С много балони, детски усмивки, лакомства, игри и засвидетелствана признателност

...
С много балони, детски усмивки, лакомства, игри и засвидетелствана признателност
Коментари Харесай

Даряването на кърма спасява човешки животи - едно събитие с кауза

С доста балони, детски усмивки, лакомства, игри и засвидетелствана благодарност екипът на единствената у нас Банка за майчина кърма и неговите посетители означиха Световния ден на дарителството на майчина кърма.
Над 1 млн. литра кърма се подаряват в света годишно. В българската банка за предходната година са дарени и обработени 1050 литра, а от началото на тази година досега – към 500 литра, заяви доктор Цветомира Борисова на тържеството, което се състоя на терасата на банката в наличието на бебета и пораснали клиенти на банката.
Банката за майчина кърма е основана преди 31 години, когато политици и общественици са прозряли нуждата от финансиране на това обществено дружество, чиято облага е неизмерима, посочи ръководителят на Алианса на българските акушерки Павлинка Герина, която е основен счетоводител на банката. Всъщност няма финансов мащаб инвестицията, която са създали – инвестиция в стотици левове на инсталация, постройка, подготвен личен състав с една единствена цел – крепко бъдещо потомство “, разяснява тя.
Изпълнителният шеф на банката доктор Мария Русинова връчи почетни свидетелства на донори.
" Даряването на кърма е като даряване на кръв - избавя човешки животи, избавя бъдещето на България ", посочи още Павалинка Герина и изрече признателност на майките, които се доверяват на банката и взимат кърма. " В изискванията на пандемия и в изискванията на съмнение в обществото да дойдеш и да вземеш кърма е също веднъж, който демонстрира зрялост и отношение към здравето на детето ", означи Герина.

Като в символ на благодарност, по време на тържеството, хлапак й подари играчката си.
В отговор на въпрос на по какъв начин нуждаещите се деца от провинцията биха могли да получат кърма от банката, тя уточни, че към този момент единствено майките от София могат да се възползват от кърмата. Банка за майчина кърма е конструкция, която се финансира от Столична община и е за майките в София. " Наша упоритост и предпочитание е да намерим държавна поддръжка и благодарение на специалистите неонатолози да бъдат подготвени екипите в огромните АГ клиники в другите градове, където да се основат дребни микро-центрове на Банки за майчина кърма ", добави Герина.

" Кърмата обезпечава най-хубавото да развиването на едно дете и неговото бъдеще ", акцентира по време на тържеството националният съветник по неонатология проф. Боряна Слънчева.
Сред гостите бяха и основни акушерки на столични родилни домове, сътрудници, донори и родители на дребни клиенти на банката.
Световният ден на  на дарителството на кърма се отбелязва в над 750 банки за кърма в 66 страни. Изчислено е, че повече от 800 000 бебета получават донорска кърма всяка година.
" Всяко подаяние споделя история " е мотото на празника тази година и по самодейност на Европейската асоциация на банките за майчина кърма, се отбелязва през целия месец май. В тази връзка от българската банка описаха вълнуващи истории.

Ето посланието на майка, която се е уверила в изгодите за бебето си от храненето с кърма: " Даряването на кърма е най-висшият акт на човещина. Като дарявате кърма, вие давате освен здраве, само че и част от себе си, най-хубавото от вас. Благодаря ви ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР