С много условности – ако няма рязък завой в политиката,

...
С много условности – ако няма рязък завой в политиката,
Коментари Харесай

Любомир Дацов: Реалистичната цел за влизане в еврозоната е 2026 г.

„ С доста условности – в случай че няма внезапен завой в политиката, реалистичната цел за влизането на България в еврозоната е 2026 година Инфлацията няма да падне до април толкоз, че да покрием критерия. “

Това сподели в студиото на „ Добро утро, Европа “ финансист и някогашен зам.-министър на финансите Любомир Дацов. По неговите думи има някакъв късмет да покрием инфлационния аршин до есента, само че все пак вероятността да приемем еврото на 1 януари 2025 година е дребна.
Отиващото си държавно управление ще бъде запомнено от мен с огромния си политически неуспех – за това, че провали с политиката, дейностите и решенията си, влизането в Еврозоната от началото на идната година. Към момента това наподобява безусловно нереалистично и нереализируемо, защото имаме двойна инфлация по отношение на критерия.
Любомир Дацов, финансист и някогашен зам.-министър на финансите

„ Заради фискалните трикове, които са правени с бюджета, може да се окаже и че дефицитът за 2023 година е по-висок от 3%, само че това към този момент са спекулации “, уточни Дацов.

„ Ако погледнем в данъчното законодателство – доста приказки, само че събираемостта на налозите се резервира “, разяснява Дацов работата на финансовия министър в оставка Асен Василев.

„ Бяха въведени доста спорни практики и отежняване на изискванията за правене на бизнес “, счита Дацов. Според него Василев трябваше да си подаде оставката поради неуспеха с влизането на България в еврозоната от 1 януари 2025 година

Дацов разяснява още, че в случай че преди 25 години Брутният вътрешен продукт на България по ППС е бил под една трета от този на Европейски Съюз, то в този момент към този момент е над две трети .
Ние сме създали голям скок. Това е триумф за България и всички хора.
Любомир Дацов, финансист и някогашен зам.-министър на финансите

„ Влизаме в зоната, в която може да се каже, че България има средноевропейски приходи – доближаваме 70% от междинното за Европейски Съюз “, уточни Дацов.

Той добави, че България е била една от трите най-бързо растящи страни в Европейски Съюз през 2023 година, макар че през годината е имало голям брой провокации.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР