С обвинителен акт на Окръжна прокуратура-Варна 32-годишният С.У., естонски гражданин,

...
С обвинителен акт на Окръжна прокуратура-Варна 32-годишният С.У., естонски гражданин,
Коментари Харесай

Съдят естонец, за банков трансфер на стойност над 29 000 лева, придобити по престъпен начин

С обвинителен акт на Окръжна прокуратура-Варна 32-годишният С.У., естонски жител, живущ в Украйна, е предаден на съд за това, че в изискванията на продължавано закононарушение, в съучастничество с неустановено лице, посредством разкриване и поддържане на банкова сметка във финансова институция, осъществил банков трансфер, като получил и придобил пари, за които предполагал, че са добити посредством тежко съзнателно закононарушение (компютърна измама), и направил несполучлив опит да получи още един път огромна сума по същата скица. Престъплението, за което е упрекнат чужденецът, е по член 253, алинея 4 прочие 2 по отношение на алинея 3, т. 2, прочие 1 и т. 2, по отношение на алинея 2, прочие 1 и прочие 2 по отношение на алинея 1 по отношение на член 26, алинея 1 по отношение на член 20, алинея 2 по отношение на член 18, алинея 1 от Наказателен кодекс.

В началото на месец ноември 2016 година, седмица след идването си в България, С.У. записал на свое име комерсиално сдружение със седалище и адрес на ръководство във Варна. Основна активност на компанията трябвало да бъде търговия на едро и дребно с промишлени артикули, комерсиално посланичество и ходатайство в страната и в чужбина, хотелиерство и ресторантьорство, покупка на артикули и движимости за продажба, покупко-продажби с недвижими парцели, комисионни, спедиционни и транспортни покупко-продажби, образуване на взаимни производства и друга стопанска активност, незабранена със закон. Но сдружението нямало никаква действителна активност, нямало регистрация по ЗДДС, нито същински офис за реализиране на активността и предпазване на документи.

32-годишният мъж разкрил няколко банкови сметки на своята компания, заявявайки като цел на потребление „ търговия “. Единствената цел обаче била потреблението на фирмените сметки за превеждане на парични суми, чиито генезис не бил легален, а трябвало да наподобяват като добити от законни източници.

На 15 ноември 2016 година по сметката на обвинения бил осъществен неоторизиран паричен трансфер в размер на 29 500 лв. и бил изработен опит да се извърши още един подобен в размер на 29 750 лв., като второто действие останало незавършено, заради независещи от обвинения аргументи. С.У. персонално изтеглил наличната сума от офисите на две банкови институции.

Парите идвали от сдружение, станало жертва на „ троянски кон “ в компютърните му системи. Били разрушени паролите за достъп до онлайн банкирането му и по този начин средствата в банковите сметки на сдружението станали налични за нерегламентирани похищения.

Предстои делото против обвинения да бъде планувано за разглеждане във Варненския областен съд. Ако бъде приет за отговорен, той може да получи наказване „ отнемане от независимост “ за период от 3 до 12 години и „ санкция “ в размер от 20 000 до 200 000 лв..
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР