С лед имунизация или след прекарване на инфекция с коронавируса

...
С лед имунизация или след прекарване на инфекция с коронавируса
Коментари Харесай

Колко антитела са нужни, за да сме защитени от COVID-19

С лед имунизация или след превозване на зараза с ковид в тялото се построяват антитела против спайк-протеина. SARS-CoV-2 употребява този протеин, с цел да проникне в клетките. Именно с помощта на спайк-протеина антителата могат да разпознаят вируса и да го създадат „ забележим " за имунните кафези, пишат от " ".

По данни на немския институт „ Роберт Кох " отбраната, която обезпечават mRNA-ваксините като тази на BioNTech/Pfizer, е 90 %. Но това не важи за разновидността Делта, която е доста по-заразна и се популяризира по-интензивно.

Антителата: какво се знае дотук

За Делта разновидността се знае, че "умее " доста добре да заразява хората след първата доза от имунизацията против COVID-19. Имунологът Карстен Вацл от института „ Лайбниц " в Дортмунд счита, че при нея успеваемостта на препарата на BioNTech/Pfizer спада от 90 на 88 %, а при векторните ваксини като тази на AstraZeneca спадът е от 66 на 60 %. Данни от Израел сочат, че при BioNTech/Pfizer успеваемостта спада даже до 64 %, само че отбраната от тежко протичане на болестта си остава висока - 93 на 100.

Според Германското сдружение по имунология в това време е ясно, че антителата спадат 6 до 9 месеца след имунизацията. След това имунната отбрана на тялото към този момент не е оптимална. Освен това при Делта разновидността съществува казусът, че не всички антитела я разпознават задоволително надеждно.

Делта разновидността изправя учените пред нови провокации. При множеството хора двойната имунизация обезпечава задоволителна имунна отбрана против до момента известните разновидности на ковид. Но това не се отнася за всички, акцентира имунологът Карстен Вацл. „ Решаващо е тялото да успее да построи задоволителна имунна отбрана. Но това сега няма по какъв начин да се мери ".

При имунизацията против тетанус да вземем за пример сходни измервания са вероятни - посредством лабораторни проучвания на кръвта. Така се открива дали броят на антителата надвишава избрани гранични стойности, от които нататък индивидът е имунен против вируса. Ако тази граница не е достигната, се постанова още една ваксина.

„ При ковид още не сме стигнали до такава степен - още не знаем какво би трябвало да мерим, с цел да установим дали някой има имунитет, или не. Вероятно в това отношение решаваща роля играят обезвреждащите антитела. Благодарение на тях вирусът не може да заразява още кафези. Но към този момент не е ясно какъв брой висок би трябвало да е броят на тези антитела ", изяснява Вацл. Освен това специалисти предизвестяват, че тестванията за антитела не дават цялостна визия за положението все още - още повече, че броят на антителата е друг при обособените хора, защото те нямат идентични предпоставки.

Значението на Т-клетките

В битката против инфекцията роля играят освен антителата, само че и така наречен Т-клетки. Ако вирусът един път попадне в клетката, антителата към този момент не могат да доближат до него, защото не са в положение да обхванат в клетката. Така вирусът може да се развъжда. „ За да се оправи с това, нашата имунна система разполага с Т-клетките, които един тип унищожават инфектираните с ковид кафези. Иначе казано - по-добре да жертваме известно количество инфектирани кафези, в сравнение с да дадем опция на вируса да се развъжда ", разказва процеса имунологът Вацл.

"Преброяването " на Т-клетките не е по никакъв начин елементарно, защото самият тест е релативно комплициран. „ Антителата сами по себе си не демонстрират какъв брой добра действителна отбрана е реализирана. Възможно е да вземем за пример да нямаш съвсем никакви антитела, само че реакцията на Т-клетките да е толкоз мощна, че да не се стигне до тежко заболяване ", изяснява Вацл.

В това отношение могат да се вършат единствено преценки. А измерваните стойности се движат от под 100 до няколко хиляди антитела. „ Ако стойностите ми са в горната една трета или в горната половина, евентуално разполагам с добра имунна отбрана. Все още обаче не можем да посочим точни гранични стойности ", споделя Вацл, само че прецизира: противоположното умозаключение, че по-малкият брой антитела значи липса на отбрана, евентуално не дава отговор на истината.

За измерването на антителата против ковид има разнообразни способи. Обичайно лабораториите имат ясни стандарти - от най-малко до най-много, с помощта на които лекарят може да пресметна дали индикаторите са в нормата или не. Но при ковид към този момент такава формулировка няма. Неясно е също по този начин какъв брой бързо спада равнището на антителата - известно е единствено, че спада с времето.

По тематиката


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР