С над 20% по-малко са наетите офис площи през първото

...
С над 20% по-малко са наетите офис площи през първото
Коментари Харесай

20% спад на наетите офис площи у нас се отчита за тримесичието

С над 20% по-малко са наетите офис площи през първото тримесечие на тази година, в стравнение със същия интервал на 2019 година Обемът на нетите офиси е 26 665 кв. м., което под междинната стойност за последните 5 години. Около 40% от покупко-продажбите за наем от началото на годината са за възобновяване на към този момент съществуващи контракти. Това демонстрира отчет на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton.

Голяма част от наемателите премислят или отсрочват планувани разширения на офисите си, предвиждани релокации, а също и трансформират бизнес тактиките си в опит да се оправят със обстановката към ковид.

" Макар изключителното състояние у нас да засегна единствено месец от първото тримесечие, данните за интервала са показателни за отражението му върху бранша. Пазарът на офиси в София е изправен пред доста закъснение заради икономическата неустановеност и отслабващата бизнес интензивност, породена от COVID-19. Липсата на контракти за наем за здания в градеж, които до неотдавна бяха един от моторите в сегмента, е сигнал за задържане на търсенето и е причина за гладко повишаване на каузи на незаетите площи през идващите тримесечия ", разяснява Станимира Пашова, сътрудник и управител " Офис площи " в компанията.

В началото на годината свободните офиси се задържат към 10%, само че чистото асимилиране понижава до 7 088 кв. м. Като причина специалистите показват отсрочени разширения на наематели или закъснение на довършителните работи в новонаети пространства.

В цените няма смяна и се задържат на равнищата си. Офертите за наеми за офиси клас А в централна градска част се задържат на 15 евро/кв. м, а в здания по основните булеварди на София - към 12-14 евро/кв. м.

Според Пашова през идната година наемните равнища ще бъдат под напън. " Първата забележима страна на този напън ще бъде нарасналият % на незаетите площи, включително предложение на площи за пренаемане, както и освобождение на част от наетите все още офиси в съществуващи здания. В обстановка на неопределеност търсенето ще продължи да се задържа, с цел да разреши на фирмите да се приспособяват към новата обстановка, както и да създадат верни прогнози за развиването си в новата бизнес и обществена среда ", показва още тя.

Предлагане

От позиция на предлагането също се чака закъснение. Със завършването на Сграда 3 от Garitage Park и обновяването на дребен офис план, предлагането на офиси Клас А и Б се усили едвам с 23 900 кв. м за първото тримесечие. И при двата плана е налице огромен % авансово отдадени площи, в следствие от дейното търсене на висок клас офиси през последните години. Основен наемател в Garitage Park е софтуерната компания VMWare.

Към началото на 2020 година общият размер офис площи надвиши 2 млн. кв. м, а в развой на създаване са към 390 000 кв. м. Някои от плануваните планове обаче може да бъдат отсрочени, като в кратковременен проект е едва евентуално да започва строителството на нови обекти, предвиждат от Cushman & Wakefield Forton.

Споделените офиси

Бизнесът на споделените офис площи е измежду най-силно засегнатите от Коронавирус 19. Тези площи, предлагайки еластичност на клиентите си като философия, на процедура бяха освободени, без това да води до съществени финансови последици за наемателите. Тъй като основна част от ползвателите са стартъпи, не е ясно, какъв брой от тях ще оцелеят и ще мислят за връщане в споделените офис пространства.

Възможност в бъдеще

Коронавирус пандемията в този момент е сериозна опасност, само че в по-далечен проект носи и благоприятни условия. От компанията чакат доста компании да подхващат стъпки за nearshoring на своите изнесени центрове за услуги или развойни центрове, както и да трансферират част от услугите към оператори и компании, основани в Европа. Тези процеси не могат да протекат бързо, само че в средносрочен проект може да се окажат късмет за България да притегли повече бизнес и да доведат до нов растеж на аутсорсинг и BPO фирмите. Най-добрите посланици на България са локалните центрове на компании, които имат такива и в други точки на света, да вземем за пример в Югоизточна Азия, и съумяха бързо да провеждат home-office за чиновниците си, като запазят качеството на услугите и продуктивността.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР