Задават се фалити на аптеки и реален риск пациенти да

...
Задават се фалити на аптеки и реален риск пациенти да
Коментари Харесай

Пациенти може да останат без лекарства

Задават се банкрути на аптеки и действителен риск пациенти да останат без медикаменти. За това сигнализират от Фармацевтичният съюз у нас, заяви NOVA. Причината са препоръчаните промени в разпоредбите за определяне и разпределяне на медикаменти, които се заплащат напълно от касата.

„ Фармацевтите сега в действителност са подготвени на протестни дейности. От 1 април една огромна група медикаменти за сърдечносъдови болести – над 50 лекарствени молекули, които в листата на Касата участват с над 400 продукта, станаха 100% безвъзмездни за пациента. Все още обясняваме, че когато някой каже, че са безвъзмездни не значи, че пациента няма да доплаща нищо ”, съобщи ръководителят на районната фармацевтична гилдия Димитрина Стайкова.

За това, че аптеките доставят на пациентите медикаментите, комерсиалните обекти ще получат по-малко от  5 лева от Здравната каса, вместо да им покрият действителните разноски, които вършат за обслужването по тези предписания. Така фрапантно се орязват приходите на аптеките и техните облаги. „ Когато тези медикаменти са безвъзмездни, аптеката е лишена от опцията да постави надбавка и от икономическия си смисъл на битие ”, добави тя.

Безплатни ли са в действителност медикаментите за кръвно

Димитрина Стайкова изясни, че хората могат да получат гратис единствено най-евтиния представител в дадена лекарствена молекула, така наречен притежател на най-ниската или референтна стойност.
 
Председателят на районната фармацевтична гилдия разгласи, че има риск доста от аптеките да прекратят договорите си със Здравната каса.

 istock istock

От Министерството на здравеопазването обявиха за NOVA, че поради установен дефицит на пари в НЗОК се постанова да бъдат направени измененията в разпоредбите. Тъй като от Касата изясняват, че от април насам заплащанията към аптеките за обработка на тези предписания са скочили фрапантно. Очаква се с промените да се понижат разноските с 1 млн. лева на месец.
 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР