Защо UAW стачкува? Това са техните договорни изисквания, докато преговарят с Голямата тройка

...
С навлизането на четвъртия ден от стачката на United Auto
Коментари Харесай

С навлизането на четвъртия ден от стачката на United Auto Workers срещу Голямата тройка в Детройт, залозите стават все по-високи за автомобилните производители Ford, General Motors и Stellantis. Президентът на UAW Шон Фейн заплаши да насочи повече фабрики за спиране на работа, ако „сериозен напредък“ към споразумение не бъде постигнат до петък на обяд.

Какво искат стачкуващите автомобилни работници? Ето списък с договорни искания, които синдикатът поставя на масата за преговори.

Увеличения на заплатите и корекции на разходите за живот

UAW иска от производителите на автомобили 36% увеличение на заплатите през четиригодишен договор. Засега обаче страните остават далеч една от друга по отношение на увеличението на заплатите.

21% увеличение на заплатите за четири години, с незабавен скок от 10% при подписване на нов договор. Синдикатът бързо отхвърли предложението.

„Определено е забранено“, каза Фейн пред „Face the Nation“ на CBS News в неделя относно предложението на Stellantis. „Изяснихме това много ясно на компаниите.“

UAW също така иска Тримата големи да възстановят корекциите на годишните разходи за живот с аргумента, че инфлацията изяжда заплатите на работниците. В продължение на десетилетия производителите на автомобили в Детройт предлагаха COLA, но спряха, след като GM и Chrysler фалираха след финансовата криза от 2008 г.

Като се вземат предвид инфлацията, средните заплати на автомобилните работници са спаднали с 19,3% от 2008 г. насам, според Адам Херш, старши икономист в ляво ориентирания Институт за икономическа политика. Това е така, защото „отстъпките, направени след кризата в автомобилната индустрия през 2008 г., никога не са били възстановени“, каза Херш в скорошна публикация в блог, „включително спиране на корекциите на разходите за живот“.

Колко прави средният автомобилен работник в UAW – и колко получават главните изпълнителни директори на Голямата тройка? Шон Фейн от UAW казва, че се бори срещу „бедните заплати“ и „алчните изпълнителни директори“. Ето какво трябва да знаете.

Край на нивата на заплатите

UAW иска Голямата тройка да премахнат своята двустепенна структура на заплатите. Според тази система работниците от най-високо ниво - което означава всеки, който се е присъединил към компанията през 2007 г. или по-рано - печелят средно около $33 на час. Но наетите след 2007 г. са класифицирани като по-ниско ниво и печелят много по-малко - до около $17 на час.

Служителите с по-ниско ниво също не отговарят на условията за пенсии с дефинирани доходи и техните здравни обезщетения са по-малко щедри . UAW казва, че плащането на служителите наполовина по-малко за извършване на една и съща работа е несправедливо.

Пенсионни планове с дефинирани доходи за всички

Понастоящем работниците на UAW, наети след 2007 г., не получават пенсии с дефинирани доходи. В продължение на години профсъюзът се отказа от общите увеличения на заплатите и загубите увеличения на разходите за живот, за да помогне на компаниите да контролират разходите.

„По-голямата част от нашите членове не получават пенсия в днешно време. Това е лудост“, оплака се Фейн докато разговаряше с работниците на Ford миналия месец в завод в Луисвил, Кентъки.

Арт Уитън, директор по трудови изследвания в Училището по индустриални и трудови отношения на университета Корнел в Бъфало, вярва, че профсъюзът в крайна сметка ще загуби битката си за връщане на пенсиите.

„Мисля, че шансовете да спечелят дори повечето от това, което търсят, са между малки и никакви“, каза Уитън. Например той каза: „Не бих затаил дъх за [връщането на пенсионните планове]. Почти никой в ​​която и да е индустрия не ги добавя днес.“

„Но никога не искате минималния , вие искате повече от това, което искате, за да постигнете сделка“, каза той.

Четиридневна работна седмица и повече отпуск

Наред със значителни увеличения на заплатите, повече платен отпуск и пенсионни обезщетения, една от промените, за които лидерите на UAW се пазарят, е четиридневна работна седмица, работа 32 часа за 40 часа заплащане и повече свободно време, „за да прекарате със семейството“, според сайта на UAW.

„Нашите членове работят по 60, 70, дори 80 часа на седмица, само за да свързват двата края. Това не е живот. Едва оцелява и трябва да спре“, каза Фейн миналия месец във Facebook Live, обяснявайки изискванията на обединението.

Застъпничеството за по-кратки работни седмици не е нова концепция за автомобилните работници. Конгресът измени федералните трудови закони през 1940 г., ограничавайки работната седмица до 40 часа, но почти 15 години по-рано Ford Motors стана една от първите компании, които въведоха 40-часова работна седмица.

Право на стачка, защита на семейството

Съюзът също иска право на стачка заради затварянето на заводи.

„Големите три са затворили 65 завода през последните 20 години“, според уебсайта на UAW. „Това опустоши родните ни градове. Трябва да имаме правото да защитаваме нашите общности.“

Имайки това предвид, синдикатът също така иска да приложи „работеща програма за защита на семейството“, която плаща на UAW да вършат обществено полезен труд, ако компаниите закрият съоръжение.

Може би повечето важно за синдиката е да му бъде позволено да представлява работниците в 10 фабрики за производство на батерии за електрически превозни средства, повечето от които се изграждат от съвместни предприятия между производители на автомобили и южнокорейски производители на батерии. Синдикатът иска тези заводи да получават най-високите заплати на UAW. Отчасти това е така, защото работниците, които сега произвеждат компоненти за двигатели с вътрешно горене, ще имат нужда от място за работа, когато индустрията премине към електромобили.

Здравеопазване на пенсионерите 

В допълнение към връщането на традиционните планове за пенсионни плащания и значително по-високо заплащане за пенсионирани работници, синдикатът търси здравни грижи за всички пенсионирани членове на UAW. Работниците, наети преди 2007 г., все още имат тези предимства. Но тези, които са наети оттогава – по-голямата част от почасовите работници – не го правят.

UAW се отказа от пенсионните планове и здравните грижи на пенсионерите за нови служители и COLA за всички членове, когато GM и Chrysler бяха към фалит през 2009 г. Но ще бъде трудно за синдиката да убеди ръководството да възстанови тези предимства, каза Патрик Андерсън, главен изпълнителен директор на Anderson Economic Group, изследователска фирма в Мичиган.

Ограничено използване на временни работници 

Съюзът също настоява производителите на автомобили да ограничат използването на временни работници, които съгласно системата на стъпаловидно заплащане получават най-малко заплащане и никакви обезщетения.

„Ние ще сложим край на злоупотребата с временните часове. Нашата битка в Голямата тройка е битка за всеки работник“, заявява UAW на уебсайта си.

„Дръзки“ изисквания

Самият Фейн призна, че исканията на синдиката са „дръзки“. Но той твърди, че производителите на автомобили могат да си позволят да повишат значително заплатите на работниците.

През последното десетилетие Детройт Три се превърнаха в стабилни производители на печалба. Те колективно са публикували нетен доход от 164 милиарда долара, 20 милиарда от които тази година. Главните изпълнителни директори и на трите големи автомобилни производители печелят множество милиони годишно възнаграждение.

„Компаниите направиха някои значителни оферти, но вярвам, че трябва да се отиде по-далеч – за да се гарантира, че рекордните корпоративни печалби означават рекордни договори“, каза президентът Байдън В петък, когато се обърна към решението на UAW за стачка, 

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР