С нашето предложение, между първо и второ четене на Закона

...
С нашето предложение, между първо и второ четене на Закона
Коментари Харесай

Анна Славова: Предизвикахме ГЕРБ да отпусне финансова компенсация за всички деца без места в градините

С нашето предложение, сред първо и второ четене на Закона за предучилищно и учебно обучение, предизвикахме ГЕРБ да отпусне финансова отплата за всички деца, останали без места в детските градини. Това сподели националният представител от ”БСП за България ” Анна Славова.
В средата на юли тя дружно с депутатите от социалистическата партия Евдокия Асенова, Кристина Сидорова, Виолета Желева, Надя Клисурска, Дора Янкова и Теодора Халачева направиха предложение родителите на деца, останали без място в градина и подлежащи на наложително предучилищно обучение (3-та и 4-та група), да бъдат обезщетени финансово. Това се случи незабавно, откакто от ГЕРБ внесоха за гласоподаване в Народното събрание Закона за изменение и допълнение на Закона за предучилищното и учебно обучение.

" С измененията в този закон предучилищното обучение става наложително за 4-годишните. Не е обикновено да правиш едно обучение наложително, без да осигуриш задоволително места за всички деца или без да си дал опция “, уточни Славова, която е член на Комисията по образованието и науката в Народното събрание.

По думите й тогава от ГЕРБ предлагаха да бъдат поети таксите за градини единствено на родители, които получават обществени помощи. „ Ние поискахме всички деца, останали без място, да бъдат обезщетени със сумата, която страната отпуска за издръжката на дете, което е признато в градина. Второто ни предложение беше да бъдат поети от страната таксите на всички деца, а освен на обществено слабите фамилии, защото това е следващото дискриминационно решение ", изясни националният представител.

Предложението на Българска социалистическа партия беше признато " кардинално " на съвещание на Комисията по образованието и науката през вчерашния ден.

" В последна сметка, идната седмица ще гласуваме да бъдат финансово обезщетени родителите на всички деца, които не са признати в градина - от 1-ва до 4-та група. Радвам се, че от надпреварата сред ръководещи и съпротива завоюваха родителите на дребни деца “, съобщи социалистката.

„ Фактите са си обстоятелства - принудихме ГЕРБ да поправят пропуща си в закона. Другата седмица в пленарна зала ще гласуваме и точка, съгласно която страната поема най-малко 50% от таксата за градина на децата в наложително предучилищно обучение, т.е. в 3-та и 4-та група ", сподели Анна Славова.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР