С нарастващата престъпност, затворените магазини, празните апартаменти, които стават все

...
С нарастващата престъпност, затворените магазини, празните апартаменти, които стават все
Коментари Харесай

Ню Йорк почита 9/11 сред мрака на битката с COVID-19

С възходящата престъпност, затворените магазини, празните жилища, които стават от ден на ден като бездомниците по тротоарите, през днешния ден Ню Йорк ще означи 19-та годишнина от нападенията на 11 септември 2001 година – в разгара на пандемията от ковид и ожесточената борба за новия собственик на Белия дом.

Градът ще организира своята годишна гала в памет на близо 3000 души, починали в най-кървавата терористична офанзива в историята на Съединени американски щати, прекратена от минута безмълвие в точните моменти, когато джихадистите на „ Ал-Кайда” разрушиха два отвлечени самолета в кулите на Световния търговски център.

Вместо да прочетат поименно мъртвите, тази година фамилиите на жертвите са се записали. Но те въпреки всичко ще участват на мемориала “Ground Zero”.

Музеят на жертвите на офанзивите ще бъде отворен за първи път, откогато новият ковид нахлу в града през март.



Почти две десетилетия след нападенията, 11 септември остава синоним на героизма и устойчивостта на Ню Йорк и жителите му.

Градските водачи подчертаваха това през последните месеци, защото степента на заразяване с ковид, който умъртви 23 000 души тук, ранният епицентър на заболяването в Съединени американски щати, беше понижена до под един %.

Губернаторът на щата Ню Йорк Андрю Куомо подсети на жителите на Ню Йорк, че тяхната резистентност евентуално ще бъде подложена още веднъж на тестване от обществените и стопански „ последствия “ от пандемията.

Кметът на Манхатън Гейл Брюър призна, че островът, прочут със своята шумотевица и сила, в този момент е изправен пред редица проблеми.

Някои от тях произтичат непосредствено от пандемията на ковид: съвсем всички чиновници в офиси – така наречен „ бели якички” – банкери, търговци и чиновници в застраховането, работят от домовете си от март насам.

Това изпразни бизнес центровете на Манхатън, оставяйки хиляди дребни магазини и заведения за хранене без клиенти.

Борис Тулчински, 26-годишен софтуерен инженер, споделя, че е напуснал Манхатън и чака да продължи да работи от у дома в прилежащия Ню Джърси до юли 2021 година

Ако повече от 60 милиона туристи, които посещават Ню Йорк всяка година, тази година ги няма, то разумно е и жителите на Ню Йорк да бягат от града с хиляди.

Най-малко 35 000 души са се изселили от Манхатън, съдейки по настояванията за гласоподаване по пощата за президентските избори през ноември, сподели Брюър.

Много компании към този момент са затворени: сред 2017 и 2020 година броят на свободните търговски площи се е удвоил съвсем със 78% сподели тя.

Бездомните хора към този момент са доста по-видими поради затварянето на голям брой приюти по здравословни аргументи и прехвърлянето на съвсем 13 000 техни клиенти в празните хостели и дребни хотели в Манхатън.

Увеличението на убийствата и стрелбите – надлежно с 47% и 166% през август 2020 спрямо миналата година – е един от най-поразителните аспекти на рецесията, засегнала града.

Дори да е към момента надалеч под ендемичните равнища на престъпност, които изтезаваха Ню Йорк през 70-те и 80-те години, Голямата ябълка, който се гордееше, че е един от най-безопасните градове в света, в този момент се върна към равнищата на престъпност от 2012 година, написа „ Ню Йорк Таймс”.

“Не мога да ви кажа какъв брой телефонни позвънявания получавам от хора, изключително в Манхатън, които безусловно се тормозят от деградацията на града ни”, сподели Куомо във вторник.

Въпреки че градът демонстрира признаци на възкръсване – които включват музеи, отворени от края на август, и заведения за хранене, които посрещат вечер клиенти и на закрито през септември – цялостното му възобновяване може да отнеме до три години, сподели Брюър, базирайки се на прогнозите на брокерите.

Роденият в Ню Йорк Тръмп, който се прочу с бизнеса си с недвижими парцели тук, упорства, че повишаването на престъпността в бастиона на Демократическата партия се дължи на некомпетентността на водачите му. Преди дни той за следващ път упрекна кмета и губернатора, че “унищожават” града.

Властите в Ню Йорк на собствен ред оспориха отхвърли на Тръмп да освободи милиарди от незабавните федерални фондове, с цел да помогне на града през най-тежката рецесия в новата му история – по страшна и от събитията от 11 септември 2001.

“Тръмп интензивно се пробва да убие Ню Йорк. Това е персонално. Мисля, че е психологическо”, сподели Куомо. “Той се пробва да убие Ню Йорк”.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР