С нови начини за прилагане на технологиите в учебния процес

...
С нови начини за прилагане на технологиите в учебния процес
Коментари Харесай

Повече технологии и Монтесори в иновативните училища

С нови способи за използване на технологиите в образователния развой и по-широк обсег на Монтесори педагогиката учебните заведения в Пловдивска област аплайват до края на януари за статут на новаторски. Формулярите се подават онлайн, като се попълнят непосредствено в електронна платформа.

Иновативните детайли могат да бъдат в методите на преподаване, организацията, образователната среда, образователното наличие или в 10% от образователните проекти и стратегии на даден учебен стадий. Училищата към този момент могат да предложат и присъствено образование за учениците от 5. до 12. клас, съчетано със синхронни уроци от разстояние в електронна среда - само че за не повече от 20% от наложителните или избираемите образователни часове по един или повече предмети, за които е използвано.

Неиновативните аплайват с план, като разказват ръководството и организацията на учебното заведение, преобладаващите способи на преподаване, образователната среда, задачите на нововъведението и дилемите, които тя ще реши. Проектите би трябвало да са признати от Педагогическия съвет и утвърдени от родителите.

Училищата, които към този момент са новаторски, само че желаят да разширят обсега на нововъведението през идната образователна година, разказват единствено смяната за следващата година и тя става част от утвърждения към този момент план. Така е да вземем за пример със СУ " Св. св. Кирил и Методий ", което прибавя още една Монтесори паралелка в първи клас и една по модела 1:1 за осмокласници.

Началникът на Регионалното ръководство на образованието прави мониторинг на новаторската активност и дава мнение. А до 31 май министърът на образованието и науката ще предложи на Министерски съвет лист на новаторските учебни заведения за 2022/2023 година Критериите за оценка са ясна и съответна цел, сходство с условията в държавните просветителни стандарти и опция за следене на въздействието.

В момента 43 учебни заведения от Пловдивско имат статута на новаторски, а в цялата страна те са общо 509. Иновациите в региона се простират от Монтесори педагогиката (в СУ „ Св. св. Кирил и Методий “ и ОУ „ Екзарх Антим I “) до нов образователен предмет - роботика (СУ „ Св. Патриарх Евтимий “), и часове по мислене и другарство в първомайското СУ „ Проф. доктор Асен Златаров “.

Статутът се дава по новия Закон за предучилищно и учебно обучение от 2017 година, като първи го получиха 185 образователни заведения, от които 14 в Пловдивско. Оттогава „ фамилията “ се е разраснало 3 пъти.

Доста от новаторските учебни заведения към този момент търсят нов смисъл на нововъведенията, тъй като в първата вълна всеобщо статутът се присъждаше за прилагане на облачните технологии и електронни платформи. Сега те към този момент се ползват на всички места в изискванията на пандемия - поради потребността от образование от разстояние в електронна среда. Търсят се способи за консолидиране на няколко предмета, проектно-базирано образование и основаване на обществени умения и медийна просветеност - за разбор и разграничаване на достоверната информация от подправени вести.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР