С началото на военния конфликт между Руската федерация и Украйна,

...
С началото на военния конфликт между Руската федерация и Украйна,
Коментари Харесай

България вдигна Пантер-а над Черно море

С началото на военния спор сред Руската федерация и Украйна, посредством вести до мореплавателите бяха оповестени региони на осъществени минни постановки в Черно и Азовско море от украинските Военноморски сили за отбрана на десантно наличните региони пред пристанищата.

В тази връзка, Военноморски сили на Р България усилиха системата за наблюдаване в морските пространства, в това число за евентуални минни постановки и плаващи мини. Периодично се оглежда прилежащата морска зона от брега, от корабите на море и от въздуха от вертолетите на Военноморски сили. Такова проучване беше осъществено и през днешния ден. От 13.00 часа до 15 25 часа, вертолет „ Пантер “ от Военноморски сили извърши полет за търсене на плаващи предмети по българското черноморско крайбрежие. Такива не бяха открити, оповестяват от Военноморски сили.

На 18.03.2022г. Руската Федерация разгласи с уведомление до мореплавателите предизвестие за открити плаващи мини в северозападната, западната и югозападната част на Черно море.

Предполагаемите мостри мини са от вида ЯМ и ЯРМ. И двата вида мини са котвени, т.е. слагат се на избраните дълбочини с котва и котвени въжета (стоманени проволки).



Мина пример ЯМ е с тегло на взривното вещество 20 кг, диаметър на мината 530 мм и оптималната дълбочина на слагане до 50 метра.

Мина ЯРМ е с тегло на взривното вещество 3 кг, диаметър на мината 275 мм и се слага в реки, езера или водохранилища.

Основното предопределение на посочените мини е отбрана на десантно налични сектори от десантни сили и средства на противостоящата страна.

И двата вида мини са конструирани по метод, който при осъществена режисура, ги прави рискови за нескончаем интервал от време.



В известието на Руската федерация се твърди, че мините са скъсали котвените си въжета вследствие на неприятни хидрометеорологични условия в региона на слагането им.

Във Военноморските сили на Р България беше осъществен обширен разбор на ситуацията по отношение на вероятността за съществуване на плаващи мини в морските пространства на Република България.

Хидрометеорологичните условия в северозападната част на Черно море за интервала от края на месец февруари до сегашния миг не допускат съществуване на неспокойствие на морето с такава мощ, която да провокира разкъсване на котвените въжета на сложени мини. Съобщението на Руската Федерация е допустимо да цели понижаване на корабния трафик в западната част на Черно море и затрудняване на доставките до главните пристанища.

Вероятността за съществуване на плаващи мини в морските пространства на страната е оценена като ниска, само че все пак, не може да бъде изключена изцяло. Съществува опция при щормово време обособени мини да се откъснат от котвите си или да трансформират позицията си в резултат на подводните течения в региона.

На базата на присъщите за тази част на Черно море течения, плаваща мина би могла да доближи българските морски пространства след 14 дни. Най-малката отдалеченост от брега, на която се чака да премине ще бъде от 1 морска миля в регионите към н. Калиакра и устието на р. Резово.

Актуална информация по тематиката може да се откри на формалната уеб-страница на Център “Военноморски координационен детайл “
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР