С напредването на есента зачестяват простудните заболявания. В очакване сме

...
С напредването на есента зачестяват простудните заболявания. В очакване сме
Коментари Харесай

Проф. Тодор Кантарджиев: Смъртните случаи от грип са повече от броя на загиналите при катастрофи


С напредването на есента зачестяват простудните болести. В очакване сме и на новити грипни варианти. Често посочвам грип елементарните настинки или леките преходни респираторни инфекции. Грипът обаче е надалеч по-сериозно заболяване. За това беседваме с проф. доктор

Тодор Кантарджиев е

шеф на Националния център по заразни и паразитни болести.



- Проф. Кантарджиев, подценява ли българинът грипа?

Да, българинът подценява грипа, по този начин както подценява огромна част от рисковите инфекции с епидемиологично разпространяване. Обикновено нашето общество е настроено в двете крайности – или суматоха или безусловно неглижиране. За страдание, грипът като сезонно заболяване, отговорно за огромна част от смъртните случаи , изключително на възрастни и хора с увреждания през зимния интервал, се подценява от нашето общество.



- Вярно ли е, че смъртните случай от грип са повече от жертвите в резултат на произшествия през последното десетилетие?


Броят на смъртните случаи от грип, наблягам, не от затрудненията на грипа, е повече от броя на починалите от произшествия в развитите страни. Ако разширя

въпроса и запитам затрудненията на грипа водят ли до смъртни случаи, да водят. Всеки 10-ти болен от грип развива бактериална пневмония и възрастните хора

са доста застрашени от нейните затруднения. Затова мога с убеденост да кажа, че умрелите от затруднения на грип, са неведнъж повече от броя на починалите при произшествия.



- Кои са другите рискови групи, с изключение на възрастните хора?


В западноевропейските страни и Съединените щати, където има доста огромен опит с потреблението на ваксини, нормално хората над 55-годишна възраст се показват като първата целева група, която би трябвало да бъде имунизирана или би трябвало да бъде самостоятелно разисквано имунизирането на всеки

пациент.

Втората група включва хората с хронични болести – белодробни, сърдечносъдови болести, болести на отделителната система, болните с продължителен пиелонефрит също подлежат на разискване за имунизация. В страни, където има обичаи за приложимост на грипни ваксини, децата също са посочени като рискова група.

При нас нормално се въздържаме от тези неща, само че хубаво е с натрупването на опит да стартира разискването и на тези въпроси, тъй като най-уязвимите групи са възрастните, децата и бременните. Някои страни ваксинират бременните, тъй като при тях грипът дава доста тежки затруднения. Аз мога да препоръчам на образованите българки, които считат да забременяват, да се имунизират против грип, когато началните стадии на бременността им би съвпаднала с есенно-зимния сезон и когато рискът от грип е доста огромен.



- Трябва ли да се вземат съгласно Вас някакви ограничения отстрана на страната по посока предварителна защита на популацията против грипа?


Разбира се. Държавата е заинтригувана да има по-малко заболели, тъй като здравето на популацията е от доста огромно значение за стопанската система и обществения живот на популацията. Но най-заинтересована би трябвало да е Националната здравно-осигурителна каса . Лечението на едно затруднение е доста скъпо: болничното лекуване в границите на седмици включва високи разноски по директното лекуване и по гледането на болния. Ако касата преоцени тези неща, просто тя би трябвало да е един от най-големите радетели за едно по-масово приложение на грипните ваксини през зимния сезон.



- Ваксината ли е най-ефективният метод на отбрана и за какво? Какво бихте предложили?


Освен имунизацията, има и редица хигиенични ограничения, които са доста значими. Първото е отбягване на контакт с очевидно заболели, второто – прилагане на тоалетни кърпички с анти-микробно деяние, защото грипът се предава с изключение на посредством пръски и посредством въздуха и по контактен път от повърхности.



- Какви са последните нововъведения в региона на противогрипните ваксини и те налични ли са в България?


Грипният вирус е доста непостоянен и когато в популацията се натрупа имунитет против единия вид на вируса, тогава нормално идната година се демонстрира различен вариант. В България през последните шест години сме забелязали, че в началото на грипната зараза , която нормално е през ноември и декември, доминира вариант от група Б. С отминаването на грипната зараза доминира грипът от група А, който понижава през февруари, март и още веднъж се появяват случаи на група Б. През 2013 година в нашата страна 40% от заболелите от грип бяха от група Б, нещо което преди 30 години беше невероятно и неописвано, защото знаехме, че 90% от грипните случаи се предизвикват от варианти от

група А. Оказа се, че изменчивостта на този вирус, бързите връзки на хора от разнообразни географски региони, смесването на инфекциите по време на зимния сезон, водят до някои непредполагаеми резултати. Именно по тази причина Световната здравна организация необятно предложи на производителите на ваксини да разширят антигенното многообразие на група Б и се стигна до създаването на четиривалентни ваксини . Преди към две седмици такава четиривалентна ваксина с две антигенни съставни елементи на група А и с две антигенни съставни елементи на група Б, беше доставена на пазара на 24 страни в света, в това число и в България.

Свързани публикации.. Болният от грип може да болести всеки в радиус от 2 м 0 Борбата с грипа може да е въпрос на живот и гибел 0



- Ако има възможност грипните варианти да са разнообразни от тези, против които са имунизациите, за какво тогава изобщо е нужно да се имунизираме?



Всяка година Световната здравна организация прави своята рекомендация за вариантите, които да бъдат включени във имунизациите въз основата на разбора на редица фактори. Прогнозирането е доста мъчно, само че съвпадението е към 90% . Понякога се появява епидемиологично разпространяване на вариант, който е друг антиген от варианта във имунизацията, само че въпреки всичко е от същата група. Затова имунитетът, който е провокирала имунизацията, има своето ползотворно деяние и подкрепя отбраната на организма, предпазвайки от

тежките затруднения на грипната зараза.



- Кога е най-подходящото време да се имунизираме?


Сега е времето за имунизиране, тъй като, с цел да се построи имунитет от имунизацията, е належащо да минат 21 дни от имунизацията . Разбира се, може и през ноември и декември да се ваксинирате, само че тогава към този момент се допуска, че ще стартира циркулацията на грипния вирус.



- Може ли самата ваксина да ни разболее от грип?


Това е невероятно, тъй като имунизацията не съдържа живи грипни вируси, имунизацията съдържа единствено антигените на грипните вируси. Разбира се, би трябвало да се съблюдават разпоредбите за слагане на ваксина. Трябва да я прави квалифицирано здравно лице и да се съблюдават съответните хигиенични условия.

Не би трябвало да забравяме, че имунизациите са особени медикаменти и те са от дребното лекарства, които са предопределени за здрави хора. Затова не би трябвало да се имунизира човек , който има температура, който е очевидно болен от някаква зараза.



- Въпреки че никоя ваксина не може да даде 100% гаранция за успеваемост, Вие като специалист какво бихте посъветвали хората?


Препоръчвам на всички да беседват с персоналните си лекари за опцията да се имунизират. Противогрипната ваксина се разграничава, да вземем за пример от имунизацията за хепатит. В този случай, в случай че човек се имунизира против Хепатит Б, даже да има контакт с преносител на вируса, няма да се разболее. Медицински е потвърдено обаче, че грипната ваксина понижава внезапно риска от затруднения след грипната зараза.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР