С новата общоевропейска забрана на хиляди химикали, използвани в оцветяващите

...
С новата общоевропейска забрана на хиляди химикали, използвани в оцветяващите
Коментари Харесай

Край на татуировките! ЕС поряза бранша заради отровни багрила

С новата общоевропейска възбрана на хиляди химикали, употребявани в оцветяващите мастила, може да навреди съществено на татуиращата промишленост, оповестиха от сектора, представени от международни медии.

Европейски Съюз наложи възбрана за потреблението на избрани мастила за татуировки и непрекъснат грим, заради съществуването на рискови химикали в тях.

Според татуиста Веселин Зафиров наранени ще бъдат близо 70% от цветовете, които се употребяват. „ В множеството цветове има синьо и зелено, а точно те са най-засегнатите два цвята”, изясни Зафиров пред Нова тв.

От Европейска комисия дават 1 година гратисен интервал, в който да намерят различни мастила. От сектора, обаче са обезпокоени не за усъвършенстваното качесто на мастилата, а за тяхната цена.

"Докато се намерят други възможности, ще сме с вързани ръце. Ще работим с доста малко цветове ", сподели още Зафиров.

Ограниченията, които влязоха в действие във вторник, се отнасят за субстанции, които могат да причинят рак или други здравословни проблеми, и засягат основно цветните мастила. Европейски Съюз твърди, че разпоредбите ще понижат броя на нежеланите реакции.

Но татуирочиците показват, че заместващите мастила не са елементарно налични и може да нямат мечтаната от клиентите бляскавост. След две години компликации, породени от пандемията, доста студиа настояват, че не са имали задоволително време да се приготвят за смяната.

"Коронавирусът и месеците на локдаун ни раздрусаха съществено. А в този момент и това ", споделя татуировчикът от Хамбург Себастиан Маковски. По думите му измененията са равносилни на частична възбрана на бизнеса му.

Актуализираните правила на Европейски Съюз за химикалите, известни като Reach, бяха контрактувани от всички страни членки през 2020 година Забраната обгръща 4000 химикала, в това число изопропанолов алкохол, който е постоянно срещана съставна част в мастилата за татуировки, макар че съгласно длъжностните лица към този момент са налични заместители.

Европейската организация по химикали, която оказа помощ за правенето на новото законодателство, твърди, че мастилата могат да бъдат рискови, като предизвикват "кожни алергии и други по-сериозни въздействия върху здравето, като генетични разновидности и рак ". Тя упорства, че новите правила нямат за цел да забранят татуировките и перманентния грим, а просто да ги създадат по-безопасни.

Според оценки на Европейски Съюз до 12% от европейците имат татуировка, а измежду младежите този % може да е двойно по-голям. Само в Германия се счита, че всеки пети човек има татуировка, а в Белгия всяка година се вършат 500 000 нови татуировки.

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР