С ново правителство е готов президентът Румен Радев. Това потвърдиха

...
С ново правителство е готов президентът Румен Радев. Това потвърдиха
Коментари Харесай

Радев готов с нов кабинет

С ново държавно управление е подготвен президентът Румен Радев. Това потвърдиха пред “Труд ” от “Позитано ” 20 и висшестоящи представители на опозицията. Според политолози, въпрос на седмици или най-вече на месец е разпадането на обединението на “Промяната ”. Индикатор за сериозния трус в обединението бе поисканата от Кирил Петков оставка на военния министър ген. Стефан Янев, който единствено официално бе подложен на този пост от квотата на Политическа партия, а де факто е пряк избор на Румен Радев, както е и Министерство на вътрешните работи министърът Бойко Рашков.

Първият сюжет са бързи предварителни избори.

Очакванията са, че “Демократична България ” ще напусне обединяването, от което са недоволни и Има Такъв Народ и Българска социалистическа партия. Демократична България обаче били единствената партия, която съгласно социолозите имала капацитет да утрои резултата си при предварителни избори. За разлика от нея Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ топят резултатите, а хората на Слави Трифонов евентуално няма да могат да се класират за идващ парламент.

Професорът по конституционно право Пламен Киров напомни пред “Труд ”, че в случай че държавното управление падне предварително, тогава в границите на настоящия парламент още веднъж ще се завърти рулетката с връчването на мандатите. Най-напред президентът Радев би трябвало да връчи мандат на първата политическа мощ – “Продължаваме смяната ”.

Политолози регистрираха, че хората на Кирил Петков и Асен Василев нямат капацитет, друг от сегашния и се чака да не съумеят да осъществят нов кабинет. Втората политическа мощ е ГЕРБ, която в границите на този парламент и сегашната политическа конюнктура при липса на ясно и устойчиво болшинство, не би поела риска за сформиране на държавно управление. Която и да е политическата мощ за приемане на третия мандат по конституция, тя няма запас да събере нужните 121 депутати. Така страната ни ще бъде изправена пред нови предварителни избори през месец май или началото на юни. До тогава още веднъж по конституция Румен Радев ще назначи следващото служебно държавно управление.

Според политически наблюдаващи министър-председател още веднъж ще е Стефан Янев, в Българска социалистическа партия средите се твърди, че най-вероятно той ще оглави и новия политически кабинет на президента. Янев е добре одобряван от социалистите и слагането му отпред на нова партия ще продължи да смалява числеността на Столетницата. На “Позитано ” 20 са мощно обезпокоени, че хора на президентството обикалят страната с позивна, че държавното управление си отива през март, а в Народното събрание би трябвало да се промени конфигурацията и да влезе нов политически състезател.

Янев е одобряван и от русофилите, последните му ходове и изказвания подвигнаха рейтинга му измежду тях.
Вторият, само че по-малко вероятен сюжет е държавното управление да остане до актуализацията на бюджета, планувана за юни. Но политолози считат, че удължаването на живота на обединението е мъчно поради непреодолимите несъгласия посред им, както и митингите на разнообразни браншове от стопанската система и цивилен организации.

fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР