С навлизането на изкуствения интелект ще се усложняват схемите за

...
С навлизането на изкуствения интелект ще се усложняват схемите за
Коментари Харесай

Експерт по киберсигурност: Не отваряйте непознати имейли, за да не ви контролират

С навлизането на изкуствения разсъдък ще се усложняват схемите за осъществяване на закононарушения и ще бъдат все по-достоверни. Затова и потребителите би трябвало да сме по-внимателни, да се консултираме с специалисти по киберсигурност и със съответните институции. Това сподели специалистът по киберсигурност Явор Колев в предаването " Денят на фокус “ на Радио " Фокус “. 

Зачестилите имейли с подправени призовки от името на силови институции не е нова процедура, изясни той. " Целта тук е да всеят боязън у потребителя, който е получил такова писмо, и да го накарат да влезе в връзка с тази проведена незаконна група. В следствие се получават други имейли, в които се твърди, че има следствие против вас, което се води от " Интерпол “, от " Европол “ или от " Национална полиция “. Обикновено се твърди, че вие сте посещавали уеб сайтове с детска полова употреба, че сте разпространявали такава информация. Изпращат се банкови сметки, на които вие би трябвало да платите санкция – да кажем 2-3 хиляди евро, с цел да бъде прекъснато това следствие “, изясни специалистът.  

Фалшиви имейли от името на национални институции, като Национална агенция за приходите, КАТ или съдия-изпълнители не са необичайност, добави той. Към имейлите постоянно има атачмънт, който задейства злотворен код, който заразява компютъра. " След като бъде инфектиран компютъра, от там се крадат всички пароли за обществени мрежи, които имате, за електронни пощенски кутии, управлява се кореспонденцията. Устройството е следено от проведената престъпност и може да бъде употребявано и като част от ботнет, посредством който да се правят и популярните DDoS атаки. Потребителите, които имат такива инфектирани устройства, не осъзнават, че вземат участие в такава незаконна активност “, изясни Явор Колев.  

Експертът по киберсигурност акцентира, че сходна процедура на изпращане на имейли нямат нито държавните институции, нито банките. " Ако получим имейли, в който се твърди, че бързо и неотложно би трябвало да правим някакво деяние, не би трябвало да отваряме линкове, даже не би трябвало да отваряме такива писма. Ако имаме някакво подозрение и някаква предистория с Национална агенция за приходите да кажем, би трябвало да се обърнем към офиса на съответната институция и на място да проверим за някаква санкция “, изясни той. 

Защитата на персоналните значими е извънредно значима, акцентира Явор Колев. Европейските регулации, както и тези на национално равнище, лимитират опцията за всеобщо събиране на персонални данни, защото те могат да бъдат употребявани за всевъзможни незаконни действия. " Има регулации, има контролни органи – Законът за отбрана на персоналните данни, Комисия за отбрана на персоналните данни, GDPR. За страдание, държавните институции не са добре предпазени. Осигуряването на положително равнище за киберсигурност изисква инвестиция и в човешки запаси, съответната хардуерна и софтуерна отбрана “, уточни той.  

Явор Колев съобщи, че няма източване на данни от " Лев Инс “. Това по думите му е офанзива против имиджа на компанията.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР