С нарастването на насилието се появява различен вид конфликт. Насилието

...
С нарастването на насилието се появява различен вид конфликт. Насилието
Коментари Харесай

Войната на Израел и Хамас: Как атаките на заселници срещу палестинци на Западния бряг са се увеличили по време на конфликта в Газа

С повишаването на насилието се появява друг тип спор. Насилието против палестинците от ден на ден идва освен от израелски бойци, само че и от цивилни заселници.

От началото на войната Организация на обединените нации е записала 102 офанзиви от екстремистки израелски заселници, ориентирани против палестинците от Западния бряг или тяхната благосъстоятелност.

Това е приблизително повече от седем всеки ден, спрямо три дневно преди началото на войната.

Sky News беседва със очевидци и удостовери фрагменти от две офанзиви в разнообразни райони на Западния бряг от 7 октомври насам, показвайки по какъв начин са съумели да се развият в наличието на израелските сили.

Те също по този начин разкриват възходящите равнища на напрежение измежду жителите и бойците там.

„ Въпреки израелските бойци и заселници, които непрестанно нападат и в някои случаи убиват палестинци в огромни количества, Западният бряг остава относително спокоен “, споделя Майрав Зонзейн, старши анализатор в International Crisis Group.

„ Но това е нещо, което е сигурно може да ескалира много бързо. "

Говорейки пред Sky News на 18 октомври, представителят на IDF подполковник Джонатан Конрикус сподели, че армията е в " висока степен на подготвеност " заради риска палестинците от Западния бряг да се опитат да " копират или подражавайте на същия вид офанзиви, които Хамас извърши [...] в общностите към линията Газа ".

Как се разигра смъртоносна офанзива против палестинско село

Най-смъртоносният преселник офанзивата след години беше осъществена на 11 октомври в град Кусра, покрай Наблус, четири дни след началото на спора в Газа. къщата на Маад Авда, 29, чийто татко Махмуд беше погубен по време на сходно нахлуване през 2017 година

„ Когато [Маад] се опита да изтегля къщата му, те откриха огън “, споделя Халед.

„ Той получи удар в главата и дребната му щерка, на не повече от шест години, също получи удар. “

Кадри от нападението, доказани от Sky News, демонстрират петима маскирани въоръжени мъже откриват огън покрай селото, като различен човек ръководи офроуд транспортно средство.

Стрелба в село Кусра, 11 октомври

Маад беше погубен дружно с трима други: Масааб Абу Рейда, 18, Ейбада Тайид, 17 и 22-годишният Хасан Абу Сорур.

На идващия ден, когато локалните се събраха, с цел да отдадат почитта си, погребалната върволица беше нападната.

Братът и бащата на Халед, Ахмед и Ибрахим Ал-Уади, бяха убити.

Изображение: Ахмед Ал-Уади (26) и татко му Ибрахим Ал-Уади (64), които бяха убити по време на офанзива на заселници на заравяне в Кусра, Западния бряг, на 12 октомври 2023 година

„ Ахмед беше благоприятен “, споделя Халед. „ Той трябваше да се ожени идващия юни. “

„ Това е покруса и закононарушение “, споделя той. „ Целият град скърби – единствено в границите на 24 часа са дадени шест мъченици. “

Sky News ревизира фрагменти от погребалната върволица, снимани по време на нападението. Кадрите демонстрират по какъв начин израелската полиция идва на напрегната сцена и е ориентирана от присъстващ да спре. Не е ясно дали към този момент е имало пукотевица преди този момент.

Докато полицията отваря вратата на колата си, присъстващите ненадейно бягат в близкото поле. Близо до мястото, където са стояли, се чуват изстрели. Полицията, тежко въоръжена, тича по пътя. Един мъж споделя, че хора са били убити.

Стрелба на заравяне в Кусра на 12 октомври

„ Хората не спят нощем “

„ Има заселници, които се разхождат в армейска униформа, въоръжени, вандализират имущество, сплашват хората “, споделя Майрав Зонзейн.

„ Видяхме няколко общности, принудително разселени вследствие на това. “

Повсеместен полицейски час след войната стартира ограничи способността на палестински, израелски и интернационалните деятели да документират сходни произшествия, споделя Майрав.

Базел Адра, 27-годишен публицист, споделя, че палестинците в никакъв случай не са били толкоз уплашени от заселниците.

„ Те желаят възмездие [за офанзивата на Хамас] “, споделя той. „ Много хора не спят през нощта, ние просто сме на смени. “

В четвъртък, 12 октомври, група въоръжени заселници се приближиха до къщата на чичото на Базел Хафез Хураини, 52, в южната част на село At-Tuwani.

Кадри от случая, доказани от Sky News, демонстрират по какъв начин се е развила офанзивата.

Изображение: Карта на основни места в офанзивата на заселниците против село At на Западния бряг -Tuwani на 12 октомври 2023 година ИЗТОЧНИК: Гугъл

Видеото по-долу демонстрира по какъв начин въоръжените мъже се разхождат из земята на Хафез, под дърво, на което е засадено огромно израелско знаме.

Брадат мъж в боен еднообразен тича към кошарите за кози до къщата на Хафез, където интернационалните доброволци от групата Operation Dove снимат.

Скоро към него се причисляват други двама въоръжени мъже.

Докато доброволците оттегляне зад бетонна бариера, чуваме изстрел на назад във времето, последван от два изстрела отблизо разстояние.

Изстрели бяха изстреляни по време на офанзива против At-Tuwani на 12 октомври

Няколко секунди по-късно можем да забележим брадатият мъж стреля по посока на минувачите.

По време на нахлуване против At-Tuwani на 12 октомври бяха създадени изстрели.

Нито един от доброволците не е бил улучен, споделя Базел, а патронът, изстрелян по Хафез, също не е съумял.

Базел твърди, че Хафез е бил ранен откакто е бил ударен „ с пушка пред дома си “, макар че Sky News не е видял доказателства за този случай.

На идващия ден, Базел, двама въоръжени заселници и боец се приближиха до къща в края на селото и нападнаха нейния жител.

Деца, играещи на улицата, предизвестиха богомолците в близката джамия, които се втурнаха да оказват помощ. Базел стартира фотосите.

Изображение: Карта на основни места при стрелбата против Закаря Адра, 28, по време на нахлуване на заселници в село Ат-Тувани на Западния бряг на 13 октомври 2023 година ИЗТОЧНИК: Гугъл

„ The хората стартират да крещят на боеца да води [заселника] “, споделя Базел.

Въоръженият мъж се приближи до тълпата. След това той бутна братовчеда на Базел Закария Адра и го простреля от упор.

Кадри демонстрират по какъв начин преселник прострелва палестинец в Ат-Тауани на 13 октомври

Докато Закария пълзеше на безвредно място, стрелецът отиде до близкия боец.

28-годишният Закаря е улучен в торса. Семейството му споделя, че патронът се е разцепил, а шрапнел е блъснал стомаха, черния дроб и бъбреците му.

Според очевидци минувачи са се пробвали да извикат кола за спешна помощ, само че без резултат - военните са блокирали всички пътища, водещи до Ята, най-близкия град, като част от общия полицейски час.

Вместо това те качиха Закария в кола и потеглиха по черни пътища.

„ Когато стигнаха до Ята, болничното заведение искаше да се реалокира в Хеброн ", споделя Базел.

" Качиха го в кола за спешна помощ, само че когато наближиха входа на Ята, армията стреля във въздуха и им сподели да се върнат. Той загуби доста кръв по време на цялото това шофиране. "

Закаря остава в болница в тежко, само че устойчиво положение.

Говорител на IDF сподели за стрелбата по Закария: " Получен е сигнал за израелски граждански, който е стрелял против палестинец. [...] Израелската полиция стартира следствие на случая. Оръжието беше иззето от обвинения. “

Относно случая ден по-рано те споделиха: „ Прострелян боец от запаса във въздуха обратно на процедурите. Инцидентът ще бъде прегледан и процедурите ще бъдат прецизирани по отношение на него. "

Най-лошата година в историята

„ Това не е нещо ново ", споделя Майрав Зонзейн от Международната спешна група. < /p>

„ Палестинците на Западния бряг страдат от насилието на заселниците от години. Но през последните няколко години се повишава всяка година и това е най-лошата година в историята. "

От началото на войната, съгласно Организация на обединените нации, 545 палестинци (половината от които са деца) са били разселени заради рестриктивните мерки на достъпа и засиленото принуждение на заселниците.

Разселванията са ескалирали, само че са някогашен проблем.Доклад на Организация на обединените нации от 3 октомври, четири дни преди началото на войната, откри, че 13 фамилии са били изселени от Масафер Ята, районът към Ат-Тувани, единствено за три месеца.

Израел от дълго време претендира за суверенитет над елементи от Западния бряг и твърди, че еврейски селища съществуват в региона от епохи.

При идването си на власт през декември 2022 година държавното управление на министър-председателя Бенямин Нетаняху трансформира разширението на израелските селища на Западния бряг в главен приоритет.

Коалиционното съглашение беше ръководено от ангажимент за „ прогрес и развиване на заселването във всички елементи от земята на Израел “, в това число „ Юдея и Самария “, библейските имена на Западния бряг.

Израелските селища се смятат за противозаконни според интернационалното право, позиция, доказана от държавните управления на Обединеното кралство, Европейски Съюз и НАС. Въпреки това те не престават да се уголемяват.

През 1987 година имаше единствено 60 000 израелски заселници, живеещи на Западния бряг (с изключение на Източен Йерусалим). До 2005 година това се е учетворило до 247 300, а до 2021 година е достигнало 465 400.

Въз основа на последните трендове цифрата евентуално надвишава половин милион за първи път тази година.

Планирано е по-нататъшно разширение. През първите шест месеца на тази година Израел създаде проекти за рекордните 12 855 жилищни единици за заселване, покриващи повърхност с размер на 600 футболни стадиони.

Няколко държавни министри сами са заселници, в това число министърът на националната сигурност Итамар Бен Гвир.

В изказване по отношение на съдбовна офанзива на заселници през август, Бен Гвир сподели за хипотетичния палач: „ Моята политика е ясна. Всеки, който се пази против мятане на камъни, би трябвало да получи орден на достойнството. “ < /p>

След това на 10 октомври, вследствие на кланетата на Хамас над израелски цивилни, Бен Гвир даде обещание да даде 10 000 пушки на цивилни екипи за сигурност, в това число заселници от Западния бряг.

„ Какво имате право в този момент е едно голямо възприятие за възмездие за [атаката на Хамас] ", споделя Майрав.

" Така че това е доста, доста рискова обстановка. И министрите от израелското държавно управление сигурно не оказват помощ с езика и тяхното въоръжаване на заселници. Това е държавно управление, което е категорично заинтригувано да вземе земя на Западния бряг. Така че това е доста пагубна обстановка. "

" Няма отговорност "

Тарик Абелин, 28 година -стар начален преподавател по британски език от село Ум ал-Кейр документира насилието на заселниците в района от началото на войната.

„ Това е доста мрачна обстановка, няма отговорност. Престъпленията могат да се случат доста елементарно. Плашещо е. На всеки тридесет минути има нещо.

Тарик споделя, че е доста мъчно да се държат виновни заселниците в естествени времена, камо ли по време на актуалната война. „ Просто ще им се размине “, споделя той.

За разлика от заселниците, които са подчинени на израелското гражданско право, палестинците, живеещи в ръководените от Израел елементи на Западния бряг, са подчинени на военното право.

Израелската правозащитна група Yesh Din е проследила напредъка на 1535 тъжби, свързани с принуждение на заселници от 2005 година насам. От тях единствено 12 са довели до цялостни присъди.

Строгият полицейски час и рискът от набези принуди учебното заведение на Тарик да премине към онлайн образование.

„ Ние използваме групи в WhatsApp, с цел да изпращаме просветителни материали на учениците, макар че множеството хора в тази област нямат достъп до интернет “, споделя той. < /p>

„ Това е като корона. Във времена на корона хората се опасяваха от заболяването. Сега се опасяваме от заселниците. “

Екипът е звено с доста умения, отдадено на обезпечаването на транспарантни публицистика от Sky News. Ние събираме, проучваме и пресъздаваме данни, с цел да описваме истории, основани на данни. Ние комбинираме обичайни умения за докладване с модернизиран разбор на сателитни изображения, обществени медии и друга информация с отворен код. Чрез мултимедийно описване на истории ние се стремим да разбираем по-добре света, като в същото време демонстрираме по какъв начин се прави нашата публицистика.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР