С наближаването на лятото много от нас започват да планират

...
С наближаването на лятото много от нас започват да планират
Коментари Харесай

Как да пътувате по-удобно и на по-ниска цена с нощни влакове в Европа

С наближаването на лятото доста от нас стартират да възнамеряват най-малко едно странствуване през ваканцията си. Една от опциите за пътешестване на по-дълги дистанции, която е известна в Европа, са нощните влакове със спални купета. И в действителност, качвате се във влака на свечеряване, лягате да спите и се събуждате малко преди да пристигнете на гарата, до която пътувате. 

Пътуването в спален или кушет-вагон обаче има както преимущества, по този начин и дефекти. На този декор специалисти от Западна Европа, представени от ДПА и Българска телеграфна агенция, дават препоръки по какъв начин то може да бъде по-приятно и на по-изгодна цена.

Уверете се, че разполагате с задоволително време.

Ако пътувате с различен трен до гарата, на която би трябвало да се качите в спалния вагон, би трябвало да си гарантирате, че ще имате задоволително време за прехвърляне, поучава Себастиан Вилкен, който разгласява бюлетин с информация, която е потребна за тези, които пътуват с трен в Европа.

Докато елементарните влакове по главните посоки се движат по разписание, на избран период от време, и в случай че пропуснете някой от тях, можете просто да се качите в идващия, то най-често по даден маршрут на ден пътува единствено по една влакова комбинация със спални вагони. Ако я изпуснете, може да се окажете блокирани на някоя гара чак до идващия ден, предизвестява Вилкен.

Ако сте създали обособени резервации за двата влака, с които ще пътувате и изпуснете нощния заради забавяне на първия, няма да имате право на отплата.

Права на пътуващите с трен

Съгласно разпоредбите, които са въведени в страните от Европейския съюз, в случай че изпуснете влака си по виновност на железопътната компания, тя би трябвало да ви транспорти гратис по маршрута, който сте избрали. Това може да стане с различен трен, а в случай че това не е допустимо - чрез различен тип превоз.

Освен това пасажерите имат право на обезщетение в размер на 25 на 100 от цената на билета, в случай че забавянето на влака им е сред 1 и 2 часа, а в случай че е за по-продължителен интервал - на 50 на 100 от цената на резервацията.

При тези случаи фирмите би трябвало да дават на пасажерите и храна, и безалкохолни питиета, а в случай че те се принудени да продължат пътуването си чак на идващия ден, да им обезпечат и хотел, в който да пренощуват, осведоми онлайн порталът europa.eu.

За да претендирате за сходни обезщетения обаче, би трябвало да имате обща резервация за влаковете, с които пътувате, отбелязва Патрик Нойман от организацията " Бeк он трeк " (Back-on-Track), която разпространява пътуването на дълги дистанции по железопътната мрежа в Европа.

Ако се наложи да предявите иск за обезщетение, когато изпуснете даден трен заради забавяне на този, който е трябвало да ви откара до гарата на прехвърляне, то би трябвало да докажете, че е налична така наречен " верига на пътуването ". Това обаче не всеки път е доста елементарно, даже когато билетите ви за двата или трите влака, на които се прекачвате, са закупени посредством обща резервация, предизвестява Германската помирителна комисия в бранша на публичния превоз (SÖP).

Ако не сте сигурни, дали във вашия случай е налична " верига на пътуването ", най-добре е да потърсите експертно мнение. Според немската " помирителна " комисия, чиновниците на някоя от железопътните гари по вашия маршрут или във влака, с който пътувате, би трябвало да преценяват правилно дали изискванията по вашата резервация ви дават право на отплата и да ви осведомят за вашите права в тази ситуация.

По-удобно или по-евтино?

По принцип резервациите за пътешестване в спален вагон не са комплицирани и стават бързо, само че са и относително скъпи.

" На процедура, вие резервирате хотелска стая на влакови колела ", отбелязва немският специалист Себастиан Вилкен.

Ако сте подготвени да извършите компромис с удобството, можете да пътувате в Западна Европа с нощен трен на дълги дистанции на доста по-ниска цена.

" Можете да съумеете да си купите билет за място в нощен трен за по-малко от 30 евро (за купетата със седалки във вагон " втора класа " - бел. ред.), до момента в който постоянно цената за легло в кушет-вагон е под 100 евро. Това е въпрос на компромис ", отбелязва Вилкен.

Разбира се, в случай че пътувате в купе във вагон " втора класа ", е обикновено да го споделяте с други пасажери.

Тези, които избират спокойствието и уединението, могат да си резервират места в " частно " купе, само че на по-висока цена. Това е доста комфортна опция, когато пътувате със фамилията си, с група другари или с сътрудници, отбелязва ДПА.

И един специфичен съвет от специалиста Патрик Нойман за тези, които избират да е най-малко малко по-тихо, когато пътуват с трен.

" Външните купета, които са ситуирани над колелата на влака, са по-шумни. Ако има опция, резервирайте си купе, което се намира в средата на вагона ", поучава Нойман.

Ако планирате да пътувате няколко пъти с трен в границите на избран интервал от време (седмица, месец), то билетът за неведнъж пътешестване " Интеррейл пас " (Interrail pass) може да се окаже добра опция. С него можете да пътувате в и сред 33 страни в Европа. Леглата в спалните вагони или в кушет-вагоните обаче се заплащат в допълнение.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР