С нови изисквания за отчитане на дейността ще бъде натоварен

...
С нови изисквания за отчитане на дейността ще бъде натоварен
Коментари Харесай

С промени в счетоводното законодателство товарят бизнеса с нови изисквания

С нови условия за отчитане на активността ще бъде претрупан бизнесът. Приключи работата на работната група, в която Асоциация на индустриалния капитал в България взе присъединяване и която бе основана за да хармонизира българското законодателство с Директива 2022/2464 на Европейски Съюз, която регламентира отчитането на устойчивостта.

Изработените от работната група оферти за промени в българското счетоводно законодателство ще основат административни и финансови тежести за хиляди дребни и междинни предприятия, само че пък комфортно се пропуща опцията за понижаване на тази тежест с увеличение на праговете за наложителен финансов одит на дребните предприятия, показват от АИКБ. В България те остават 5 пъти по-рестриктивни от критериите, които Европейски Съюз е определил и които се ползват в прилежащите страни. Подобни условия нямат практическа изгода за фирмите, също по този начин не способстват с нищо и за приходите в държавния бюджет, декларират от АИКБ.

„ В последните години АИКБ насочи редица апели за облекчение на така и така прекомерно рестриктивното законодателство във връзка с финансовия одит за дребните и междинни предприятия. За нас праговете, при които одита би следвало да е наложителен, би трябвало да са най-малко два пъти по-високи от актуалните, а точно: балансовата стойност на активите да надвишава 4 млн. лева и чистите доходи от продажби да са над 8 млн. лева В момента регламентираните в Закона за счетоводството критерии за осъществяване на самостоятелен финансов одит основават непропорционална на финансовите и административни благоприятни условия на предприятията тежест. Това е несъответстващо и все по-недопустимо, изключително в изискванията на занимателен напредък и даже спад на редица браншове в стопанската система “, съобщи ръководителят на УС на АИКБ Васил Велев.

Предложенията на АИКБ, които бяха отправени по време на съвещанията на работната група към Министерство на финансите, имаха за цел да понижат административната и финансова тежест за няколко хиляди български предприятия, както и да спестят десетки милиони левове на дребния бизнес. 

Асоциацията на индустриалния капитал в България неколкократно показа причини в поддръжка на повишението на праговете за наложителен финансов одит на годишните финансови доклади на микро- и дребните предприятия в националното законодателство. За АИКБ основаването на удобна среда за развиване на дребните и междинни предприятия е от фундаментално значение за икономическото развиване на България. 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР