С началото на предизборната кампания Радев ще трябва да напусне ...

С началото на предизборната кампания Радев ще трябва да напусне

Доц. Антоний Гълъбов в ПИК и Ретро: Радев, не се прави на Вапцаров  

С началото на предизборната акция Радев ще би трябвало да напусне своята „ зона на комфорт “. За миналите години той сподели, че не желае да дава изявление „ на живо “, а в редките случаи, когато въпреки всичко го направи, резултатите бяха слаби. Популизмът, комбиниран с блестящо изразени властнически упоритости, ненавижда дебата, при който би трябвало да изслушва чуждата позиция и да аргументира своята лична.

Радев постоянно е предпочитал да показва авансово квалифицираните си тези пред стеснен кръг от публицисти, най-постоянно по различен мотив, който няма нищо общо с онова, което желае да каже. Вичко това следва да се смени. В тази партия шах той ще би трябвало да играе с черните фигури, и то против претенденти с разнороден профил и жанр на държание.
обвързвани новини53278на 12.10.2021218141на 10.10.2021
След първите директни предложения за присъединяване в взаимен спор от страна на проф. Анастас Герджиков и от Лозан Панов Радев реагира нервно на въпроса на Ива Николова и ѝ оферира да му сформира опис с претендентите, които желаят да водят спор с него, и тогава той щял да отговори. Той се усеща заплашен от разнопосочиня профил на претендентите за президентския пост е ще реагира все по-нападателно с наближаването на изборите. Причините за това са явни – през миналите шест месеца той носи директна вина за всичко, което се случва, и онова, което (все по този начин!) не се случва в България. Въпреки желанието си да се дистанцира от резултатите от служебното държавно управление те от ден на ден ще дефинират тематиките, по които както съперниците му, по този начин и българските жители ще упорстват да чуят неговите пояснения.
обвързвани новини166674на 02.10.2021
Оценките, които Радев дава за активността на служебното държавно управление, все по-драстично се разминават с действителността. Той ще бъде заставен да поддържа тази паралелна действителност като част от личната си защитна теза. Но всякога, когато се пробва да трансферира отговорността към държавното управление на ГЕРБ и Оперативна програма, ще потвърждава отвода си от носене на вина за реакциите на назначените от него министри. Заявлението, че потъването на кораба Vera Su е резултат от предходното ръководство, посочва загуба на възприятие за действителност без значение какъв брой пъти бива повторено.

Защитната тактичност, към която ще се насочи акцията на Радев/Йотова, закупува все по-ясни контури. Преди всичко те ще упорстват на това, че не дават обещание занапред нещо, а „ не престават смяната, почнала на площадите “. Няма потребност да бъде подчертавано цялостното съвпадане с името на една нова коалиция. Изказът е еднакъв, както и упоритостта да бъде основан някакъв измамлив облик на въпросната „ смяна “, която трябвало да продължи. Щабът на Радев ще направи всичко допустимо да го държи оптимално дълго настрана от директния спор с останалите претенденти с вярата, че те ще влязат в сбълъск между тях.
обвързвани новини41220на 06.10.2021
Тази тактичност ще натовари в допълнение Илияна Йотова, която ще би трябвало да „ олицетворява единството на президентския екип “. Тя е задоволително умел политик, с цел да успее в първите дни на акцията да тушира напрежението от бягството на Радев от спор, само че в един миг той ще би трябвало да се показа и тогава ще стартират реалните казуси в неговата акция.

Радев ще провежда отбраната си по отношение на два релативно ясно очертани хоризонта. Първият от тях е избран от направеното и ненаправеното през целия мандат, а вторият е доста по-съответен и включва реакциите му от юли 2020 година до момента. При всяка опция ще бъде издирван метод тези два хоризонта да бъдат смесвани. Той би трябвало да покаже мандата си като сполучлив и в това време да продължи да подражава на Вапцаров, потвърждавайки, че „ даже и в бурята “ е бил „ с народа си “.

Едновременно с това при всяка опция той ще се пробва да трансферира вина към политическите партии и Народното заседание. Тази тактичност има най-малко две ясни цели. Първата е да бъде насърчена рецензията по отношение на политическите партии и неспособността за построяване на ръководещо болшинство и държавно управление. Втората е по-съществена и има опеделящо значение в защитната тактика на Радев – той търси опция да окаже въздействие върху конституционните избори на 14 ноември, с цел да усили възможностите си за победа на втория тур на президентските избори на 21 ноември. Ако конституционно показаните партии могат да сформират болшинство, което да следва приоритетите на Радев, неговото преизбиране за втори мандат ще наподобява съвсем изцяло несъмнено.

Подчертаното отвращение на Радев да води разговор с останалите претенденти показва надменност, което има за цел да прикрие основни дефицити в неговата лична квалификация. Отвъд авансово уточнените изречения, подложен напрегнат или в изисквания на директен конфликт, той реагира яростно и нападателно. Примерите не са доста, само че са извънредно показателни – мненията на Радев по отношение на думи на Борисов; размяната на реплики с Веселин Марешки и най-към този момент – абсурдът с Мустафа Карадайъ. Колкото по-постоянно бива замесен в сходни обстановки, толкоз повече би могъл да изненадва неприятно поддръжниците си, демонстрайки реалното си равнище.

Претендентите за президентския пост ще се стремят към това Радев да приказва колкото се може повече, и то не там и когато се усеща в „ свои води “. Смисълът на една мажоритарна акция е точно в това – претендентите да показват своето схващане за това по какъв начин би трябвало да бъде носена отговорността на държавен глава. Шахматният дебют на Лозан Панов смени играта, подчертавайки очевидния факт, че Радев реагира, когато се почувства персонално заплашен и уязвен от реакциите на основния прокурор. Волен Сидеров също се ориентира към директна офанзива против Радев, призовавайки го на спор, само че по отношение на напълно друга тематика. Дори при акцията на проф. Герджиков, която следва друга тактичност, тематиката за нуждата от директен спор ще закупува все по-огромно значение.

В центъра на този спор би трябвало да бъде подложен въпросът за функцията на държавния глава в нашата република с конституционно ръководство. В този спор би трябвало да бъде показана вероятността, към която съответният претендент би желал да насърчи процесите на смяна и развиване в България. Другите претенденти могат да развият тезата си, само че Румен Радев ще би трябвало да пази личните си избори и техните политически последици.

Предстои да разберем наистина ли „ сицилианската отбрана “ на Радев ще даде резултат, само че българските жители би трябвало да се опитат да трансформират „ смяната “, до момента в който към момента това може да се случи по либерален път. А едвам в следствие ще разберем кой ще „ продължи “ нататък.

Истината се ражда в спора, само че не всички са подготвени да я търсят и одобряват, даже и от това да зависи политическото им бъдеще.

Източник: pik.bg