С новия бюджет най-очевидните промени са вдигането на минималната работна

...
С новия бюджет най-очевидните промени са вдигането на минималната работна
Коментари Харесай

Лъчезар Богданов: Бюджетът догонва инфлацията

С новия бюджет най-очевидните промени са повдигането на минималната работна заплата с 15% и на оптималния застрахователен приход с 10%. Има и дребни промени при заплащанията за безработица. Това са промени, които приспособяват равнищата на заплащанията към инфлацията, нямаме някакво структурно изменение.

Това сподели в студиото на Euronews Bulgaria икономистът Лъчезар Богданов.

Това е догонване на инфлационния развой.

С повишаване на приходите в България нарастват и всички услуги, основани на труд. Но това не може да се придвижи върху всички артикули и услуги. Където имаме световна конкуренция, българският бизнес е в съревнование с целия свят. Тук е огромният проблем на българския бизнес, който би трябвало да подвига заплатите. Трябва да откри метод за увеличение на продуктивността на труда, с цел да остане конкурентноспособен. България е на второ място в Европейски Съюз след Хърватия по разноски за заплати. Не съм уверен, че единствено минималната заплата бута този растеж.

Голяма смяна в бюджета е вписването на национални и общински планове, които ще получат до 1 милиарда лева финансиране от специфичен фонд. Позитивна смяна е прозрачността. Големият проблем е, че и на национално, и на локално равнище доста мъчно се приготвят планове. Една от аргументите да имаме по-ниски бюджетни дефицити, в сравнение с залагаме в началото е в това, че не могат да се похарчат парите, които са заложени.

Проблемът с външния дълг е, че заемите към този момент са с високи лихви. Риск е и в случай че пристигна финансова рецесия. Дълг се взема, тъй като се вършат по-големи дефицити.

Бюджетът е по този начин изработен, че да осъществим критериите за еврозоната за здрави обществени финанси. Проблемът остава инфлацията. Не е невероятно да я свалим до критериите, само че ще е доста мъчно.

Вижте цялото изявление във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР