От Фейсбук профила на журналиста Соня КолтуклиеваМоже ли Румен Радев

...
От Фейсбук профила на журналиста Соня КолтуклиеваМоже ли Румен Радев
Коментари Харесай

Колтуклиева: Някои много се превъзбудиха, че идва техният час, заради армията от негласували

От Facebook профила на журналиста Соня Колтуклиева

Може ли Румен Радев да се появи на политическата сцена целият в бяло с клонка от маслини и да поведе Народа към светлото Бъдеще? Аз нямам доверие в това.

Да, ниската изборна интензивност носи белега на отчаяние от политическата класа, комплицираност, незаинтересованост … И сторва място за нов Месия?! Може би. Макар да не е доста несъмнено.

Лъвът, който е Близнак, се готви за скок от дълго време, размахва гривата, подвига юмрука. И?! Какво от това. Нищо. Само упования. Да поведе хората и България да стане “нормална страна ”, каквото и да значи това.

Румен Радев отпред на партия е остарял рефрен и поувехнала вяра.

Преди време, на върха на известността му и на високото публично утвърждение, на “Дондуков ”2 стартира да се разисква концепцията за президентска партия. Питани бяха анализатори, общественици, известни публицисти - и аз сред тях - дали има почва за това. Имаше - да.

Идеолог на плана щеше да бъде Иво Христов, началник-кабинет на президента. Нооо … внезапно той избра да се заумилква към Корнелия Нинова и да замине за Брюксел като евродепутат на Българска социалистическа партия. Близък другар на Румен Радев тогава ми сподели, че Иво Христов дал следното пояснение на началника и благодетеля си: Имам заеми, които мъчно погасявам, би трябвало ми висока заплата. Е, те по този начин, дето вика народа: всеки си гледа джоба.

Какво научих през днешния ден? Някъде преди 2-3 месеца, Иво Христов реанимирал остарялата концепция за президентска партия и почнал да навива президента да учреди партия “Трети март ”, така че той да оглави евролистата. Държавният глава отказал да благослови концепцията и да се обвърже с нея.

Да, допустимо е, в случай че Румен Радев утре-вдругиден внезапно подаде оставка и оглави политическа партия да реализира триумфа, който в този момент му се приписва.

Аз нямам доверие в това.

Защото Генерала е смел боен водач, умел пълководец, могъщ главнокомандващ, само че той би следвало да осъзнава, че армейският плацдарм и политическата сцена са доста разнообразни … доста.

Румен Радев не е рисков състезател.

Видя се в тази ситуация с Иван Гешев, че рейтингът на институцията не се трансферира върху личността, когато напусне кабинета; няма същата мощ и въздействие; известността спада.

Ако се образува държавно управление в този момент и то проработи със относително постоянна поддръжка … въпросът с новия Месия ще загуби новост и президентът ще продължи да си играе ролята на критѝка. Системните играчи си научиха Урока.

Някои доста се превъзбудиха, че идва техният час, поради армията от негласували. Превземането им, обаче, не е като да се гмурнеш с атлетичната си фигура в дълбоката вода.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР