С настъпването на пролетта ни навестява и пролетната умора. Нейните

...
С настъпването на пролетта ни навестява и пролетната умора. Нейните
Коментари Харесай

Ето 6 храни, с които да надвием пролетната умора

С настъпването на пролетта ни навестява и пролетната отмалялост. Нейните най-изявени признаци са изнемощялост, постоянно главоболие, безсилие. Това положение, особено за края на най-студения интервал от годината, от време на време води и до депресивни положения и най-често се дължи на дефицит на витамини и минерали в организма и намаляване на имунитета. Известно е, че храненето оказва значително въздейства върху имунната ни система, която през зимните месеци внезапно губи сили поради инфекциозни болести, само че и поради редица други фактори като недохранването, питателните дефицити и поднорменото тегло, само че също по този начин и несъразмерният банкет на храни, нездравословният модел на хранене, свръхтеглото и затлъстяването. През зимните месеци ние постоянно одобряваме бедна на витамини и минерали храна, което води до дисбаланс в организма. Дефицитът на витамините А, Е, С и В6, както и на минералите цинк, селен и желязо нарушават устойчивостта на имунната ни система и с първите топли дни ние започваме да усещаме така наречен пролетна отмалялост. Природата има лек за това положение и то се крие в пресните храни. Копривата, спанакът, лапада и пресните билки са единствено част от потребните пролетни храни, с които можем елементарно да преборим възприятието на изнемощялост, унесеност и отмалялост. Единственото, което би трябвало да създадем е да ги включим в ежедневното си меню. Ето някои от храните, които ефикасно се оправят с пролетната отмалялост:

1. Коприва
Копривата е съкровищница от витамини и минерали. Тя е богата на белтъчни съставки, антиоксиданти, каротин и разнообразни минерали — калий, калций, магнезий, желязо. Повдига общия тонус и имунитета, лекува анемия и ставни проблеми.

2. Маруля
Тя съдържа витамините А, С, Е, К, минералите калий, калций, магнезий, желязо, фосфор, манган, селен и цинк, обезпечава на организма фибри и целулоза, като усъвършенства храносмилането. Всички сортове зелена салата са доста подобаващи за диети, защото имат малко калории, а съществуването на фибри оказва помощ за храносмилането и придава възприятие на задоволеност.

3. Репички
Пролетната салата не може да мине без репички. Те съдържат малко калории и въглехидрати, само че това не може да се каже за количествата фибри, калий, фолиева киселина и витамин С в тях. Според проучвания потреблението на кореноплодни зеленчуци може да понижи риска от сърдечносъдови болести.

4. Глухарче
Още от древността глухарчето се прибавя в салати и диетични ястия. То е употребявано за лечение на всевъзможни чернодробни и храносмилателни проблеми. Листата са по-горчиви, само че вървят добре с други пролетни зеленчуци. Именно листата на глухарчето имат свойството да пречистват черния дроб и жлъчката, да усъвършенстват обмяната на веществата, в това число при затлъстяване и диабет. В глухарчето се откриват още калий, стеролити, флавоноиди, както и огромно количество инсулин. Приемът му води до намаление на равнищата на кръвната захар и може да се ползва при лекуването на диабет.

5. Спанак
Вкусните листа на спанака са отличен източник на желязо, изключително скъпо за вегетарианците, което играе основна роля в процеса на транспорт на О2 в кръвта и насищането на тъканите на целия организъм с него.

6. Лапад
Този диворастящ зеленолистен зарзават е добре прочут у нас като чудноват лек против анемия, стрес и несъмнено, пролетна отмалялост. Той е измежду първите свежи растения, които се появяват през пролетта в градината, наред със спанака, копривата, киселеца. Лападът е богат на витамините А, В1, В2, В3, В6, В9, К, Е и С, както и на минерали като желязо, калций, калий, фосфор и натрий - все неща, чиято липса усещаме при започване на пролетта.
В пролетното ви меню е целесъобразно да участват и храни, които покачват настроението. Такива са храните, които подкрепят образуването на хормона на щастието — серотонин. Такива храни са ягодите, бананите, кивито, зелените салати, морковите, зеленият лук, копривата, а също и бобовите култури за добър тонус като боб, леща, грах, соя и нахут.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР