С мач срещу 85-ия в световната ранглиста Корентен Муте, Григор

...
С мач срещу 85-ия в световната ранглиста Корентен Муте, Григор
Коментари Харесай

С надежди и положителна настройка Григор Димитров стартира изпитанието "Уимбълдън"

С мач против 85-ия в международната класация Корентен Муте, Григор Димитров стартира присъединяване си на " Уимбълдън " в първия спортен ден от шампионата. Българският тенисист се надява третият шампионат от Големия шлем още веднъж да бъде сполучлив за него и да стигне надалеч. След миналогодишното отпадане още на старта в Лондон, този път някогашният №3 започва без огромни упования.

Съперникът на Димитров мина през квалификациите, с цел да дебютира в главната скица. 20-годишният Муте към този момент направи усещане през сезона, откакто доближи до третия кръг на " Ролан Гарос ".

Дотук Димитров и Муте, който е левичар, в никакъв случай не са се срещали в шампионати под егидата на АТП. В последната година българинът има позитивен баланс против тенисисти, които играят с лява ръка, като завоюва пет от седемте си срещи.

" Настроен съм позитивно, с доста сила, усещам се доста добре физически и съм подготвен за следващото предизвикателство за мен. Обичам " Уимбълдън ", този шампионат е специфичен и постоянно е прелестно, когато тази фаза от сезона стартира ", сподели Димитров преди началото на шампионата.

Двубоят сред някогашният №3 и Муте е трети от програмата на корт №15 на комплекса " Ол Инглънд клъб ". Срещите на него стартират в 13 часа с Янко Типсаревич против Йошихито Нишиока, а вторият мач е Маркета Вондрушова – Мадисън Бренгъл.

Григор Димитров попадна в четвъртината на първенеца от предходната година Новак Джокович. Българинът може да срещне във втори кръг прочут противник, като това е Феликс Оже-Алиасим. Двамата към този момент играха на трева, като 18-годишният канадец завоюва в първия кръг в " Куинс ". При възможен пробив на Димитров и стигане до трети кръг, потокът му отрежда среща с един от Лоренцо Сонего, Марсел Гранойерс, Юго Юмбер или Гаел Монфис (16-и поставен).

Участието е десето за българина в Лондон, а най-успешното му показване е през 2014 година, когато стигна до полуфинал. Тогава Димитров в профил любимеца на домакините Анди Мъри, а крачка преди финала беше надвит от Новак Джокович.

Турнирът е значим за Димитров, с цел да може той да резервира и позитивния си баланс през сезона. До момента българинът има 11 победи и 10 провали през 2019 година През април в изявление Димитров съобщи, че се надява огромният му триумф през годината да бъде точно на " Уимбълдън ".

В България " Уимбълдън " ще бъде излъчен в ефира на " Евроспорт " 2.

Очакванията при любимците – Джокович или Федерер

И през тази година експертите предвиждат трофей в Лондон за Новак Джокович или Роджър Федерер. Сърбинът се завърна триумфално преди година и покори за четвърти път в кариерата си именитите тревни кортове, до момента в който Маестрото се надява на девети успех в британската столица.

Походът на Джокович стартира против германеца Филип Колшрайбер, който е един от евентуалните сложни противници в първи кръг. По ранкинга на възможните последващи противници, пътят на Джокович би бил Малек Джазири, Душан Лайович и Гаел Монфис. При постигане още по-напред го чакат Стефанос Циципас и миналогодишният финалист Кевин Андерсън.

 С очаквания и позитивна конфигурация Григор Димитров започва тестването
© Reuters

Преди " Уимбълдън " Джокович пропусна всички шампионати на трева, с цел да си вземе отмора след " Ролан Гарос ". За разлика от него Федерер загря с десета купа в Хале преди да се насочи към Лондон. Жребият на Маестрото е по-лек, като той стартира с непознатия южноафриканец Лойд Харис. Швейцарецът беше миропомазан и от отказването на Борна Чорич, един от тенисистите, който го е побеждавал на трева.

В жребия Федерер попадна в една половина с Рафаел Надал, като двамата остарели противници могат да се срещнат на полуфинал. За да се случи това обаче двукратният първенец (2008 и 2010) би трябвало да се потруди доста поради тежкия си поток. Надал стартира с японеца Сугита, а още във втория кръг го чака спечелилият от мача Ник Кириос и Джордан Томпсън. В трети кръг може да играе вероятно с Денис Шаповалов, в четвърти с Марин Чилич, а на четвъртфинал против Доминик Тийм в повтаряне на финала от " Ролан Гарос ".

Без любимец при дамите

По традиция в дамския шампионат незнайните са доста повече, а по този начин е и през 2019 година Подгряващите шампионати бяха извоювани от новата №1 в света Ашли Барти и Каролина Плишкова, което ги слага с крачка пред останалите. " Уимбълдън " обаче е място на доста изненади, постоянно донасяни от някои от непоставените тенисистки.

След жребия огромните имена попаднаха в една четвъртина, което дава обещание оспорвани конфликти - Серена Уилямс, Барти, Мария Шарапова и шампионката Анжелик Кербер. С очаквания за мощно показване са Симона Халеп и Наоми Осака, която се закани да си върне и първото място в ранглистата.

С голям интерес се чака и 15-годишната Кори Гоф, която стана най-младата тенисистка, влезнала в главната скица на " Уимбълдън ". Тя започва в шампионата против 24 години по-голямата от нея Винъс Уилямс.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Уимбълдън (541)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР