли ще бъдат съвещанията му.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР