С малки изключения повечето европейски градове нямат голямо население. Това

...
С малки изключения повечето европейски градове нямат голямо население. Това
Коментари Харесай

В най-големия град в Европа живеят 73 милиардери

С дребни изключения множеството европейски градове нямат огромно население. Това частично се дължи на това, че някои европейски страни са релативно дребни, а други имат голям брой огромни градове, а не една огромна столица. Например в Обединеното кралство Лондон е най-големият град (и третият по величина европейски град като цяло) с население от към 7,5 милиона души, само че има няколко други значими града, като Нотингам, Ливърпул и Бирмингам, всеки от които има население от близо един милион. 

Истанбул в Турция и Москва в Русия са най-големите градове на европейския континент. Истанбул има население от съвсем 15 милиона, до момента в който статистиката демонстрира, че най-големият град в Русия към този момент има повече от 10 милиона поданици (Санкт Петербург също влиза в челната петица с население от към 5 милиона).

Тези градове, обаче, са по-скоро изключение, защото статистиката демонстрира, че популацията сред 1 и 3 милиона е по-характерно за доста огромни европейски градове, като Рим (2,3 милиона), Париж (2,1 милиона) и Виена (1,6 милиона). Европа също е дом на голям брой доста по-малки, само че въпреки всичко исторически и културно значими градове. 

Те включват Неапол в Италия, с население от към 950 000 души, полския Краков (755 000) и Амстердам в Холандия (741 000). Топ 10 на най-големите градове в Европа по население 

1. Москва, Русия 10 381 222

2. Лондон, Обединено кралство 7 556 900 

3. Санкт Петербург, Русия 5 028 000

4. Берлин, Германия 3 426 354 

5. Мадрид, Испания 3 255 944 

6. Киев, Украйна 2 797 553 

7. Рим, Италия 2 318 895 

8. Париж, Франция 2 138 551 

9. Букурещ, Румъния 1 877 155 

10. Минск, Беларус 1 742 124

Кой е най-големият град в Европа по население? 

Москва 

Москва е най-населеният град в Европа, най-големият и най-богатият град в Русия, един от най-скъпите градове в света и с най-високата постройка на континента - 374-метровата Кула на Федерацията. Руската столица има богата история и културно завещание, което датира от епохи. Известна е със своята зашеметяваща архитектура, емблематични забележителности и многолюден градски живот. Москва е град, който в никакъв случай не пропуща да плени своите гости. От величието на Червения площад до превъзходния Кремъл, има още многочислени атракции за проучване и разкриване. Градът предлага композиция от обичайни и модерни прекарвания, от театри и музеи от световн класа до вълнуващи фестивали и софтуерни нововъведения.  

Интересни обстоятелства за Москва - Москва е учредена през 12-ти век. Градът има богата история, която датира от 1147 година, когато е учреден от княз Юрий Долгорукий. - Московският Кремъл е обект на международното завещание на ЮНЕСКО. Кремъл е най-голямата средновековна цитадела в света и разгласен за един от най-красивите президентски дворци на планетата. Сградата е издигната от италианция. Първоначално Кремъл е бил бял, само че пребоядисан в алено след Октомврийската гражданска война. - Москва е известна със своята зашеметяваща архитектура. Градът може да се похвали със комбинация от архитектурни стилове, в това число средновековни, руски и модерни дизайни.

Московското метро е една от най-натоварените подземни системи в света. Със своите грандиозни станции, декорирани с творби на изкуството, московското метро е освен комфортен тип превоз, само че и съществена туристическа атракция. Метрото се употребява от към 9 милиона души дневно. Има 12 линии с дължина от 310 км. Метрото разполага с 82 станции и съвсем 10 000 мотриси, които в най-натоварените часове се движат през 90 секунди. 

- Червеният площад се намира в сърцето на Москва. Този прочут площад е заобиколен от емблематични забележителности като Кремъл, катедралата “Свети Василий " и Държавния исторически музей. - Москва е дом на няколко световноизвестни театъра. Болшой спектакъл и Московският живописен спектакъл са измежду най-престижните театри в света, известни със своите изключителни балетни и театрални представления. - В Москва има доста милиардери. Москва е на трето място в света по най-вече милиардери на глава от популацията. Преди нея е щатският Ню Йорк и китайският мегаполис Хонконг. В Москва живеят 73 милиардера, които имат общо положение от към 297 милиарда $. - В Москва има най-вече библиотеки в света. Руската столица е международен рекордьор по брой на библиотеките - над 500. Сред тях е Руската държавна библиотека с най-голямата сбирка от книги в цяла Европа. В нея се съхраняват над 48 милиона книги, научни публикации и списания. Тази сбирка е и втората по величина в света - преди всичко е Библиотеката на Конгреса на Сащ със 164 милиона книжни единици.

Прочетете целия материал на следния линк: https://www.actualno.com/curious/koj-e-naj-golemijat-grad-v-evropa-po-naselenie-news_2246360.html © Actualno.com
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР