С обвинителен акт Окръжна прокуратура–Благоевград повдигна обвинение и предаде на

...
С обвинителен акт Окръжна прокуратура–Благоевград повдигна обвинение и предаде на
Коментари Харесай

Бивш ръководител на служба за социални дейности към Община Банско е предаден на съд за разпиляване на бюджетни средства

С обвинителен акт Окръжна прокуратура–Благоевград повдигна обвиняване и съобщи на съд Е.П. за осъществени от нея закононарушения по член 219, алинея 1, вр. член 26, алинея 1 от Наказателен кодекс и по член 219, алинея 3, вр. алинея 1, вр. член 26, алинея 1 от Наказателен кодекс.

С решение на Общински съвет гр. Банско била основана работа „ Заведения за обществени услуги “. Тя имала статут на второстепен разпоредник с бюджетни средства, предоставяни й годишно от общината.

Ръководството на службата било предоставено на обвинената Е.П., основен специалист „ Социални действия “ към община Банско. В рамките на изпълняваната от нея служба тя отговаряла за образуване и управление на активността в областта на обществените заведения и услуги. Служебните й отговорности включвали финансовото ръководство по закономерен, пестелив, сполучлив и ефикасен метод на предоставените обществени средства. Принципите и методите за реализирането и използването им са регламентирани в Закона за финансовото ръководство и надзор в обществения бранш и Закона за обществените финанси.

В качеството си на началник на службата обвинената била длъжна да провежда и да приложи контролни действия за прелиминарен надзор за правомерност в сходство с нормативна и поднормативна уредба.

Въпреки вмененото й обвързване за това, Е.П. не го изпълнила. В службата нямало построена система за прелиминарен надзор при вдишване и осъществяване на разход. Нямало вътрешни правила, които да контролират и дефинират размера на инспекциите за заплащане, типа и наличието на документите при осъществяването им, както и избрани лица за реализиране на прелиминарен надзор.

В интервала на ръководство на службата обвинената Е.П. сключила голям брой контракти с разнообразни физически и юридически лица, които имали за предмет ремонт и поддръжка на поверените й заведения за обществени услуги, както и доставка на артикули и услуги. Тя независимо преценявала с кого да договаря, да подписва писмен или вербален контракт, неговото наличие и цена. Писмените контракти и издадените фактури съдържали неразбираеми и най-общи формулировки на контрактуваната услуга или стока. При устните контракти не било изисквано засвидетелствуване на представителната власт, идентичност и доказателства за налични механически благоприятни условия на търговеца за осъществяването му. Много цивилен контракти обвинената сключила с неустановени лица, ползващи непозната идентичност.

Задълженията по огромна част от договорите се изплащали в брой, като в разходните касови ордери не се посочвало поименно лицето, което получавало сумата. В преобладаващия брой случаи в службата при възнаграждение към фактурите не били прилагани протоколи за осъществени строително–ремонтни работи или други, удостоверяващи осъществената услуга или доставка. Липсвали подписи на получатели на паричните средства.

За реализиране на активността на службата на обвинената Е.П. били предоставени от Община Банско 6 леки автомобила. Един от тях с пълномощие от нейно име бил възложен за прилагане на състезателен клуб. Въпреки това горивото и смазочните материали траяли да се заплащат от работа „ Заведения за обществени услуги “ към община Банско. Операциите по тези разноски били погрешно документирани, като Е.П. позволила непозволен достъп и корист със средства на службата в размер на 59 830,17 лв., довели до разпиляването им.

В хода на следствието са били събрани доказателства за това, че с дейностите си обвинената утвърдила да бъдат платени средства от бюджета на работа „ Заведения за обществено подкрепяне “ – гр. Банско по неизпълнени цивилен контракти за осъществяване на работа посредством персонален труд, представляващи неистинен документи; по неистинен фактури за недоставени артикули, неизвършени услуги и СМР; за закупуване на винетни стикери, надхвърлящи действителния брой на употребените от службата през съответния интервал моторни транспортни средства. Общият размер на непозволено изплатените средства е 222 263,19 лв..

В качеството си на длъжностно лице обвинената Е.П. съзнателно не положила задоволително грижи за ръководенето, ръководството и стопанисването на повереното й имущество. В резултат на това последвало доста прахосване на средствата, предоставени от бюджета на Община Банско.

Предстои делото против Е.П. да продължи в съда.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР