С над 40% поскъпна цената на маслото само за една

...
С над 40% поскъпна цената на маслото само за една
Коментари Харесай

Защо поскъпнаха млечните продукти?

С над 40% нарастна цената на маслото единствено за една година. Сравнително по-ниско е равнището на напредък на цената на кашкавала – 9 %, сиренето е повишило цената си с 8%. Най-малко е поскъпнало млякото- прясно и кисело приблизително с 3 % за година, заяви Българска национална телевизия.

Ако погледнем цената на маслото в този момент през септември виждаме, че в последната седмица – 18-25 септември, междинната цена на едро на пакетче масло от 125 грама се продава за 1,84 лева Миналата година по същото време същото това пакетче масло е коствало 1,37 лева или с 0,47 стотинки по-малко. Тази цена е малко по-ниска от цената му през август. От комисията по стоковите тържища регистрират лек спад спрямо месец август. Основната причина за скока те намират в увеличените изкупни цени в Европейския съюз – В Германия да вземем за пример масло от 250 грама се продава за 2 евро в магазините. Завишеното ползване на шоколад, в който се употребява натурално масло също въздейства на цената на суровината. Не на последно място за скок в цената е и търсенето на пазара - усетите на европейците се трансформират и от ден на ден избират да употребяват естествени артикули, а не изкуствени подобрители.

Прясното мляко е намалило цената си с няколко стотинки по отношение на същия интервал на 2016 – 1,61, по отношение на 1.65. Цената на кашкавала обаче е по-висока, спрямо предходната година – с близо лев. По малко, само че въпреки всичко има нарастване и при сиренето – 50 стотинки.

Интересен факт от данните на Центъра за разбори на селското стопанство. За първото шестмесечие на 2017 година са изкупени 311 хиляди тона сурово мляко, което е с 6% повече спрямо предходната година. Отчита се и нарастване в производството на сирене в този интервал с 11%.

Според специалистите от Комисията по стоковите тържища и борси цената на тези артикули ще пада леко през идващите месеци, до момента в който доближи естествените си стойности. Но по данни на Центъра за разбори на селското стопанство – за 10 последните 10 годни има осезателен спад в производството на мляко – от 16 на 8,8 %, като млечните стопанства са намалели фрапантно за тези години. Основен проблем в бранша си остава ниската изкупна цена на млякото.

"Една оскъдна част от сивата стопанска система е излязла на ярко, поради това, че държавното управление предприе ограничения да бъде обвързано субсидирането на глава животно с доказване на произвеждане на литър мляко и това е повода. Не че са създадени и са основани нови стопанства, както виждате в международен мащаб - понижава интереса към този отрасъл.

Според нас производството и добива на мляко в България е към 1 млн. литра годишно. Това, което беше заявено за 2016 година е към 520-530 хиляди тона. Това ще рече, че към 45% е в сивия бранш. Като споделяме сив бранш това са дребни стопанства, това са доста хора, които си оферират непосредствено млякото по пазарите. Продават млякото си без документи на предприятия. Истината е, че когато това, което виждате вие в магазина като краен артикул и цена по-малко от половината отива в джоба на преработвателя и доста по-малко в джоба на производителя. Всичко друго са налози, надценки, облаги на търговците и т. н. ", сподели Димитър Зоров, ръководител на Асоциацията на млекопреработвателите.

"В Европейски Съюз покачването на цената на маслото е 84%, не е 45%, тъй че ние може да сме удовлетворени, че е единствено 45%. Най-добрият резултат за консуматори, за производители и за всички останали е когато има конкуренция. Когато има такава сива конкуренция, нелоялна, това не е доста добре. Около 50% от млякото стига публично до мандрите. Къде се губят останалите 50% е другият въпрос, който и ние си задаваме. Една доста огромна част към 15-20% от млякото, което се създава се създава в дребни стопанства. Една доста огромна част от това мляко остава точно в тях.

Това не може да се назова сив бранш, тъй като това остава за домашни потребности на самите производители. Около 20% е сивия бранш, не е чак толкоз фрапиращо като числа. Маслото и млякото са два друго продукта във връзка с своето наличие. При маслото доминират мазнините при другото доминират белтъците, тъй че сега има остатък на белтък, само че има недостиг на мазнини. На това се дължи точно тази разлика в цените на тези два продукта... От август 2014 година цените вървят надолу. Тези цени сега са на равнищата от 2012 година ", доцент Божидар Иванов, Център за стопански проучвания в селското стопанство.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР