С настъпването на есента идва и сезонът на дюлите. Този

...
С настъпването на есента идва и сезонът на дюлите. Този
Коментари Харесай

Дюлите и важните ползи от тях за здравето ни

С настъпването на есента идва и сезонът на дюлите. Този жълт плод със характерен усет е обработен в началото в антична Гърция и Рим, където е бил знак на любовта и плодородието. Днес остава в сянката на по-популярните си събратя ябълките и крушите, само че в действителност по нищо не им отстъпва, когато става дума за изгодите за здравето ни. Ето и кои са те.

Хранителни субстанции

Дюлите са цялостни с потребни за организма витамини и минерали, както и доста фибри. Витамин С, витамини от групата В, желязо, калий и магнезий са комбинирани с доста малко калории, което ги прави страхотен и уравновесен избор.

Освен това плодът е богат и на антиоксиданти, които понижават метаболитния стрес и възпаленията, както и защищават клетките от увреждане от свободните радикали. Според разнообразни проучвания някои антиоксиданти в дюлите, в това число флавоноли като кверцетин и кемпферол, понижават възпалението и защищават от разнообразни хронични и сърдечни болести.

Храносмилателна система

Дюлите от дълго време се използват от обичайна медицина за лекуване на разнообразни хранителни разтройства. Според извършени проучвания с плъхове екстрактът от дюля може да отбрани чревната тъкан от увреждане, обвързвано с възпалителни болести на червата, като улцерозен колит. Това обаче не е потвърден сигурно резултат и при хората.

Има също по този начин доказателства, че растителните съединения в дюлите могат да оказват помощ за попречване и лекуване на стомашни язви. Експеримент с плъхове открива, че екстрактът от дюля защищава от стомашни язви, породени от консумация на алкохол, предава .

Друга изгода от дюлите за храносмилателната система е, че повлиява удобно признаците (като коремна болежка, повръщане, оригване и други) на гастроезофагеална рефлуксна болест. 7-седмично изследване с 80 деца с киселинен рефлукс открива, че ежедневният банкет на сироп от дюля е толкоз ефикасен, колкото и медикаментите, които се употребяват освен това положение.

Алергии

Дюлите се оказват потребни и при разнообразни прояви на алергии, тъй като дейно потискат интензивността на съответни имунни кафези, виновни за алергичните реакции. Според няколко проучвания може ни оказват помощ да се оправим с алергична хрема и други признаци като алергичен дерматит.

Имунна система

Грижейки се за здравето на червата и храносмилателната система, дюлите подкрепят и имунната система. Научни опити демонстрират, че те имат антибактериални свойства, които могат да оказват помощ за попречване на свръхрастеж на някои нездравословни бактерии, като E. coli и S. aureus.

Освен това един плод съдържа към 15% от целесъобразната дневна доза витамин С, който укрепва защитните сили на организма. Фибрите в него пък подхранват потребните бактерии в храносмилателния тракт, с което понижава възпаленията и усъвършенства устойчивостта към инфекции.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР