С ново лого и нов слоугън България върви към еврозоната.

...
С ново лого и нов слоугън България върви към еврозоната.
Коментари Харесай

Единството е сила е мотото на кампанията за влизането на България в еврозоната

С ново лого и нов слоугън България върви към еврозоната. Mотото на акцията по въвеждане на общата валута е " Единството е мощ ", оповестиха от финансовото министерство.

То е отпратка към легендата за хан Кубрат и снопа пръчки, Оттам споделиха, че шансът да въведем еврото от януари следващата година е действителен, защото изпълняваме множеството от критериите за въвеждането му.

Нисък дълг, дребен недостиг, дълготрайни лихвени проценти, а с приемането на закона за Българска народна банка и законодателството ни отговоря на условията.

Под въпрос обаче остава инфлацията – ще успеем ли да я свием до желаните равнища, откакто последните данни у нас за са годишна инфлация от 4,7%.

„ Инфлацията отвън еврозоната в действителност е доста по-висока от тази в еврозоната, тъй че, еврозоната е добър инструмент за понижаване на инфлацията в България “, сподели зам.-министърът на финансите Ивайло Яйджиев.

Икономисти също не предвиждат еврото шоково да оскъпи стоките и услугите.

„ Нито в прибалтийските страни имаше такава, нито в Хърватия, която видяхме преди месеци. Спекула ще има несъмнено, ще има заиграване с тези цени. Всеки бизнес се пробва да си усили облагите, само че за систематичен резултат не можем да приказваме “, изясни Адриан Николов от Института за пазарна стопанска система.

Колкото до това ще успеем ли да покрием критерия за ниска инфлация доникъде на годината, когато би трябвало да е подготвен европейския отчет за готовността ни, от ведомството обясниха:

„ От една страна закъснение по-бързо закъснение на инфлацията в България, въпреки това ускорение, което бе малко ненадейно, на инфлацията в еврозоната. Според мен има реален късмет ние да се вместим в тези критерии “, добави Яйджиев.

България има пет месеца, с цел да извърши всички критерии за въвеждането на еврото.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР