С нарастващата престъпност, затворените магазини, празните апартаменти, които стават все

...
С нарастващата престъпност, затворените магазини, празните апартаменти, които стават все
Коментари Харесай

19 години от терористичния ад в Ню Йорк

С възходящата престъпност, затворените магазини, празните жилища, които стават от ден на ден като бездомниците по тротоарите, през днешния ден Ню Йорк ще означи 19-та годишнина от нападенията на 11 септември 2001 година - в разгара на пандемията от ковид и ожесточената борба за президент. Така стартира просторен разбор за годишнината на Агенция Франс Прес.

Градът ще организира своята годишна гала в памет на близо 3000 души, починали в най-кървавата терористична офанзива в историята на Съединени американски щати, прекратена от минута безмълвие в точните моменти, когато джихадистите на „ Ал-Кайда ” разрушиха два отвлечени самолета в кулите на Световния търговски център.

Вместо да прочетат поименно мъртвите, тази година фамилиите на жертвите са се записали. Но те въпреки всичко ще участват на мемориала " Ground Zero ". Музеят на жертвите на офанзивите ще бъде отворен за първи път, откогато новият ковид пристигна в града през март.

Почти две десетилетия след нападенията, 11 септември остава синоним на героизма и устойчивостта на Ню Йорк и жителите му.

Градските водачи подчертаваха това през последните месеци, защото степента на заразяване с ковид, който умъртви 23 000 души тук, ранният епицентър на заболяването в Съединени американски щати, беше понижена до под един %.

Губернаторът на щата Ню Йорк Андрю Куомо подсети на жителите на Ню Йорк, че тяхната резистентност евентуално ще бъде подложена още веднъж на тестване от обществените и стопански „ последствия “ от пандемията.

Кметът на Манхатън Гейл Брюър призна, че островът, прочут със своята шумотевица и сила, в този момент е изправен пред редица проблеми. Някои от тях произтичат непосредствено от пандемията на ковид: съвсем всички чиновници в офиси – така наречен „ бели якички ” - банкери, търговци и чиновници в застраховането, работят от домовете си от март насам.

Това изпразни бизнес центровете на Манхатън, оставяйки хиляди дребни магазини и заведения за хранене без клиенти. Борис Тулчински, 26-годишен софтуерен инженер, споделя, че е напуснал Манхатън и чака да продължи да работи от у дома в прилежащия Ню Джърси до юли 2021 г.

Ако повече от 60 милиона туристи, които посещават Ню Йорк всяка година, тази година ги няма, то разумно е и жителите на Ню Йорк да бягат от града с хиляди. Най-малко 35 000 души са се изселили от Манхатън, съдейки по настояванията за гласоподаване по пощата за президентските избори през ноември, сподели Брюър.

Дори да е към момента надалеч под ендемичните равнища на престъпност, които изтезаваха Ню Йорк през 70-те и 80-те години, Голямата ябълка, който се гордееше, че е един от най-безопасните градове в света, в този момент се върна към равнищата на престъпност от 2012 година, написа „ Ню Йорк Таймс ”.

Въпреки че градът демонстрира признаци на възкръсване - които включват музеи, отворени от края на август, и заведения за хранене, които посрещат вечер клиенти и на закрито през септември - цялостното му възобновяване може да отнеме до три години, сподели Брюър, базирайки се на прогнозите на брокерите.

Роденият в Ню Йорк Тръмп, който се прочу с бизнеса си с недвижими парцели тук, упорства, че повишаването на престъпността в бастиона на Демократическата партия се дължи на некомпетентността на водачите му. Преди дни той за следващ път упрекна кмета и губернатора, че " унищожават " града.

Властите в Ню Йорк на собствен ред оспориха отхвърли на Тръмп да освободи милиарди от незабавните федерални фондове, с цел да помогне на града през най-тежката рецесия в новата му история – по страшна и от събитията от 11 септември 2001.

" Тръмп интензивно се пробва да убие Ню Йорк. Това е персонално. Мисля, че е психическо ", сподели Куомо. " Той се пробва да убие Ню Йорк ".
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР