С нееднозначни договори, високи заплати и други хватки Русия примамва

...
С нееднозначни договори, високи заплати и други хватки Русия примамва
Коментари Харесай

Скритата мобилизация върви активно и масово: как и кого набират в Русия -

С нееднозначни контракти, високи заплати и други хватки Русия примамва претенденти за договорна военна работа. Пряка насила няма, натискът е по-скоро психически и финансов.

Противно на прогнозите, които бяха направени в по-ранните стадии на войната, през нейния пети месец в Руската федерация не беше оповестена всеобща готовност. В момента бойните задания се извършват от съветските въоръжени сили и хора от частната войска „ Вагнер “, както и от мобилизираните в по този начин наречените Донецка и Луганска национални републики (ДНР и ЛНР). Все отново съветските служби за военна регистрация показват извънредно огромна интензивност в търсенето на евентуални военнослужещи, които са подготвени да сключат контракт. В обсега на търсените хора попадат и наборниците, означават специалисти.

Призовка за деец от войната

Руският боен деец Александър (името е променено от редакцията) към този момент от няколко години живее в чужбина. В паспорта му към момента е вписан адресът на неговите родители. Наскоро те намират в пощенската си кутия призовка от военно-отчетната работа, изискваща от сина им да се яви персонално.

" Регистриран съм отпреди повече от двадесет години, откогато отбих военната си работа. Аз съм деец от войната ", недоумява Александър в изявление пред Дъждовни води. „ Не знам защо става дума, само че допускам, че това е скрита готовност. “ Самият Александър осъжда нападението на Русия над Украйна и споделя, че в случай че получи такава призовка, до момента в който е в Русия, би се опитал да напусне страната допустимо най-бързо.

Все по-често руснаците с боен или военен опит получават призовки от военните. В обществената мрежа „ ВКонтакте “ потребителите споделят тревожни вести и поучават по какъв начин да се реагира в сходен случай. " Синът ми отиде при военните, откакто получи призовка на 14 юни. Но никого не взимат принудително в армията, бъдете спокойни! Прегледали документите му, попитали го дали желае да подписа контракт и по-късно го пуснали да си върви ", твърди Анна в групата " Жените на Архангелск ".

Търсят се военнослужещи на договорна работа

Правозащитникът Александър Горбачов, който от дълги години съветва наборници, удостоверява, че търсенето на военнослужещи, наети с контракт, е почнало след началото на войната – само че не незабавно, а преди към месец. " Преди това се сключваха контракти с наборници и с тези, които сами аплайват “, споделя той. Горбачов твърди, че сега въпреки всичко няма всеобщо изпращане на призовки.

В армията не не помнят и срочно служещите – изключително тези, които са склонни да сключат контракт. Техните права постоянно са били нарушавани и преди, само че тази година има невиждани случаи, споделя ръководителката на " Войнишките майки от Санкт Петербург " Оксана Парамонова. Например студентите от последния курс, които имат пролонгация до 30 юни, са поканени да се явят в службата за военна регистрация и записване преди тази дата за сякаш безобидна процедура като инспекция на данните. Тъй като са сигурни, че не могат да бъдат взети в армията, младежите отиват в службата за военна регистрация и набор, само че там ненадейно „ вземат решение да се запишат “ още преди полагащата им се пролонгация.

На горещата линия на " Войнишките майки от Санкт Петербург " постъпват и от ден на ден недоволства за приканване на заболели мъже, чието положение не им разрешава да служат в армията. Има случаи на хора с бронхиална астма и сърдечносъдови болести, изпратени на военна работа. Ако здравните им индикатори са положителни, тъй като взимат медикаменти, Службата за военна регистрация ги счита за годни за военна работа.

Помощ от бизнеса

Ръководителката на " Войнишките майки " от Санкт Петербург обръща внимание и на друга процедура, която до неотдавна не е била употребена: бюрата за военна регистрация изпращат на предприятията и компаниите описи с имената на тези чиновници, които би трябвало да бъдат призовани пред военно-отчетните служби. За разлика от призовката, получена в пощенската кутия, онази, която е връчена на работното място, не може да бъде пренебрегната, тъй като неявяването може да докара до търсене на административна отговорност.

Правозащитниците настояват, че Военно-отчетната работа не принуждава никого да подписва контракт. " По-скоро може да се приказва за заобиколен психически напън - за опити евентуалният претендент да бъде подведен по отношение на заплатите, компенсациите и изискванията на военната работа ", изяснява още Парамонова. Горещата линия на организацията получава доста позвънявания с недоволства за неспазване на договорните условия.

" Но в последна сметка постоянно се оказва, че бойците просто не са прочели контракта, преди да го подпишат “, споделя правозащитничката. В описанието на бъдещата служба обаче не се показва директно, че е нужно присъединяване в бойни интервенции - има единствено косвени инструкции в тази тенденция. Например в края на описанието се споделя: " По време на специфична военна интервенция договорът може да бъде подписан за период от четири или повече месеца “.

Материални тласъци

Често пъти обаче няма потребност хората да бъдат убеждавани да водят война. В мобилните пунктове за набиране на военни в другите градове постоянно се виждат опашки от искащи. В края на май Владимир Путин анулира възрастовата граница за военна работа. Сега всеки над 40 години може да отиде на бойното поле. В тази възрастова група поддръжката за войната в Украйна е изключително огромна.

Важен тласък за мнозина е и положителната заплата. Има десетки разгласи за наемане на военнослужещи. Според множеството разгласи заплатите стартират от 200 000 рубли на месец - това е пет пъти повече от междинната заплата в страната за предходната година. Оксана Парамонова прибавя, че в спокойно време военнослужещите не получават толкоз високо възнаграждение. Александър Горбачов прибавя, че постоянните заплати стартират от 25 000 рубли.

Рискове от всеобща готовност

" Няма скрита готовност в смисъл на наложително приканване във въоръжените сили за присъединяване във военни дейности в Украйна ", показва Олег Игнатов, старши анализатор в неправителствената организация „ International Crisis Group “.

Западните медии и военни чиновници чакаха Путин да разгласи обща готовност още на 9 май. Това не се случи, само че сходна опция постоянно остава на дневен ред. Експертът твърди, че досегашното преимущество на Русия във връзка с артилерията разрешава на Москва да компенсира неналичието на задоволително пехотинци, с цел да продължи напредъка си в Донбас. „ Но тези сили няма да стигнат за други места като Одеса и Киев. Това значи, че в случай че руснаците са притиснати в ъгъла, те могат да разгласят и (всеобща – б.ред.) готовност ".

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР