С много усмивки и добро настроение прокурори, служители и гости

...
С много усмивки и добро настроение прокурори, служители и гости
Коментари Харесай

Oтбелязаха 20-тата годишнина от създаването на Апелативна прокуратура–Бургас

 bdr  bty  dav  dav
С доста усмивки и положително въодушевление прокурори, чиновници и посетители означиха 20-тата годишнина от основаването на Апелативна прокуратура – Бургас. Тържеството бе извършено през днешния ден, а негов водещ бе персонално Административният началник на магистратурата Любомир Петров. На проявата бяха поканени всички прокурори от Апелативен регион – Бургас, а събитието бе почетено от членовете на Висш правосъден съвет –  Калина Чапкънова,  Боряна Димитрова,  Светлана Бошнакова, Георги Кузманов, представителят на Главния прокурор  Румяна Арнаудова, Заместник-министър на правораздаването а Десислава Ахладова, Председателят на Апелативен съд – Бургас Деница Вълкова, Областният шеф на Бургас Вълчо Чолаков, Областният шеф на Сливен Чавдар Божурски, Областният шеф на Ямбол  Димитър Иванов, Кметът на Община Бургас Димитър Николов, Директорите на Областните дирекции на Министерство на вътрешните работи в гр. Бургас, Ямбол и Сливен, Директорите на Търговско дружество на ДАНС в гр. Бургас, Ямбол и Сливен, представител от управлението на Адвокатска гилдия гр. Бургас и Директорът на Затвора гр. Бургас и представители от управлението на Бургаски свободен университет.

В изявлението си  Петров акцентира, че тази година 20 години от основаването си ще отбележат всички апелативни съдилища и прокуратури в страната, само че Апелативна прокуратура – Бургас е първа от тях, която празнува мотива.  Петров сподели, че днешната датата не е подбрана инцидентно, защото със свое решение от 18.03.1998г. тогавашният състав на Висш съдебен съвет е преназначил Окръжния прокурор на Ямбол Йордан Иванов в Апелативен прокурор на Бургас, като действително по този начин се слага началото на Апелативната прокуратура. Първият трудов договорна Иванов като Апелативен прокурор е подписан на идващия ден – 19.03.1998г. Прокурор Петров заостри вниманието на аудиторията върху извънредно сложното начало на прокуратура, защото в началото делата и преписките са били складирани в помещение на Бургаската железопътна гара, тъй като място за тях действително е липсвало. Въпреки проблемите единствено за интервал от три месеца магистратурата е преодоляла компликациите и е срещнала да действа.

Първата кореспонденция в апелативната прокуратура е била решена от втория назначен прокурор в нея –  Георги Найденов, по първото дело също се е явил той. То се е водило против мъж упрекнат в ликвидиране, осъществено в положение на мощно неспокойствие у подсъдимия, провокирано от потърпевшия.

Петров добави, че първият регистриран отчет е бил единствено една страница, вторият към този момент е бил четири, а през годините отчетите са достигали и до 300 страници. Той изчете имената на всички прокурори работили и работещи в прокуратурата през тези 20 годни, като заостри вниманието и върху господин Емил Христов и  Димитър Диамандиев, които са другите двама изпълнявали функционалността на административен началник. Петров отдаде дължимото и на чиновниците в прокуратурата и изчете имената на тези от тях с най- огромен стаж. Той добави, че прокурорите и чиновниците в магистратурата постоянно са били в отлични връзки по сред си и положително и зло и заради тази причина са извънредно задружни.

В умозаключение Петров сложи акцент върху извънредно дейната медийна политика на Апелативна прокуратура – Бургас през последните 2 години, поради нуждата от отваряне на институцията към обществото, посредством даване на настояща информация по преписки и каузи от публичен интерес. Той заяви, че през посочения интервал Апелативна прокуратура – Бургас е провела близо 30 брифинга и е разпратила към 1000 прессъобщения.

След словото на  Петров пристигна ред и за поздравленията. Първото от тях пристигна от кмета на Община Бургас Димитър Николов. Той акцентира отличната взаимна работа сред прокуратура и община изключително в региона на предварителната защита на компютърните закононарушения измежду учениците. В последните две години двете институции в партньорство по сред си и с ОД на Министерство на вътрешните работи – Бургас организират поредност от лекции в образователните заведения точно по тази тематика. След края на словото той подари на Петров картина изобразяваща едно от най- красивите места в Бургас – Морското казино, което е нарисувано с аспект от морето.

Председателят на Апелативен съд – Бургас госпожа Деница Вълкова също сервира своите поздравления, като сложи акцент върху отличните връзки сред двете апелативни инстанции, които датират от дълги години. Министерството на Правосъдието бе показано от зам.- министър Десислава Ахладова, която изрече своите поздравления и връчи приветствен адрес. От името на Висш съдебен съвет поздравления изрече госпожа Боряна Димитрова, която връчи на господин Петров специфичен плакет отдаден на тържествения мотив.

Поздравителните слова бяха приключени от госпожа Румяна Арнаудова, която изрази страдание, че в последния миг Главният прокурор на Република България – господин Сотир Цацаров е бил препятстван и не е могъл да пристигна персонално, с цел да почете проявата. Тя изрече от свое и от негово име откровени пожелания за здраве и доста триумфи на прокурорите. Г-жа Арнаудова също по този начин връчи на господин Петров почетен плакет от името на Главния прокурор.
След приключването на всички слова пристигна време и за музика. Магията си демонстрираха изпълнителите от Вокален отбор „ Фортисимо “ при НУМСИ „ Панчо Владигеров “ – Бургас с началник Милена Добрева. Те изпяха известната национална ария „ Лале ли си зюмбюл ли си “ в акапелен вид, а по-късно потопиха публиката в изкуството на бургаската група „ Тоника “.

След музикалната пауза бе отдадено заслуженото на пенсиониралите се прокурори, работели в Апелативна прокуратура – Бургас. За всеки от тях имаше плакети като такива получиха лично  Йордан Иванов,  Радия Танев, Ангел Ангелов, който към момента е прокурор в Окръжна прокуратура –Бургас, Румяна Янкова, плакетът за Георги Найденов ще му бъде предаден в допълнение, а почетен афиш бе предназначен и за  Димитър Диамандиев, който е с най- дълъг стаж измежду прокурорите в Апелативна прокуратура – Бургас – цели 18 години. Тъй като той е препядстван от сериозен здравословен проблем, оценката бе получено от неговата брачна половинка Събина Христова, която е арбитър в Апелативен съд –Бургас.

След като предишното пристигна ред да бъде обърнато внимание на актуалното и бъдещето. През последния месец Апелативна прокуратура – Бургас бе оповестила конкурс за направа на есе на тематика „ Мястото на прокуратурата в модерна Европа “, като бе предоставена опция на студенти и възпитаници от града да пишат по тематиката, която бе подбрана в унисон с председателството на България на Европейския съюз. Всички произведения бяха оценени от комисия, формирана от прокурори, като най – положителните трима получиха почетни грамоти и предметни награди. Имената на заслужилите бяха оповестени от Иванка Козарова.

На първо място бе класиран Диан Генов – възпитаник от ПГЧЕ „ Васил Левски “ гр. Бургас, който получи премията си от госпожа Румяна Арнаудова. Второто място заслужи Димена Дачева – студентка от БСУ, която получи премията си от госпожа Боряна Димитрова. На трето място бе класирана Елена Кирилова, ученичка от ПГПАЕ „ Гео Милев “ – гр. Бургас, която бе наградена от зам.-министър Десислава Ахладова.

Тържествената стратегия бе приключена с музикални осъществявания от възпитаници от Бургас и района, които са подготвяни от известната певица и победителка в състезанието „ Бургас и морето “ – Галя Ичеренска.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР